Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Látszólag minden elmélet megdőlt, kikaptak a németek a kézilabda Eb-n

Már biztos továbbjutókként a németek nem feszültek meg a horvátok ellen, a hazai közönség bánatára 30-24-re kikaptak a kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének zárásaként. Azután, hogy Ausztria garantáltan lemaradt az elődöntőről, a horvátoknak sem kellett taktikázniuk. A magyar válogatott az I. csoport harmadik helyezettjeként az ötödik helyért játszhat Szlovéniával, ami talán felül is múlja az előzetes várakozásokat. Az Eb után kis túlzással máris meg kell kezdeni a felkészülést az olimpiai selejtezőre, aminek a beosztása még nem ismert.

2024. 01. 24. 22:16
Férfi kézilabda Eb - Németország-Horvátország Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A középdöntő utolsó fordulója előtt három feltételnek kellett volna teljesülnie ahhoz, hogy a magyar válogatott a második helyen végezzen a csoportjában, azaz elődöntőt játszhasson. Ebből kettő teljesült: Izland Ausztriát, Horvátország pedig Németországot győzte le, csak a harmadik nem, mégpedig az, hogy a magyar válogatott nyerjen Franciaország ellen, hiszen mint ismert, a mienk 35-32-re kikaptak.

kézilabda eb, magyarország, németország, horvátország, elődöntő, ötödik hely szlovénia, elmélet, tét nélkül
Nagy küzdelem, helyesebben nagy hűhó semmiért. Ennek jegyében zajlott a német–horvát meccs (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ám csak látszólag a magyar válogatott vereségén múlott a bravúr. A francia–magyar meccs után ugyanis eldőlt, hogy Franciaország mögött Németország a másik továbbjutó, így a németek már tét nélküli mérkőzést játszottak a horvátokkal. Persze saját szurkolótáboruk, húszezer néző előtt csipkedhették volna magukat jobban is, de nem tették. Lelkük rajta.

Nem kellett taktikázniuk a horvátoknak sem

Korábban utaltunk rá, a horvátok is taktikázhatnak, vereségre játszhatnak, hogy megakadályozzák Ausztria bejutását a négy közé – aminek az olimpiai selejtező szempontjából lehetett volna jelentősége –, csak éppen az osztrákok veresége után ez is okafogyottá vált, hiszen eldőlt, hogy a sógorok csak a negyedik helyen végeznek az I. csoportban.

Nem történt tehát semmi ördöngösség, turpisság, a németek legfeljebb a saját szurkolóiknak okoztak csalódást. Igaz, kedden, a II. csoportban ugyancsak már biztos elődöntősökként a dánok és a svédek is kikaptak az utolsó középdöntős fordulóban, mégsem záródott el az Öresund.

 

Magyarország–Szlovénia az ötödik helyért

Kialakultak tehát a helyosztók. Az elődöntőben Franciország–Svédország és Németország–Dánia párharc lesz, Magyarország pedig Szlovéniával csap össze az ötödik helyért. A magyar válogatott tehát ugyan érem nélkül, üres kézzel tér haza az Eb-ről, de az ötödik helyért vívandó meccsnek is van presztízse. Arról nem is beszélve, nem mindegy, hogy a magyar játékosok milyen szájízzel térnek haza Kölnből. A magyar szurkolók is megtanulták, hálásnak kell lenni minden sikerért. Az ötödik hely végképp annak számítana. S persze tekintélyt adna az olimpiai selejtezőre is, amelynek beosztásával meg kell várnunk az Afrika-kupa végét. Az igazán lényeges kérdések nem is Kölnben dőlnek el.

 

Kézilabda Eb, középdöntő, I. csoport

A 4. forduló programja:
Izland–Ausztria 26-24
Franciaország–Magyarország 35-32
Horvátország–Németország 30-24

A végeredmény: 1. Franciaország 10 pont, 2. Németország 7, 3. Magyarország 4, 4. Ausztria 4, 5. Izland 4, 6. Horvátország 3.

A helyosztók pénteki programja

Az ötödik helyért:
Magyarország–Szlovénia 15.00

Elődöntők:
Franciaország–Svédország 17.45
Németország–Dánia 20.30

a következőképpen beszélt a franciák elleni meccsről és az ötödik helyért vívandó találkozóról:

Borítókép: Kikaptak, mégis örülhetnek a németek (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.