Már LeBron James is ismeri a magyart, aki pályára lépett a Lakersben

Valerio-Bodon Vincent újabb lépéssel közelebb került ahhoz, hogy valóra váltsa az álmát. A magyar utánpótlás-válogatott játékos hétfőre virradóra edzőmérkőzésen pályára lépett a Los Angeles Lakers színeiben. A nyári edzőtáborig Valerio-Bodon Vincent előtt már több magyar kosárlabdázó eljutott, de a mai napig Dávid Kornél az egyetlen, aki a Chicago Bulls, majd további klubok játékosaként hivatalos mérkőzésen is játszott az NBA-ben, ez még a pillanatnyilag legmagasabban jegyzett magyarnak, Hanga Ádámnak sem adatott meg.

2023. 10. 16. 12:29
 Valerio-Bodon Vincent
Forrás: bball1.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valerio-Bodon Vincent  öt percet játszott a Los Angeles Lakers színeiben, a Milwaukee Bucks elleni mérkőzésen az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) előszezonjában, amelyet a kaliforniai csapat 108-97-re elveszített. A 22 éves, dominikai születésű, de Magyarországon nevelkedett magyar játékos ezalatt pontot nem szerzett, viszont szedett két lepattanót és blokkolt egy dobást.

 Valerio-Bodon Vincent, LeBron James, NBA, Los Angeles Lakers
 Valerio-Bodon Vincent és LeBron James a Los Angeles Lakers edzésén (Forrás: X)

Ki ez az angol–spanyol nevű magyar fiú az NBA-ben?

Valerio-Bodon Vincent Dominikán született és dominikai–magyar kettős állampolgárságú. A családjával 6 éves korában költözött Magyarországra, tehát nem honosított kosaras, hanem Magyarországon nevelkedett, természetesen tökéletesen beszél magyarul. Budapesten kezdett el kosarazni, a Budapesti Honvéd Akadémián pallérozódott, majd az elmúlt éveben több klubnál, az Atomerőmű SE-nél, a DEAC-nál és Sopronban is megfordult.

Kiváló fizikai adottságai vannak, hiszen 207 centiméter magas és erős testalkatú, robbanékony, klasszikus erőcsatár. A 2022/23-as idény végeztével magyar és amerikai ügynökei segítségével lehetőséget kapott, hogy idén nyáron Amerikában mutassa meg magát az NBA-s csapatoknak.

 

Hogyan került Valerio-Bodon Vincent a Los Angeles Lakershez?

A magyar kosaras a Sopron kulcsjátékosává avanzsált és az NBA-ben az Atlanta Hawks, a Milwaukee Bucks, az Orlando Magic, a Charlotte Hornets, a New Orleans Pelicans, az Indiana Pacers és a Brooklyn Nets is látott benne fantáziát. Valerio-Bodon Vincent a Las Vegasban rendezett NBA Summer League-re végül a Boston Celtics meghívását fogadta el. Az Orlando Magic elleni mérkőzésen lehetőséget kapott, 25 perc alatt 13 pontot, 6 lepattanót és 3 gólpasszt ért el.

Erre már többen felkapták a fejüket a tengerentúlon is, s a Los Angeles Lakers a Celticsnél jobb lehetőséggel kecsegtette, úgynevezett Exhibit10 szerződést kínált neki. Ami olyan, egy évre szóló kontraktus, ami ugyan nem fix NBA-szerződés, tipikusan az edzőtáborra szól, s ha az illető jól teljesít, akkor jöhet a következő lépcsőfok, az úgynevezett two-way szerződés, amivel nemcsak a Lakers fiókcsapatában, a G-Ligás South Bay Lakersben, hanem akár az NBA-ben is pályára léphet.

– Tizenkét éves korom óta erről álmodom, akkor kezdtem el NBA-összefoglalókat nézni, és elhatároztam, hogy oda akarok eljutni. Azóta is ez a célom – nyilatkozta Valerio-Bodon Vincent az Exhibit10-szerződés szeptemberi megkötésekor, s már akkor megjegyezte, alig várja, hogy LeBron James társaként akár edzésen részt vehessen. Nos, a fentebbi kép tanúsága szerint már ezt az élményt is kipipálhatja.

Az előszezonmeccs fontos mérföldkő, de persze semmire sem garancia. Ha Valerio-Bodon Vincent a 2023–24-es az NBA-szezon kezdetéig nem kap szerződést, akkor a G-Ligás csapatban is folytathatja. Az edzések mellett egyébként pályára léphet NBA-felkészülési meccseken, és felhívhatja magára a többi csapat figyelmét is.

 

Dávid Kornél és a többi próbálkozó

A mai napig Dávid Kornél az egyetlen magyar kosaras, aki a Chicago Bulls (1999–2000), a Cleveland Cavaliers (2000), a Toronto Raptors (2000–2001), valamint a Detroit Pistons (2001) színeiben hivatalos NBA-mérkőzésen is pályára lépett. Korábban az előszezonban Somogyi Gergő (2012), Golomán György (2018) és Allen Rosco (2019) is kapott sanszot a Lakers Summer League-csapatában. Igaz, ők hárman szerepeltek az amerikai egyetemi bajnokságban is, Valerio-Bodon ezt a lépcsőfokot kihagyta.

Érdekesség, hogy noha 2011-ben a San Antonio Spurs az 59. helyen választotta az NBA-drafton, Hanga Ádám végül nem próbálkozott meg a tengerentúli karrierrel, Európában jutott a lehető legmagasabbra a Barcelona, majd a Real Madrid játékosaként.

Borítókép: Valerio-Bodon Vincent szája okkal ér fülig (bball1.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.