Valter Attila elárulta, mitől rettegett a Közel-Keleten

Valter Attila ötödik helyen zárta összetettben a vasárnap véget ért UAE Tourt, ez az eddigi legjobb eredménye többnapos World Tour-versenyen. A magyar kerékpáros a közösségi médiában értékelte az elmúlt napokat. Valter Attila szót ejtett bukásáról, az oldalszélről és a következő versenyéről is: szombaton a Strade Bianche vár rá.

2024. 02. 26. 9:53
Valter Attila UAE Tour
Fotó: Facebook/Attila Valter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

második idényét kezdte el a holland sztárcsapatban, amely a szponzori háttér változása után immár nem a Jumbo–Visma, hanem a Visma–Lease a Bike nevet viseli. A magyar kerékpáros a tavalyi idény jelentős részében, így például a spanyol háromhetes körverseny, a Vuelta a Espana alatt is segítő szerepet töltött be, első 2024-es versenyén viszont ő volt a csapat kiemelt embere az összetettre. Valter Attila mindkét hegyi szakaszon jól tekert, s végül az UAE Tour összetettjének ötödik helyén végzett.

Valter Attila UAE Tour
Valter Attila különleges környezetben tekerhetett, s örül neki, hogy időfutamban is előrelépett (Fotó: Facebook/Attila Valter)

Többnapos World Tour-versenyen Valter ilyen előkelő helyen korábban még nem zárt, így nem meglepő, hogy elégedetten értékelt Facebook-oldalán.

– Nagy célokkal érkeztem ide, hiszen a világ egyik legerősebb sorában nem egyszerű lehetőséget kapni. Ha pedig megkapod, jól teszed, ha élsz vele – kezdte Valter Attila. – Az első szakasz végi esés nem hozta meg a kedvem a verseny további részéhez, de ez is része a sportnak. Sokkal többet készültem ahhoz, hogy egy bukfenc elvegye a kedvem! Az időfutamot még kisebb húzódásokkal, de szerencsére egyáltalán nem hátráltató sebekkel teljesíthettem. Szuper látni a fejlődést egy olyan számban, ami nem az erősségem.

Az UAE Tour hét szakaszából négy a sprinterekről szólt, Valter Attila örömét fejezte ki, hogy ezek közül az egyiket fiatal csapattársa, Olav Kooij nyerte meg. Az összetett szempontjából azonban az időfutam mellett a két hegyi befutós szakasz, a harmadik és az utolsó, hetedik etap volt a legfontosabb.

Hogyan szerepelt Valter Attila a hegyeken?

A végeredményt tekintve hasonló volt a két szakasz Valter szempontjából: mindkettőn a szólógyőztes mögötti csoportban ért célba.

– Az első hegyi befutón elég könnyen sikerült az élmezőnnyel megérkezni az utolsó méterekre. Hiányzott egy kis önbizalom és bátorság, mert egy szebb helyezés is bennem volt, de természetesen örülök a szezon első top 10-es eredményének. Az utolsó szakasz a szelezésről szólt, egészen a hegy lábáig. Óriási lépés a karrieremben, hogy ott tudok lenni az élbolyban az ilyen szakaszokon. Konkrétan rettegtem ezektől a szeles helyzetektől, számomra az egyik legnehezebb része a sportnak. Hála a csapatnak az összes szakadásnak a jó végén voltam, a hegyen pedig bizonyítottam, hogy fel tudom venni a versenyt a legjobbakkal, komolyabb emelkedődön is – értékelt Valter, akinek teljesítményével csapata is elégedett volt.

– Az volt a célunk, hogy Bart Lemmen és Valter Attila is a legjobb tíz között zárjon összetettben. Láttuk, hogy az oldalszélben lehetőség nyílik szétszakítani a főmezőnyt, és éltünk ezzel. Egy ponton egészen jól nézett ki a szakasz, s végül mindkét versenyzőnk valóban a top 10-ben zárt, ami lenyűgöző – értékelt a csapat honlapján Maarten Wynants sportigazgató.

A szakember által említett Lemmen egyébként a tizedik helyen, bő fél perccel Valter mögött zárt összetettben, azaz valóban a magyar kerekes volt csapata legjobbja az UAE Touron.

Valter Attila további programját már korábban megosztotta, szombaton egyik kedvenc versenyén szerepel: a Strade Bianche nevű olaszországi egynaposon az elmúlt két évben egyaránt a legjobb öt között zárt. Valter bejegyzésében elárulta, hogy a verseny előtt néhány napot Magyarországon tölt. A Strade Bianche után viszont marad Olaszországban, hiszen jövő héten az ottani egyhetes viadalon, a Tirreno–Adriaticón szerepel, majd a katalán körverseny is szerepel a programjában.

Sajtóhírek szerint már az is eldőlt, hogy Valter Attila idén a Visma Giro d’Italia-keretének tagja lesz, de ezt hivatalosan még sem a csapat, sem a magyar kerekes nem erősítette meg.

Borítókép: Valter Attila és csapata jól dolgozott az oldalszélben (Forrás: Facebook/Attila Valter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.