Vereség az olaszoktól, az Eb-n nem szerez kvótát a magyar válogatott

Nem bírt az olaszokkal a női vízilabda-válogatott az eindhoveni Európa-bajnokság keddi negyeddöntőjében. A 12-11-es vereség értelmében nemcsak az éremről marad le a magyar csapat, hanem az olimpiai kvótáról is, amit ugyan a dohai világbajnokságon még megszerezhet.

2024. 01. 09. 21:41
MAGYARI Alda
Eindhoven, 2024. január 9. Magyari Alda Manon, a magyar válogatott kapusa (k) a nõi vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntõjében játszott Olaszország - Magyarország mérkõzésen az eindhoveni Pieter van den Hoogenband uszodában 2024. január 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női Európa-bajnokság negyeddöntői közül mindegyiknek megvolt az egyértelmű esélyese, egy kivétellel: az Olaszország–Magyarország mérkőzéssel. A legutóbbi öt, egymás elleni tétmeccsből hármat a mieink nyertek, kettőt a déliek, tehát kiegyenlített a mérleg, ráadásul a mostani Európa-bajnokságon is hasonlóan teljesített eddig a két csapat: a rangadókat elveszítették, a verhető ellenfeleken könnyedén túljutottak. Így lehetetlen volt megjósolni, melyik csapat tud ezúttal felülkerekedni a másikon. 

A mérkőzés az olaszok számára indult jobban, az első góljukra még gyorsan válaszolt Garda Krisztina, de Bianconit nem tudtuk visszafogni az első negyedben, háromszor is pontosan célzott. Az olaszok pedig összességében négyszer, a mi két gólunkkal szemben.

Szűk két perc alatt kiegyenlített a magyar válogatott a második felvonás kezdetén, az öröm azonban gyorsan elillant, mert újabb két perc elteltével az olaszok visszaállították a kétgólos különbséget, amely a nagyszünet idejére is megmaradt (7-5).

A harmadik negyed elején nem álltunk messze az egyenlítéstől, de ehelyett ismét háromgólos hátrányba kerültünk. A magyar csapatból Garda emelkedett ki, ő tartotta életben a továbbjutási esélyeket. Magyari Alda teljesítményével viszont vélhetően nem volt elégedett a Mihók Attila, Cseh Sándor szövetségi kapitányi páros, néhány perc erejéig Neszmély Boglárka váltotta, ám a védések az ő beállásával sem jöttek.

Az utolsó negyedet is mínusz kettőről kezdte a magyar válogatott. A mieink egymás után kerültek emberelőnybe, ám többségében kihasználatlanul maradtak a fórok. Kétszer is felzárkózott egy gólra a magyar csapat, az utolsó percben egyenlítési esélyei is voltak, de Szilágyi Dorottya az olasz kapusba lőtte a labdát, Garda próbálkozása pedig elkerülte a kaput. Így az olaszok örülhettek a végén, 12-11-re győztek, bejutottak a négy közé, ahol a hollandokkal csapnak össze.

A magyar válogatott Nagy-Britannia ellen folytatja, immáron az érem- és kvótaszerzésre nincs esélye, legjobb esetben az ötödik helyen végezhet Eindhovenben. Keszthelyi-Nagy Ritáéknak így februárban, a katari világbajnokságon lesz az utolsó lehetőségük rá, hogy kvalifikálják magukat Párizsba.

Női Európa-bajnokság, negyeddöntő:
Olaszország–Magyarország 12-11 (4-2, 3-3, 4-4, 1-2)
A magyar gólszerzők: Garda 4, Vályi, Keszthelyi-Nagy 2-2, Parkes, Leimeter, Rybanská 1-1

További keddi eredmények, negyeddöntő:
Görögország–Franciaország 15-7 (3-1, 3-4, 4-1, 5-1)
Spanyolország–Horvátország 17-6 (5-2, 4-3, 3-0, 5-1)
Hollandia–Nagy-Britannia 25-6 (7-1, 8-2, 3-1, 7-2) 

a 15. helyért:
Szlovákia–Bulgária 18-10 (5-3, 4-1, 5-3, 4-3)

a 13. helyért:
Törökország–Románia 7-3 (1-0, 2-0, 2-0, 2-3)

a 9-12. helyért:
Izrael–Csehország 18-5 (3-3, 4-0, 4-1, 7-1)
Szerbia–Németország 12-11 (5-1, 2-4, 3-5, 2-1) 

Borítókép: Magyari Alda az olaszok elleni Eb-negyeddöntőn (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.