A magyar NBA-legenda is elutazott Izlandra a válogatott kedvéért

A Szombathelyen bajnoki címeket nyert Gasper Okorn Izlandon debütál a magyar férfiválogatott kispadján. Nagy változásokat egyelőre nem hozott, a keret lényegében megegyezik a korábbiakkal, és a rövid felkészülés a játékban is csak apró módosításokra ad lehetőséget. Bár ez az első selejtezőmérkőzés a jövő évi Eb-re, győzelemmel nagy lépést tenne a csapat a kontinenstorna felé. A mérkőzésre magánemberként elutazott az NBA történetének eddigi egyetlen magyar kosarasa, Dávid Kornél is.

2024. 02. 22. 5:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

KOSÁRLABDA 

Ivkovics Sztojan tízéves korszakot zárt le tavaly augusztusban. Az ő vezetésével a magyar férfi-kosárlabdaválogatott hatalmasat lépett előre, a 2017-es és a 2022-es Eb-re is kijutott, az előbbin Kolozsváron 48 év után nyert újra meccset kontinenstornán. A nyár végén részt vehetett az olimpiai selejtezőkön, ami önmagában is nagy szó, és a szövetségi kapitány akkor azért köszönt le, mert úgy érezte, ennél többet nem tud kihozni a csapatból.

A válogatott szép eredményeket harcolt ki az utóbbi években (Fotó: Fiba.com)

Most tehát új korszak kezdődik a válogatottnál, új szövetségi kapitánnyal. Gasper Okornra esett a szövetség választása, ami bölcs döntésnek tűnik, hiszen a szlovén edző jól ismeri a magyar mezőnyt, 2018-tól három évig irányította a Szombathely csapatát, amellyel két bajnoki címet és Magyar Kupát nyert, ráadásul kiszámítható volt, hogy a keret gerincét jelenlegi és egykori szombathelyiek adják, akikkel együtt dolgozott. 

Így is lett: a 2025-ös Európa-bajnokság első selejtezőjére, Izlandra utazó tizenkét kosaras közül heten a Falcótól szerződtek külföldre vagy játszanak jelenleg is ott, Gasper Okorn ugyanazokat merítette a mezőnyből, mint az elődje.

Hiányzik Filipovity Márkó, aki Brazíliából nem tudott most eljönni, ám a hírek szerint hamarosan hazaszerződik, és Kaposváron folytatja a pályafutását, Valerio-Bodon Vincentnek az Egyesült Államokban vannak kötelezettségei, Rosco Allen pedig nem tudta elhagyni Japánt. 

 

– Mindössze négy napunk van együtt felkészülni az izlandi mérkőzésre, majd vasárnap Olaszországot fogadjuk, így idő hiányában nem lehetett merőben új játékrendszerre átállni – mondta a szövetségi kapitány az utazás közben. – Apróbb változásokon dolgozunk csak, a keret minősége nagyon jó, edzésről edzésre fejlődünk, természetesen mindkét meccsünket meg akarjuk nyerni. Ez lesz az első meccsem ebben a szerepkörben, ezért különleges a számomra, de a lényeg az, hogy a csapat sikeres legyen.

A jó rajt nagy lépés az Eb-felé

Bár Gasper Okorn hangsúlyozta, hogy nem egy meccsen múlik majd a továbbjutás – Olaszország és Izland mellett Törökország szerepel még a magyar válogatott ellenfelei között –, ám mert három csapat jut ki a jövő évi Európa-bajnokságra, cseppet sem közömbös, hogy miként sikerül a rajt Izlandon. Az olaszok és a törökök jóval előttünk állnak a ranglistán – előbbi a 13., utóbbi a 24. –, a 43. magyar csapat csak a 48. izlandiakat előzi meg, így elég őket két meccsen legyőzni, hogy biztos legyen a részvétel a kontinenstornán. 

Gasper Okorn új szerepkörben (Fotó: MKOSZ/Girgász Péter)

A különbség azonban mindössze öt hely, ami jelzi, hogy a feladat cseppet sem ígérkezik könnyűnek. Gasper Okorn szerint a mai ellenfél kissé furcsa stílusban kosárlabdázik, szeret rohanni, gyors támadásokat vezetni, ezért elsősorban arra kell figyelni, hogy ne adjunk el labdákat, és felállt játékra kell kényszeríteni az ellenfelet. 

A korábbi selejtezőkhöz képest jelentős különbség, hogy pályára léphet a legmagasabban jegyzett, Európában sztárnak számító magyar kosaras, is. 

A FIBA és az Euroligát szervező ULEB végre egyezségre jutott, és összehangolják a versenynaptáraikat, így a szerb Crvena zvezda 34 éves játékosát már nem kötik klubkötelezettségek, amelyek eddig távol tartották a selejtezőktől, és csak az Európa-bajnokságokon tudott részt venni. 

Báder Márton és Dávid Kornél (Fotó: MKOSZ/Girgász Péter)

Hosszú napja volt tegnap a válogatottnak, mert korán indult el Szombathelyről, Bécsből repült el Reykjavikba, és már edzett is a találkozó helyszínén. A csapattal tartott a szövetség elnöke, Báder Márton és az észak-amerikai profi liga, az NBA történetének az eddigi egyetlen magyar játékosa, Dávid Kornél is. Ő magánemberként utazott ki a mérkőzésre, másik szállodában lakik, egész egyszerűen élőben szeretné látni a találkozót. Elmondása szerint téved az, aki lebecsüli Izlandot, Észak-Európa kezd komolyan felzárkózni a sportág hagyományos nagyhatalmasaihoz, és a csütörtöki ellenfelünk is sokat fejlődött az utóbbi években. 

A mérkőzés 20.30 órakor kezdődik, a Duna World élőben közvetíti.

A magyar válogatott kerete: Benke Szilárd (Szombathely), Golomán György (Basquet Girona, spanyol), Hanga Ádám (Crvena zvezda, szerb), Mikael Hopkins (Reggio Emilia, olasz), Keller Ákos (Szombathely), Maronka Zsombor (Neptunas, litván), Perl Zoltán (Szombathely), Pongó Marcell (Szombathely), Somogyi Ádám (MoraBanc Andorra, spanyol), Tóth Ádám (Zalaegerszeg), Váradi Benedek (Trefl Sopot, lengyel), Vojvoda Dávid (Fehérvár).

Borítókép: Az első edzésen Reykjavikban egymás elleni játék is zajlott (Fotó: MKOSZ/Girgász Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.