Csetepaté volt a szerbek miatt a bosnyák–ukrán meccsen. És most?

Pikáns mérkőzéseket rendeznek a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőiben. Ukrajnában és Izraelben is háború dúl, ennel árnyékában a csütörtök esti elődöntők közül az Izrael–Izland mérkőzésnek Budapest a helyszíne, Ukrajna pedig három év után visszatér Bosznia-Hercegovinába, közelebbről Zenicába, ahol anno az ukrán drukkerek ráfáztak politikai töltetű akciójukra.

2024. 03. 21. 19:01
Egész Ukrajna, sőt Európa a Szergej Rebrov irányította ukrán válogatottra figyel Fotó: Pavlo Kubanov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három éve relatíve még békés volt a világ, de az ukrán–orosz viszonyt már akkor is éles feszültség terhelte. Fura módon ennek a boszniai Zenica volt az egyik színtere. A negyedik legnépesebb bosnyák városban – ahol 2006-ban Eb-selejtezőn Bozsik Péter vezetésével a magyar válogatott 3-1-re győzött – rendezték a legutóbbi Bosznia-Hercegovina–Ukrajna mérkőzést is. Akkor az ukránok 2-0-ra nyertek, de a meccs nem emiatt maradt emlékezetes.

Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Zenica, zászló, Európa-bajnoki pótselejtező, Dzeko, Zincsenko
Edin Dzeko, illetve Olekszandr Zincsenko, a bosnyákok, illetve az ukránok talán legnagyobb sztárja. Forrás: X

Hanem a lelátói incidens miatt. A maroknyi ukrán tábor szándéka szerint Oroszországot, személy szerint Vlagyimir Putyint akarta heccelni azzal, hogy fejjel lefelé függesztett ki orosz zászlót. Csak éppen az ukrán drukkerek arra nem gondoltak, hogy a piros-kék-fehér színkombináció a szerb nemzeti lobogó. Több sem kellett a bosnyák fanatikusoknak, berontottak a vendégszektorba, ahol kemény ütéseket váltottak a felek, miként arról az alábbi videó árulkodik.  

A bosnyákok ezúttal sincsenek hálás szerepben, ugyanis Ukrajna élvezi Európa túlnyomó többségének a szimpátiáját, ami nyilván a futballra is hatással van, a korábbi Fradi-tréner Szergej Rebrov irányította ukrán válogatott a németországi Európa-bajnokság hőse lehetne. Ukrajnának azonban rögös az útja, hiszen a B ágon, ha túl is jutna Bosznia-Hercegovinán, az Izrael–Izland párharc győztesével találkozna a döntőben, ami szintén kemény csatát ígér.

Izrael–Izland találkozó Budapesten

További érdekesség, hogy az említett Izrael–Izland találkozót a palesztinokkal folytatott fegyveres konfliktus miatt Izrael – csakúgy, mint korábban több mérkőzését – Magyarországon rendezi. Igaz, ez csak részben újdonság, az izraeli válogatott az ősszel ugyancsak nálunk, csak éppen Felcsúton, a Pancho Arénában fogadta az ellenfeleit az Eb-selejtezőkön.

S hogy erről se feledkezzünk meg: Bosznia-Hercegovina ősszel a magyar válogatottal azonos csoportban szerepel a Nemzetek Ligája A osztályában, ami ugyancsak azt ígéri, az ukránoknak nehéz dolguk lesz.

Az A ágon Lengyelország, a C-n pedig Görögország a favorit, de persze itt is születhet meglepetés. A lengyelek azért küzdenek, hogy sorozatban ötödször jussanak ki az Eb-re, a Wales–Finnország meccsen pedig két olyan csapat csap össze, amelyek szintén játszottak az előző, 2021-es Eb-n.

Európa-bajnoki pótselejtező, elődöntők

A ág:
Lengyelország–Észtország 20.45 (tv: Arena 4)
Wales–Finnország, 20.45 (Match 4)

B ág:
Izrael–Izland 20.45
Bosznia-Hercegovina–Ukrajna 20.45 (Spíler 2)

C ág:
Grúzia–Luxemburg 18.00 (Spíler 2)
Görögország–Kazahsztán 20.45

Így készültek az ukránok a pótselejtezőre Zenicán:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.