A nyolcfős magyar Eb-csapatból csak egyvalaki született Magyarországon!

A litvániai Kaunasban ma a párosok rövid programjával megkezdődött a műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság. A magyar színekben tavaly Eb-5. és vb-7., a decemberi Grand Prix-döntőben negyedikként zárt Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei duó a negyedik helyen áll. Ami pedig a tavalyi nagy hazai korcsolyás botrány után a magyar Eb-csapatot illeti: a menesztett sportigazgató, Vardanjan Gurgen a jövőbe látott: semmi sem változott.

2024. 01. 10. 15:38
SVIATCHENKO Alexei; PAVLOVA Maria
Kaunas, 2024. január 10. Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei rövidprogramját mutatja be a kaunasi mûkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság páros versenyében 2024. január 10-án. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Műkorcsolyázóink 2023-ban az Európa-bajnokságon jobb eredményeket értek el, mint az elmúlt tizenöt évben bármikor, ötödik és tizedik helyünk lett, a világbajnokságon pedig hetedik, a magyar szövetség május elején mégis közös megegyezéssel megszüntette Vardanjan Gurgen műkorcsolya ágazati sportigazgató megbízatását. Az örmény születésű, de már több mint három évtizede Magyarországon élő szakvezetőt egyes szülők részéről rengeteg kritika érte amiatt, mert a magyar válogatottban több orosz származású versenyző is jégre lép. Ne szépítsük, elsöpörte a népharag.

A Vardanjan Gurgen helyére lépett Bálint Csaba május 31-én interjút adott az Indexnek, amelyben szóba került, hogy az orosz versenyzők szerepeltetése magyar színekben többféle „kategória”: van, aki már Magyarországon született, van, aki Oroszországban, de honosították, és van olyan is, aki az ISU-szabályoknak megfelelően még csak nem is magyar állampolgár. Bálint Csaba a magyar szövetség honlapján arról beszélt, ez utóbbi kategória megszűnik, de az Indexnek pontosított:

– Nem fogom teljesen megszüntetni. A sima nemzetközi versenyeken indulhatnak, hiszen ha megvan az úgynevezett „ISU-clearance”, és az egyik ország kiadta az illetőt a másiknak, akkor miért ne képviselhetnék Magyarországot. 

Amiről én beszéltem, az az ISU világeseményeire, a vb-kre, Eb-kre, junior-világversenyekre vonatkozik. Ezeknél a Nemzetközi Olimpiai Bizottság irányelveit fogom követni. Nevezetesen: ezeken az eseményeken állampolgársághoz kötjük a részvételt. Tehát csakis magyar állampolgárok képviselhetik a magyar színeket. 

Az egyhangúlag elfogadott elnökségi határozat konkrétan így szól: páros műkorcsolya és jégtánc esetében, amennyiben van magyar állampolgársággal rendelkező versenyző, aki az ISU- és a NOB-szabályok alapján tud olimpián indulni, azonban Magyarországon nem találunk hozzá versenyzőtársat, akkor szükség esetén kereshető külföldről partner, akinek ebben az esetben a honosítása is kezdeményezhető – nyilatkozta Bálint Csaba.

Mindezt vegyük górcső alá abból a szempontból, hogy Kaunasban ma megkezdődött a 2024-es Eb, a magyar válogatott pedig a következő:

nők: Schermann Regina
férfiak: Vlasenko Aleksandr
páros: Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei
jégtánc: Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics és Hancock Lucy, Fourati Ilias

A nyolc versenyzőnk közül csak Schermann Regina született Magyarországon. A „változatosság” végett Hancock Lucy Nagy-Britanniában, Fourati Ilias az Egyesült Államokban látta meg a napvilágot.

Érdemes felidézni, mit mondott Vardanjan Gurgen a menesztése után a Magyar Nemzetnek júniusban:

– A hírek csak arról szóltak, hogy az Eb hat magyar indulója közül öt nem Magyarországon született. Arról már nem lehetett hallani vagy olvasni, hogy négy versenyzőnek magyar útlevele is van, szóval nemcsak Láng Júliának, hanem a már hosszú évek óta Magyarországon élő, ukrán származású Szemko Danijilnak és párjának, Ignateva Mariiának is. Arra már kevesen emlékeznek, hogy tavaly a pekingi téli olimpián jégtáncban ők voltak az első számú tartalékok, ha valaki visszalépett volna, ők indultak volna az ötkarikás játékokon magyar színekben. De a párosunkból Pavlova Maria is rendelkezik magyar útlevéllel. Ő korábban Nagy Balázzsal korcsolyázott, Balázs azonban abbahagyta, így lett az új párja Sviatchenko Alexei. Neki valóban nincs magyar útlevele, miként az egyéniben induló Vlasenko Aleksandrnak sem, aki viszont Magyarországon él, a letelepedési engedélyt már megkapta, van adószáma, beszél magyarul.

Vardanjan Gurgen végkövetkeztetése a következő volt: – A távozásommal semmi sem változik.

Mit mondjunk, a jövőbe látott. Csak annyi történhetett, hogy azok a versenyzők is megkaphatták a magyar állampolgárságot, akik eddig nem rendelkeztek vele.

Az azért jegyezzük meg, hogy az Eb-n 27 volt orosz versenyző indul különböző országok színeiben.

Európa-bajnokság, párosok, rövid program:

1. Anasztaszija Metelkina, Luka Berulava (grúz) 71,30
2. Minerva Fabienne Hase, Nikita Volodin (német) 69,63
3. Lucrezia Beccari, Matteo Guarise (olasz) 67,05
4. Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei 65,29

Borítókép: Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei rövidprogramját mutatja be a kaunasi műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság páros versenyében 2024. január 10-án (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.