Leváltották Bíró Attilát, a női pólósok szövetségi kapitányát

A Magyar Vízilabda-szövetség elnöksége egyhangú döntéssel felmentette Bíró Attilát a női válogatott szövetségi kapitányi tisztségéből. Madaras Norbert elnök szerint szükség van erre a komoly változtatásra, hogy a csapat kellő lendületet kapjon, és megszerezze az olimpiai szerepléshez szükséges kvótát.

MTI
2023. 08. 23. 16:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ) elnöksége szerdán felmentette Bíró Attilát a női válogatott szövetségi kapitányi tisztségéből. Az MVLSZ honlapjának beszámolója szerint az elnökség tagjai egyhangú szavazással döntöttek a nemzeti csapatot 2016 óta irányító szakvezető felmentéséről, miután a válogatott csupán hatodik lett a fukuokai világbajnokságon. A szövetségi kapitányok szerződésében szerepel egy kitétel, melynek értelmében a megállapodás következmények nélkül felbontható, ha az év fő világversenyén az általuk irányított csapat nem végez az első négy hely valamelyikén.

A szövetség a férfi és a női válogatott vb-szereplését is megvitatta, és bár mindkettőt elfogadta, Bíró Attila esetében érvényesítik a szövetségi kapitányok szerződésében szereplő említett kitételt.

Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

„Bíró Attilának sokat köszönhet a női vízilabdázás, hiszen a korábbi években nagyszerű munkát végzett a válogatott élén – mondta Madaras Norbert, az MVLSZ elnöke. – Amikor 2015 végén átvette a csapat irányítását, kritikusnak tűnt a helyzet a világbajnoki kilencedik helyet követően, ehhez képest rögtön Európa-bajnokságot nyert a lányokkal, és már a riói olimpián nagyon megérdemelték volna, hogy meglegyen az első ötkarikás érmünk. 

Ezt követően is sok nagyszerű eredmény született, csúcspontként a tokiói bronzzal és a tavalyi, hazai környezetben megnyert világbajnoki ezüsttel, amely örökre feledhetetlen emlék mindannyiunknak. 

Ugyanakkor a tavalyi spliti Európa-bajnokság, de különösen a mostani világbajnokság nem sikerült úgy, ahogy reméltük, ami méltó lenne a korábbi remekléshez, illetve ennek a válogatottnak a nívójához. Ezért gondolták úgy az elnökség tagjai, hogy új lendület kell a csapatnak, amit csak egy komolyabb változás adhat meg.”

 

Bíró Attila legjobb eredménye a 2016-os Európa-bajnoki arany- és tavaly a világbajnoki ezüstérem volt a női válogatottal, amely még nem rendelkezik kvótával a jövő nyári, párizsi olimpiára. A válogatottnak most még meg kell szereznie az olimpiai kvótát, erre vagy a januári, netanyai Európa-bajnokságon (a győztes, vagy a kvalifikáltak mögötti legjobb helyezést elérő csapat) vagy a februári, dohai világbajnokságon nyílik esély, ahonnan még a két legmagasabban rangsorolt, korábban kvótát nem szerző együttes utazhat Párizsba.

Bíró Attila eredményei a női válogatottal:

2016, Európa-bajnokság, Belgrád: 1. hely
2016, Világliga: nem jutott be a Szuperdöntőbe
2016, olimpia, Rio: 4. hely
2017, Világliga, Sanghaj: 4. hely
2017, világbajnokság, Budapest: 5. hely
2018, Világliga: nem jutott be a Szuperdöntőbe
2018, Európa-bajnokság, Barcelona: 4. hely
2019, Világliga, Budapest: 6. hely
2019, világbajnokság, Kvangdzsu: 4. hely
2020, Európa-bajnokság, Budapest: 3. hely
2021, Világliga, Athén: 2. hely
2021, olimpia, Tokió: 3. hely
2022, világbajnokság: 2. hely
2022, Európa-bajnokság, Split: 5. hely
2022, Világliga, Tenerife: 2. hely
2023, Világkupa, Los Angeles: 4. hely
2023, világbajnokság, Fukuoka: 6. hely

Borítókép: Bíró Attila végzetét a hatodik hely jelentette a világbajnokságon (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.