Nagy a felháborodás a női vízilabdázók betlije után, visszasírják Bíró Attilát

A tokiói olimpián bronzérmes női vízilabda-válogatottunk az eindhoveni Eb-n mindhárom fontos meccsét elveszítette, a görögök és a hollandok után tegnap a negyeddöntőben az olaszoktól is kikapott, s így nem szerzett kvótát a nyári párizsi ötkarikás játékokra. A dohai vb-n még kiharcolhatja az olimpiai részvételt, de ez nem lesz könnyű. A szurkolók körében nagy a felháborodás, sokan visszasírják a tavaly augusztusban leváltott Bíró Attila szövetségi kapitányt.

2024. 01. 10. 9:56
MIHÓK Attila
Eindhoven, 2024. január 6. Mihók Attila szövetségi kapitány a nõi vízilabda Európa-bajnokság A csoportjának második fordulójában játszott Hollandia - Magyarország mérkõzés után az eindhoveni Pieter van den Hoogenband uszodában 2024. január 6-án. A magyar válogatott 14-11-es vereséget szenvedett a világbajnok holland csapattól. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Vízilabda-szövetség elnöksége tavaly augusztusban egyhangú döntéssel mentette fel Bíró Attilát a női válogatott szövetségi kapitányi tisztségéből. Madaras Norbert elnök ezt azzal indokolta, szükség van a komoly változtatásra, hogy a csapat kellő lendületet kapjon, és megszerezze az olimpiai kvótát. A válogatottat addig 2016 óta óta irányító Bíró Attila „bűne” az volt, hogy a tokiói olimpián bronzérmes csapatunk a fukuokai vb-n csak hatodik lett. A szövetségi kapitány szerződésében pedig szerepelt egy kitétel, melynek értelmében a megállapodás következmények nélkül felbontható, ha az év fő világversenyén a csapat nem végez az első négy hely valamelyikén. (Ez a férfikapitány esetében is így van.)

Bíró Attila 2016-ban Eb-aranyat, 2022-ben világbajnoki ezüstérmet szerzett a válogatottal, amely most Eindhovenben az Eb-n a folytatásban már csak az 5–8. helyért játszik, s így nem szerezte meg az olimpiai kvótát.

A válogatott irányítását Bíró Attila menesztése után két szakember, Mihók Attila és Cseh Sándor vette át. S az együttesnek már csak a februárban Dohában sorra kerülő világbajnokságon lesz lehetősége kiharcolni a párizsi részvételt, azon a tornán két kvótát osztanak ki, amire a papírforma alapján három csapat pályázik.

Az Eb-n az olaszok elleni keddi, 12-11-es vereség roppant fájó, s feltűnő volt két kulcsemberünk, Keszthelyi Rita és Szilágyi Dorottya bátortalan játéka. Gurisatti Gréta a szemsérülése miatt nem játszhatott.

A mérkőzés után Mihók Attila a következőket nyilatkozta:

Tudtuk, hogy nehéz feladat, amit vállaltunk, és ez most még nehezebb lett. Három fontos meccsünk volt, szerettünk volna nagyon jól szerepelni és mindhármat megnyerni, ebből lett egyelőre nulla. De azt is tudtuk, hogy ez a projekt a vb végéig tart, nehéz lesz, hit kell és akarás, menni tovább. Ez természetesen most nem egy jó helyzet, ezért vállalnunk kell a felelősséget.

Az olaszok ellen egy gólt szerző Vályi Vanda szerint a kezükben volt a lehetőség a negyeddöntőben, de nem hoztak jó döntéseket,  és ezért megint nekik kellett futniuk az eredmény után. – Nagyon örülnék, ha ezt rövid időn belül orvosolnánk, mert a holland, a görög és az olasz válogatott az utóbbi években meg sem tudott minket verni. Már csak ezért is borzasztó fájó, hogy három olyan meccsen kaptunk ki, ahol nekünk kellett szépíteni, és mi erőlködtünk a gólokért, míg ők úgy lőttek kapura, ahogy csak akartak – fogalmazott Vályi Vanda.

Az Eb-n Garda Krisztina játékára nem lehet panasz, az olaszoknak is négy gólt lőtt, ő a következőket mondta: – Védekezésben megint nem sikerült jól működnünk, elől pedig nagyon bátortalanok voltunk. Nagyon sok helyzetben egyszerűen kapura sem néztünk lövés helyett, és így nagyon nehéz gólt lőni. Az utolsó negyedben talán valami elindult, de egy Európa-bajnoki negyeddöntőben az olaszok ellen ez kevés. Nagyon sajnálom.

A Magyar Vízilabda-szövetség Facebook-oldalán a szurkolók érthetően elkeseredetten kommentelnek, és nagyon sokan visszasírják Bíró Attilát. Három hozzászólás, amellyel sokan egyetértenek:

„Bíró Attilával volt lelke ennek a csapatnak, mert hát ugyanaz a csapat van most is. Csak most nem látjuk a csajokat mosolyogni, felszabadultan játszani. Ennek oka van! Ezek a lányok nem ilyenek!”

„Kulcsemberek teljes betlije, nem létező kapusteljesítmény, pedig most a bírói hátszél is megvolt. Ezért kár volt megbuktatni Bírót.”

„A vízilabdaszövetség négy hónappal az Eb előtt, tíz hónappal az olimpia előtt egyhangú döntéssel menesztette Bíró Attilát. Azt a Bíró Attilát, akivel sikert sikerre halmoztak. Itt az eredmény. Hozzáteszem még: álljon ki a vezetőség, és ismerje el, hogy hibázott.”

Borítókép: Mihók Attila szövetségi kapitány (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.