Megvan, hogy kivel pótolná a Napoli a távozó csodaedzőjét

Saját kérésére távozik a Napoli éléről Luciano Spalletti, a friss olasz bajnok vezetőedzője, akinek már az utódlása a legfőbb téma a klubnál. A nápolyiak Diego Maradona óta üldözték az olasz bajnoki címet, amit idén végre megszereztek. Bárki kerül Spalletti helyére, annak iszonyú nehéz dolga lesz. Megvan az első számú jelölt a kispadra.

Magyar Nemzet
2023. 05. 29. 14:23
null
Napoli's Italian coach Luciano Spalletti looks on during the Italian Serie A football match between Napoli and Inter Milan at the Diego Armando Maradona stadium in Naples on May 21, 2023. (Photo by Eliano Imperato / Controluce via AFP) Fotó: Eliano Imperato / Controluce / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról korábban beszámoltunk, Luciano Spalletti már a Serie A 36. fordulójában, az Internazionale elleni 3-1-es győzelem után megdöbbenést keltett azzal, hogy lényegében kijelentette, a nyáron elhagyja a Napoli csapatát. Spalletti döntése azért volt első hallásra érthetetlen, hiszen a vezetésével az együttes épp megnyerte az olasz bajnokságot, amire 1990, azaz a Diego Maradona nevével fémjelzett csapat óta nem volt képes a Napoli.

A bajnoki cím után távozik Luciano Spalletti a Napoli éléről. Fotó: AFP

Pletykák szerint Spalletti távozásának hátterében az áll, hogy összeveszett a klub elnökével, Aurelio de Laurentiisszel, akitől nem áll távol, hogy megbotránkoztassa a futballtársadalmat. A Serie A múlt hétvégi, utolsó előtti fordulóját követően először szólalt meg a Spalletti-ügyben az elnök is, aki megerősítette a sikeredző távozását.

– Spalletti szabad ember – jelentette ki De Laurentiis, akit a Football Italia idézett. – Ha valaki odajön hozzád azzal, hogy megtett mindent, amire képes, és egy korszak véget ért az életében… Azt mondta, hogy szeretne egy évet pihenni. Mit kellene tennem? Hogyan mondhatnék neki nemet? Rengeteget adott a klubnak, és köszönettel tartozunk neki. Az az egyetlen helyes út, ha azt csinálhatja, amit szeretne.

De Laurentiis azt is felidézte, hogy tavaly nyáron, amikor a Napoli megvált három meghatározó játékosától (Lorenzo Insigne, Dries Mertens, Kalidou Koulibaly), és ő ennek ellenére azt mondta, hogy cél a bajnoki cím, mindenki, beleértve Spallettit is, őrültnek nézte:

– Voltak fontos játékosaink, akiknek azonban a megítélésem szerint lejárt az idejük Nápolyban. Egy újságíró megkérdezte, hogy a távozókat látva milyen célokat fogalmazok meg. Azt feleltem, hogy képesek vagyunk bajnoki címet nyerni. Ezzel mindenkit sokkoltam, még Spallettit is, mert akkor még nem tudta, kikkel erősítünk.

Főleg a dél-koreai középhátvéd, Kim Min Dzse és a grúz támadó, Hvicsa Kvarachelia volt óriási fogás . Előbbi a Fenerbahcétól érkezett, ahol a magyar válogatott párja volt a védelem közepén, utóbbi pedig 12 góljával és 13 gólpasszával a Napoli egyik legfontosabb sikerkovácsa volt. De Laurentiis tehát szépen kiemelte a saját szerepét a bajnoki címben.

Ki veheti át a Napoli vezetését Spalletti után?

Spalletti szabadon eresztése után új vezetőedzőre lesz szüksége a Napolinak, aki olasz sajtóhírek szerint minden bizonnyal Luis Enrique lehet majd. A Barcelonával korábban BL-győztes szakember legutóbb a spanyol válogatottat vezette, amelynek éléről a katari világbajnokság után távozott, amelyen csapata a nyolcaddöntőben kiesett Marokkó ellen.

Luis Enrique szabadon igazolható, a hírek szerint kétéves szerződést készít elő számára a Napoli, évi tízmillió eurós fizetésért. Az ugyanakkor biztos, hogy akárki veszi át a stafétát Spallettitől, annak nehéz dolga lesz. A Napoli ugyanis nemcsak eredményes, hanem látványos futballt adott elő Spalletti vezetésével, még is azt mondta, hogy szerinte ők játszották a csúcsfocit.

Borítókép: Luciano Spalletti utódját keresi a Napoli (Fotó: Eliano Imperato/Controluce/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.