Szoboszlai ezúttal a cseréjével járult hozzá a Liverpool sikeréhez

Hatalmas nehézségek árán, az idényben sokadszorra hátrányból fordítva 2-1-re nyert a Liverpool a Crystal Palace otthonában a Premier League 16. fordulójának szombati nyitómérkőzésén. Szoboszlai Dominik ezúttal 74 percet kapott Jürgen Klopptól, és amikor ő levonult a pályáról, még hátrányban volt a csapata.

2023. 12. 09. 15:35
English Premier League - Crystal Palace vs Liverpool
epa11019035 Mohamed Salah of Liverpool celebrates after scoring the 1-1 during the English Premier League match between Crystal Palace and Liverpool in London, Britain, 09 December 2023. EPA/DANIEL HAMBURY EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos, 'live' services or NFTs. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: DANIEL HAMBURY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Crystal Palace négymeccses nyeretlenségi sorozattal a háta mögött várta a Liverpool elleni erőfelmérőt, míg Szoboszlai Dominikék csak egyszer kaptak ki a bajnoki idényben, a legutóbbi két mérkőzéséről győztesen távoztak a Premier League-ben. A két csapat formája alapján tehát nem lehetett kérdés, hogy melyikük az esélyesebb a három pont megszerzésére.

Elliott gyönyörű gólja három pontot ért a Liverpoolnak
Elliott gyönyörű gólja három pontot ért a Liverpoolnak Fotó: AFP/Adrian DENNIS

 

A Liverpoolnak viszont gyakran meggyűlik a baja a tabella alsó felébe tartozó alakulatokkal. Ez szombaton is megmutatkozott: az idő túlnyomó többségében a vendégeknél volt a labda, ám helyzeteket nem tudott kidolgozni. Erre pedig kis híján ráfizetett az első félidőben, de Jefferson Lerma lövésénél a sérülése után ezen a mérkőzésen visszatérő Alisson bámulatos védést mutatott be, majd szerencséje is volt, a kapufáról kifelé pattant a labda. Néhány pillanattal később ismét meleg volt a pite a Liverpoolnak. Jorday Ayew és párharca után azonnal a tizenegyespontra mutatott Andrew Madley, hosszú videózás után azonban megváltoztatta a döntését, mert a helyzet előtt a Crystal Palace szabálytalanul szerzett labdát.

 

Szoboszlai már csak a kispadról látta a fordítást

A következő hasonló szituációt már nem úszta meg a Liverpool. Jarell Quansah találta el Jean-Philippe Mateta lábát, a megítélt büntetőt a sértett magabiztosan értékesítette. A Vörösök játéka ezután sem lett tetszetősebb, ezért Klopp folyamatosan variált, a 74. percben – az ezúttal is a kezdő tizenegyben helyet kapó – Szoboszlait is lehívta a pályáról. Ezután felgyorsultak az események: Ayew második sárgája miatt a 75. percben megfogyatkozott a Crystal Palace, néhány pillanat elteltével pedig már 1-1 volt az állás. Cody Gakpo ívelte középre a labdát, a Szoboszlai helyére becserélt Curtis Jones lekészítette Szalahnak, az egyiptomi szélső lövése egy védőn megpattanva talált utat a kapuba. 

Amellett, hogy fontos gól volt, mérföldkő is Szalah számára: 150 alkalommal volt eddig eredményes a Premier League-ben, míg a Liverpool játékosaként már kétszáz gólnál tart.

 

A Crystal Palace megpróbáltatásai ezzel nem értek véget. A VAR-ozás és az ápolások miatt maratonira nyúlt hosszabbítás első percében Harvey Elliott tizennyolc méterről a kapuba bombázott. Három perccel később Luis Díaz is betalált, de les miatt érvénytelenítették a gólt. Erre már nem is volt szüksége a Liverpoolnak, Alisson bravúrjára viszont igen, aki a meccs során másodszor, a 100. percben is megmentette a csapatát.

Nagy izgalmak árán 2-1-re győzött Jürgen Klopp együttese, amely a következő néhány órát biztosan a Premier League tabellájának élén tölti. Az Arsenal szombat este visszafoglalhatja az első helyet, ehhez viszont győznie kell a Villa Parkban, ami február óta egy csapatnak sem sikerült a PL-ben.

Premier League, 16. forduló:
Crystal Palace–Liverpool 1-2 (0-0)
gólszerzők: Mateta (57. – 11-esből), ill. Szalah (76.), Elliott (90+1.)
kiállítva: Ayew (75., Crystal Palace)

szombat:
Brighton–Burnley 16.00 (tv: Mach 4)
Manchester United–Bournemouth 16.00 (tv: Spíler 1)
Sheffield United–Brentford 16.00
Wolverhampton Wanderers–Nottingham Forest 16.00
Aston Villa–Arsenal 18.30 (tv: Spíler 1)

vasárnap:
Everton–Chelsea 15.00 (tv: Spíler 1)
Fulham–West Ham United 15.00
Luton Town–Manchester City 15.00
Tottenham Hotspur–Newcastle United 17.30 (tv: Spíler 1)

Borítókép: Mohamed Szalah fontos gólt szerzett (Fotó: EPA/Daniel Hambury)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.