Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Nem Varga, nem Csoboth: erről az Eb-drámáról biztosan lemaradt az éjjel

Miközben a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának harmadik helye a századik percben dőlt el Magyarország javára Csoboth Kevin góljával, a csoportelsőség kérdésére is hosszabbításban esett gól segítségével került pont. A házigazda Németország első gólját elvették Jamal Musiala szabálytalansága miatt, Svájc sokáig vezetett, ám a 92. percben Niclas Füllkrug fejesével kiegyenlítettek a németek, így mégis a házigazda végzett az A jelű négyes első helyén.

2024. 06. 24. 10:41
Frankfurt, 2024. június 23.
A német Niclas Füllkrug (b) 1-1-re egyenlít a németországi labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának harmadik fordulójában játsztott Svájc Németország mérkõzésen a frankfurti Waldstadionban 2024. június 23-án. foci Eb
Niclas Füllkrug a németeket a csoport, önmagát a góllövőlista élére repítette Fotó: MTI/AP/Michael Probst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a magyar válogatott és ellenfele, Skócia is úgy lépett pályára vasárnap este, hogy csak a győzelem adhat reményt a továbbjutásra, Németország és Svájc kényelmesebben készülhetett a párhuzamosan rendezett meccsre. A házigazda Németország már biztos továbbjutó volt a forduló előtt, s bár hivatalosan nem, gyakorlatilag Svájc is. A helvétek viszont kis híján elorozták a csoportelsőséget a németektől, a 92. percig vezettek, akkor született Niclas Füllkrug egyenlítő találata.

Frankfurt, 2024. június 23.
A német Jamal Musiala (b) kapura lõ a németországi labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának harmadik fordulójában játszott Svájc Németország mérkõzésen a frankfurti Waldstadionban 2024. június 23-án. foci Eb dráma szabálytalanság VAR
Jamal Musiala ezúttal nem lőtt gólt, sőt, az ő szabálytalansága miatt vett el a németektől gólt a VAR (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Svájc 2016-ban a mostanihoz hasonló helyzetből várta az utolsó fordulót, s akkor játszott is a rendező franciák ellen egy mindenkinek jó, amúgy halálian unalmas 0-0-t. A mostani, németek elleni meccsen több esemény volt.

A VAR kétszer is a németek kárára döntött

Először a német Robert Andrich talált a kapuba a meccsen, ám hiába ünnepelt. Bár a magyar válogatott elleni meccs után úgy tűnt, hogy a futball az a játék, amelyet huszonketten játszanak, és a VAR mindig a németek javára dönt, a Svájc elleni találkozó ennek az ellenpéldája volt.

Andrich gólját azért vették el, mert Jamal Musiala előtte szabálytalankodott az egyik svájci védővel a tizenhatoson belül. Néhány napja éppen Musiala maradt gólszerző, hiába került a földre

A 28. percben viszont Svájc talált a kapuba, s bár a németek reménykedtek benne, hogy a VAR-szobában a vonalazás után lest látnak, Dan Ndoye gólja érvényes maradt.

Füllkrug a német csodacsere

Svájc egyészen a 92. percig vezetett, a győzelem csoportelsőséget ért volna számára. A hosszabbításban azonban érkezett a német csodacsere, Niclas Füllkrug, és pontos fejesével kiegyenlített.

A Dortmund támadója két góllal vezeti az Eb góllövőlistáját, noha valamennyi meccsén csak csereként kapott lehetőséget. Füllkrug mérlege hasonló volt a katari vb-n is, ám akkor két csoportkörbeli találata nem ért továbbjutást.

A németek a hazai Eb-n viszont a drámai hajrá végén megnyerték a csoportjukat, s a nyolcaddöntőben a C csoport másodikjával játszanak. Ez vélhetően Szlovénia, Dánia vagy Szerbia lesz, bár elméleti esély van arra is, hogy a legutóbbi Eb után idén is a legjobb nyolc közé jutásért csap össze a német és az angol válogatott.

Svájc ellenfele már hétfő este eldől, a B csoport második helyezettje (Olaszország, Horvátország vagy Albánia) ellen az Eb időrendben első nyolcaddöntőjét vívja majd szombaton 18 órától.

A magyar válogatott lehetséges ellenfeleinek listája még a fentieknél is hosszabb.

Labdarúgó Európa-bajnokság, A csoport, 3. forduló

Németország–Svájc 1-1
Magyarország–Skócia 1-0

A csoport végeredménye
1. Németország 7 pont
2. Svájc 5
3. Magyarország 3
4. Skócia 1

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.