Albin 2024. március 1.
logo

Egerszegi Krisztina: A szakma nem az én területem, hiába úsztam

Magyar Nemzet
2023.11.29. 10:39 2023.12.01. 12:49
Egerszegi Krisztina: A szakma nem az én területem, hiába úsztam

Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás együtt kilenc olimpiai aranyat szereztek, a magyar és az egyetemes úszósport legendái, de a nyilvánosságtól visszavonultan élnek, csak nagyon ritkán szólalnak meg, a gyerekek kedvéért azonban hajlandók akár egy úszódeszkán ülve, velük együtt végezni a bemelegítést – derült ki a Nemzeti Sport putnoki riportjából. Egerszegi Krisztina az Úszó nemzet program nagyköveteként azért is tartja fontosnak a kezdeményezést, mert sok gyerek félelmeit is el tudják oszlatni, de itt nem a bajnokfaragás a cél, és szakmázni sem akar.

Két évvel ezelőtt indult el az Úszó nemzet program, amelynek célja, hogy Magyarországon minél több gyerek tanuljon meg úszni, sok helyen ugyanis erre egyszerűen nincs lehetőség, és épp ezen akarnak változtatni. Az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina gyakorlatilag az első szóra elvállalta a program nagyköveti szerepét, mert különösen fontosnak tartja, hogy senkinek se kelljen félnie a víztől.

Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina együtt végzi a bemelegítést a gyerekekkel. Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Egerszegi és állandó társa, a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás hétről hétre látogatják az Úszó nemzet programban már részt vevő településeket. 2021 szeptemberében négy uszodával indult a kezdeményezés, ma már 42 helyszín van szerte az országban, aminek köszönhetően mintegy negyvenezer kisgyermek tanul úszni óvodai és iskolai keretek között, akkreditált szakemberek vezetésével, a Testnevelési Egyetem tanterve szerint.

 

Egerszegi: A gyerekek ne féljenek a víztől!

Az olimpiai bajnok legendákat Putnokra kísérte el a Nemzeti Sport, amely a cikkében megjegyzi, hogy „ezúttal olyan térségben járunk, ahol nem feltétlenül az uszodai világ a természetes közeg, hiszen még csak az sem mindennapos, hogy fürödni tud a gyerek”.

– Az Úszó nemzet programnak valóban nem az a lényege, hogy abból, aki részt vesz benne, versenyúszó legyen, nekem tényleg sokkal fontosabb, hogy olyan gyerekek jussanak el az uszodába és barátkozzanak meg a vízzel, akik amúgy nem tehetnék meg – árulta el Egerszegi Krisztina a sportnapilap exkluzív interjújában. – Fontosnak tartom, hogy a gyerekek ne féljenek a víztől, hanem szeressék meg. Sokszor félünk attól, amit nem ismerünk, márpedig ebben a programban, kiváltképp az elmaradott térségekben sok kisgyerek nem került eddig kapcsolatba az úszással, az uszodával, így van benne félelem.

 

Nem újabb olimpiai bajnokokat keresnek

Egerszegi és Darnyi csodálatos pályafutása az öt–nyolc éves gyerekek előtt természetesen nem ismert, de azt sem bánják, ha lenénizik, lebácsizzák őket, mert csillogó szemű gyerekeket látnak, és mert tenni akarnak az úszásért. Annál őszintébben pedig ezt nem lehet csinálni, mint hogy nem újabb olimpiai bajnokokat keresnek a Magyar Úszószövetséggel karöltve, hanem egyszerűen azt szeretnék elérni, hogy az úszni tudás alapkészség lehessen. Persze ha ebből egy-egy nagy siker is kisülhet a versenymedencében, azt senki sem bánja majd.

A két többszörös olimpiai bajnok segíti az Úszó nemzet program célját. Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

– Azokon az alkalmakon, amikor csak kettesben látogatunk el valahová Darnyi Tamással, én vagyok, aki leírom az észrevételeimet, ám azt mindig megjegyzem, nem biztos, hogy jól láttam – fogalmazott Egerszegi, aki öt olimpiai arannyal a tarsolyában is tiszteletben tartja, hogy az oktatás külön műfaj. – Nem vagyok kishitű, de a szakma mégsem az én területem, hiába úsztam. Azért az jó érzéssel tölt el, hogy általában beigazolódik, jó meglátásaim vannak.

 

Magyarország valójában mitől úszónemzet?

Magyarország eddig 29 olimpiai aranyat szerzett úszásban, amivel negyedik az egész világon, s az ország méretét, lakosságát tekintve ez kiemelkedő eredmény. Ugyanakkor az úszónemzet minősége, milyensége elsősorban nem az olimpiai aranyak számában mérhető, hanem abban, hogy tömegével hányan tudnak úszni. Nem olimpiai mércével, egyszerűen csak biztonságosan.

Ez az Úszó nemzet program valódi küldetése.

Borítókép: Egerszegi Krisztina tiszteletben tartja, hogy az úszásoktatás külön szakma (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.