Marco Rossi elmesélte egy meglepő élményét a Fradi-szurkolókkal

Marco Rossi képtelen volt aludni a Bulgária ellen 3-0-ra megnyert Európa-bajnoki selejtező éjszakáján, és ennek csak részben volt oka a hatalmas kávémennyiség, amelyet a nagy hajtásban általában megiszik. A magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya szerint a csapat fejlődésének alapja, hogy a játékosok a pénz helyett szakmai alapon hoznak döntéseket, és azt is elárulta, mikor érezte először igazán otthon magát Magyarországon.

2023. 03. 29. 15:05
ROSSI, Marco
Budapest, 2023. március 27. Marco Rossi, a magyar csapat szövetségi kapitánya a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõk G csoportjában játszott Magyarország-Bulgária mérkõzésen a Puskás Arénában 2023. március 27-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

kisimult arccal, jó hangulatban érkezett a Mol mai sajtóeseményére, ami érthető annak fényében, hogy a magyar válogatottal Észtország ellen 1-0-s győzelemmel indította az évet a múlt héten, majd hétfőn a Bulgária elleni lehengerlő sikerrel az Eb-selejtezőket is. Az idei első tétmeccs másnapján viszont valószínűleg egy kimerült Rossit láthattunk volna.

– Hétfő éjjel szemernyit sem aludtam, mert annyira pörögtem a meccs után, még dolgozott bennem az adrenalin – árulta el Marco Rossi a Mol rendezvényén, amelyen az olasz edző kedvenc kávéját mutatták be, egy mogyorós praliné capuccinót. Kiderült, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya hardcore kávéfogyasztó, napi hat-hét csészével megiszik, ami a felkészülési időszakban még több is lehet.

Marco Rossi a kávézási szokásairól is mesélt. Fotó: Mol/Hollósi Gergő

– A Bulgária elleni meccs napján csak délelőtt megittam négy kávét, délután már nem is tudom, mennyit, mert addigra magukkal ragadtak az események. Bár a legtöbb olaszhoz hasonlóan a reggeleket kapucsínóval indítom, a mérkőzés másnapján muszáj voltam mindjárt rendes feketével kezdeni a napot, mert csak kóvályogtam, és valamitől fel kellett ébrednem – mesélte Rossi.

Cél az Eb-szereplés, folytatódik a munka

A legtöbb magyar szurkoló viszont pont, hogy nem szeretne felébredni az álomból. A válogatott elmúlt egy évben bemutatott szereplése ugyanis valóban álomszerű: tavaly a Nemzetek Ligájában Anglia és Németország ellen győzelmeket ünnepelhetett a közönség, a Bulgária elleni háromgólos siker után pedig már a magyar futballmodellre irigykednek a környező országokban is.

– A legutóbbi két meccsen koncentráltak voltunk, sokat fejlődött a kommunikáció a játékosok között a pályán – fogalmazott Rossi. – Persze mindig vannak kisebb-nagyobb hibák, amelyeket ki kell javítani, de összességében sikerült újra tennünk egy lépést előre, és ezt szeretném folytatni meccsről meccsre. A fő célunk természetesen az, hogy kijussunk a jövő évi Európa-bajnokságra, ennek érdekében a jövő héttől folytatjuk a munkát, megkezdjük az elmúlt meccsek részletes kielemzését.

Az Eb-selejtezőkön a csoportok első két helyezettjei szereznek kvalifikációt a 2024-ben esedékes németországi tornára, a G jelű ötösben jelenleg Szerbia áll az élen két győzelemmel, Magyarország és Montenegró következik három-három ponttal, de utóbbi már két meccset játszott, a mieink csak egyet. Bulgária és Litvánia pont nélkül áll.

Rossi: Nem a pénz, hanem a szakma a fontos

Hogy töretlen maradjon a válogatott fejlődése, annak alapja Rossi szerint, hogy a labdarúgók a lehető legmagasabb szinten futballozzanak klubjaikban. Ebben a tekintetben örömteli tendenciára figyelt fel: – A játékosaimat jobban érdekli a szakmai fejlődés, mint a pénz, ami a nemzetközi futballban nagyon ritka – utalt Rossi arra, hogy a válogatott kerettagok többsége az átigazolásokkor figyelembe veszi a nemzeti csapat érdekét.

Az utóbbi idők sikerei azonban nem kényelmesíthetnek el senkit, Rossi szerint még mindig nem tartunk ott, mint mondjuk az olaszok.

– Roberto Mancini minden kerethirdetésnél legalább ötven játékossal számolhat, akik megütik a legmagasabb szintet, mivel az olasz bajnokság Európa egyik legjobbja – mutatott rá olasz kollégája helyzetére. – Néha Magyarországon is azt érzem, hogy túlontúl kritikusak az emberek, de ez semmi ahhoz képest, amit Olaszországban lehetett hallani, mióta nem jutott ki a csapat a tavalyi világbajnokságra. Annyit hallottam, hogy milyen rossz az olasz futball, szinte már katasztrofálisnak tűnt a helyzet. Aztán tessék, most három olasz klub is ott van a negyeddöntőben a Bajnokok Ligájában, a Napoli pedig fantasztikus futballt játszik, talán a legszebbet Európában a Manchester City mellett.

A Fradi-szurkolók gesztusa megragadt benne

Rossi természetesen a Milannal szembekerülő Nápolynak szurkol a BL-ben, hiszen a városban él a feleségével, de számtalanszor elmondta már, hogy Magyarországra is az otthonaként tekint. De mikor érzett így legelőször?

– Ez nehéz kérdés, viszont hirtelen eszembe jutott egy eset – reagált Rossi. – 2012-ben lettem először a Honvéd edzője, aztán 2015 év elején másodjára. Akkor, a tavaszi szezon elején kilátogattam egy meccsre az új Groupama Arénába. Néhány beöltözött Fradi-szurkoló felismert a stadionba menet, és elkezdtek kiabálni nekem, hogy „hajrá, Honvéd!”, ami nagyon szokatlan, egyben megtisztelő volt.

Borítókép: Marco Rossi érthető okokból jókedvű a válogatott sikerei után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.