Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Rámehetett a két magyar sportoló barátsága az olimpiai kvótaharcra

Tornában is véglegessé vált a párizsi indulóink névsora. Czifra Lili, Bácskay Csenge és Mészáros Krisztofer olimpiai részvétele már korábban biztos volt, a női csapat által szerzett, nem névre szóló egyéni kvótát végül Kovács Zsófia kapta, Székely Zója így lemarad Párizsról. Kovács Zsófia súlyos sérülés után hajrázott nagyot a harmadik olimpiájáért, Székely viszont igazságtalannak tartja a döntést.

2024. 07. 03. 12:56
Kovács Zsófia felemás korlát olimpia Párizs 2024 torna Székely Zója barátság
Kovács Zsófia felemás korláton szerepel a párizsi olimpián Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több sportágban is nagyon kiéleződött a helyzet idehaza, amikor az olimpiai kvótákért a házon belüli küzdelem a végéhez közeledett. Tornában Czifra Lili, Bácskay Csenge és Mészáros Krisztofer már a tavaly őszi világbajnokságon névre szóló kvótát szerzett, a női csapat által megszerzett plusz egy egyéni kvótáról pedig már akkor kijelentették: vagy Székely Zója kaphatja. A két versenyző között végül egy furcsa bukaresti verseny döntött Kovács Zsófia javára.

Székely Zója torna Párizs olimpia Kovács Zsófia barátság
Kovács Zsófia sérülése nélkül talán Székely Zója is indulhatott volna a párizsi olimpián (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A sorsdöntő viadalon Székely Zója második legjobb pontszámmal jutott be a döntőbe, míg Kovács Zsófia csak kilencedik lett a selejtezőben. Egy portugál tornász visszalépése után mégis tornázhatott a fináléban, ahol viszont ő lett második, míg Székely rontott a gyakorlatában.

Kovács Zsófia: Barátok voltunk

Kovács Zsófia ugrásban kétszeres, felemás korláton egyszeres Európa-bajnok, évek óta a magyar torna erőssége, aki már Rióban és Tokióban is indult olimpián. Tavaly szeptemberben azonban, alig néhány nappal a világbajnokság előtt súlyosan megsérült, elszakadt a keresztszalagja. A műtét után visszaküzdötte magát, s végül az utolsó pillanatban bekerült az ötkarikás indulók közé.

– A keresztszalaggal már nincsen semmi probléma, de a rögzítő csavarokat nem bírja a szervezetem, dobná ki a lábam ezeket. Többször is begyulladt, ami erős fájdalommal járt. Több napot pihentetni kellett ekkor a lábamat, nem is tudtam leugrani, erősíteni. Az utóbbi időben azonban szerencsére nem volt vele különösebb problémám. A következő három hét arról fog szólni, hogy erősítsem a lábamat, mert kell a leérkezéshez, hogy száz százalékos legyen – mondta Kovács Zsófia a Feol.hu-nak adott interjúban.

Bár Kovács alapvetően összetett tornász, a sérülés miatt csak egy szerre koncentrált a felkészülés során, felemás korláton viszont szép párizsi eredményről álmodik. Természetesen ami Kovács számára most öröm, az Székelynek keserűség. Kovács Zsófia erről nem akart sokat beszélni, de így is volt egy sokat sejtető mondata.

Nagyon nehéz volt ez a helyzet mindkettőnknek, hiszen barátnők voltunk. Sajnos ez így alakult…

 

Székely Zója pechsorozata

Míg más sportágakban a jelent figyelembe véve egyértelműen jó döntések okoztak konfliktusokat, a torna esetében ezt nem lehet kijelenteni – igaz, az ellenkezőjét sem.

Valójában Székely Zója pechsorozata is Kovács Zsófia sérülésével kezdődött, ha friss egyéni összetett Eb-ezüstérmesként utóbbi is indulhat a világbajnokságon, sokkal jobb esély lett volna a csapatkvóta megszerzésére, amellyel öt egyéni indulási jog járt volna Párizsra, anélkül viszont maximum három juthatott Magyarországnak.

Székely a világbajnokság egyéni összetett versenyében egy tizeddel maradt le a névre szóló kvótáról Czifra Lili mögött, majd a Nemzetközi Tornaszövetség hibáján múlt, hogy nem ő, hanem Bácskay Csenge szerzett indulási jogot. S ezek után jöttek a fent taglalt bukaresti események, azaz Székely csalódottsága mindenképp érthető.

– Borzasztó nagy csalódottság és fájdalom van bennem, úgy érzem, ezt a kvótát most én érdemeltem volna meg és már sokadik alkalommal álltam az olimpia kapujában. Ezt most elvették tőlem, és ez már másodjára fordult elő – fogalmazott Székely Zója.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.