Véget ér a bűvös sorozat, második generációs áttörés várható Olaszországban

A hétvégén elkezdődik az olasz labdarúgó-bajnokság 2023–24-es szezonja. Az elmúlt négy szezonban nem volt címvédés, a Juventus után az Inter, majd a Milan, legutóbb a Napoli ünnepelt. Csekély az esélye annak, hogy jövőre új győztest avassanak. Rómában José Mourinho a kritikus, harmadik idényét kezdi meg, és korántsem biztos, hogy be is fejezi. A városi rivális Lazio pedig elveszítette az egyik kulcsemberét.

2023. 08. 18. 5:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rohan az idő. Ma már a kilencvenes évek sztárjátékosainak a gyerekei követelnek maguknak figyelmet Olaszországban. A Juventus leigazolta Timothy Weaht, a libériai aranylabdás, George Weah fiát, az Internazionale pedig szerződtette Marcus Thuramot, a francia világbajnok védő, Lilian Thuram legidősebb gyerekét. Mindkét játékos aprópénzért kelt el, de az olasz klubok nem szórják a pénzt; az angol Premier League nagy bevásárlója, a Chelsea jelenleg 323 millió eurónál jár, kis túlzással többet költött a nyáron, mint a Serie A teljes mezőnye együttvéve. 

Weah megkapja a lehetőséget a Juventusnál    Fotó: AFP

Az angol klubokat felveti a pénz, a három európai kupadöntős szereplés ellenére az olasz futball veszített a vonzerejéből. Mindenesetre a libériai George Weah fia, Timothy beleillik a Juventus koncepciójába. A klubnál újratervezés zajlik, miután a klubot szabálytalan könyvelés miatt kizárta az Európai Labdarúgó-szövetség a nemzetközi kupákból, a rekordbajnok csak hazai fronton bizonyíthat. A legfontosabb változás az előző szezonhoz képest, hogy sikerült Torinóba csábítani a bajnok Napoli sportigazgatóját, Cristiano Giuntolit. Aki azon kevesek közé tartozik, akik tudták, hogy a grúz Kvisha Kvaratskelia és a nigériai lesz a Napoli kulcsfigurája, nem beszélve a már a Bayernhez igazolt dél-koreai Kim Min Jae-ról. A Juventus megszabadult néhány negyven felé menetelő zsoldostól (Ángel di María, Juan Cuadrado), ezzel együtt nem Massimiliano Allegri csapata a bajnoki cím legfőbb esélyese.

A címvédő Napoli sem az. Giuntoli mellett a sikerek másik letéteményese, az edző, Luciano Spalletti is távozott. Hivatalosan pihenésre vágyott, kevésbé hivatalosan nem jött ki a klubelnökkel, a Lionel Messit kreténnek nevező Aurelio de Laurentiisszel. Távozott a már említett dél-koreai védő, de a két másik, a grúz és a nigériai kulcsember maradt. A korábban a Rómánál dolgozó, a szaúdi Al-Naszrtól állítólag miatt kipenderített francia Rudi Garcia feladata lesz tartani a tavalyi őrült tempót vagy legalábbis nem letérni a sikeres útról. 

A következő szezonban Milánóból érkezhetnek a trónkövetelők. A tavasszal a Bajnokok Ligájára összpontosító, a döntőig menetelő Inter három kulcsemberét, Andre Onanát, Marcelo Brozovicot és Milan Skriniart is elveszítette, de okos, főképp olcsó igazolásokkal készül a trónfosztásra. Marcus Thuram mellett megjelent a Bayern kapusa, Yan Sommer, és a Sassuolo tehetséges fiatal középpályása, Davide Frattesi is. Simone Inzaghi edzőtől elvárják a bajnoki címet. Ugyanez talán nem érvényes Stefano Piolira. A Milan a Premier League-ben parkolópályára tett játékosokat (is) igazolt (Christian Pulisic, Ruben Loftus-Cheek), eladta Sandro Tonalit, a tulajdonosok elküldték a klublegendát, Paolo Maldini sportigazgatót, amivel nem szereztek jó pontokat a szurkolóknál. 

A fővárosban nem volt komoly mozgás vezetői szinten. De szezon közben erre van esély: az AS Romát edző José Mourinho nem szeret három évnél többet eltölteni a klubjainál, Rómában a most kezdődő szezonja lesz a harmadik. A nehezen kezelhető portugál telekürtölte a sajtót, hogy végre vegyen a klub egy tisztességes középcsatárt, miután kidőlt az első számú gólvágó, Tammy Abraham. Eleddig nem teljesült a kívánsága, de talán kiköt az Örök Városban az Atalanta támadója, Duvan Zapata. Mourinho fővárosi kollégája, a Lazio edzője Maurizio Sarri állítólag házon belül adta le a listát, és végül teljesült az óhaja: a Szaúd-Arábiába szerződött Szergej Milinkovics-Szavicsot japán játékossal pótolja a klubja, amely még mindig a 33 éves csatárra, az egyre sérülékenyebb Ciro Immobilére építi a támadó játékát. Mindezek után meglepő lenne, ha a Lazio beleszólna az északi csapatok és a Napoli aranycsatájába.

Borítókép: Az aranylabdás apuka után a kis Weah is kipróbálja magát Olaszországban (Fotó: AFP)

Timothy Weah legszebb pillanatai:

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.