Imane Helif vert már magyart – 2021-ben a Bocskai Emlékversenyen az elődöntőben győzte le Pribojszki Katát

Gyalázatos döntésnek tartja a Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) korábbi elnöke, Csötönyi Sándor, hogy a párizsi olimpián a női ökölvívók között ringbe léphetett az algériai Imane Helif. Nem véletlen, hogy az interszexuális bunyóst a 2022-es világbajnokságon kizárták, és Csötönyi szerint vagy el sem indulhatott volna az olimpián, vagy az olasz nő ellen látottak után egyszerűen ki kellett volna zárni.

2024. 08. 02. 14:33
Boxing - Olympic Games Paris 2024: Day 6
PARIS, FRANCE - AUGUST 1: Algeria's Imane Khelif (in red) during the Women's 66kg preliminary round match against Angela Carini of Italy (not seen) on day six of the Olympic Games Paris 2024 at North Paris Arena on August 01, 2024 in Paris, France. Fabio Bozzani / Anadolu (Photo by Fabio Bozzani / ANADOLU / Anadolu via AFP) Fotó: Fabio Bozzani /Anadolu/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokunk fülében ott cseng az a bizonyos sláger, miszerint micsoda nő ez a férfi, amely az Egy szoknya, egy nadrág című vígjáték filmzenéjeként vált ismertté. Nos, nem sokan gondoltuk volna azt, hogy ez a dal manapság teljesen új értelmet kap a párizsi olimpia női ökölvívó versenyének köszönhetően. Ugyanis az olimpiai megnyitó után itt az újabb  botrány, mégpedig Imane Heliffel kapcsolatban. Ugyanis az algériai bokszoló nem nő, hanem biológiailag férfi, és ezt az erőfölényét egy olasz bokszolóval, Angela Carinivel szemben ki is használta, aki 46 másodperc alatt feladta a kilátástalan küzdelmet, hisz ellenfele férfias erővel püfölte őt, mint egy bokszzsákot.

Algeria's Imane Khelif (in red) punches Italy's Angela Carini in the women's 66kg preliminaries round of 16 boxing match during the Paris 2024 Olympic Games at the North Paris Arena, in Villepinte on August 1, 2024. (Photo by MOHD RASFAN / AFP)
Imane Helif brutálisan elverte az olaszok valódi női bokszolóját. Fotó: AFP

A Magyar Ökölvívó Szövetség korábbi elnöke, Csötönyi Sándor lapunknak elmondta, az algériai bokszoló nem ismeretlen a magyarok számára, hiszen 2021-ben, a Bocskai Emlékversenyen ott volt a debreceni ringben. Sőt, nemcsak ott volt, hanem az elődöntőben pontozással legyőzte azt a Pribojszki Katát, aki a 2021-es tokiói olimpiától mindössze egy meccs választott el. Imane Helif ugyanakkor győzni nem tudott a tornán, mert a döntőben vereséget szenvedett, akárcsak a 2022-es világbajnokságon, ahol egy ír hölgy kipontozta a fináléban.

– Sosem feledem, már akkor is volt tiltakozás az algériai ellen, nem véletlen, hogy a világbajnokság után kizárta őt az AIBA. Ha Kovács Pista ma is döntéshozó helyzetben lenne, biztos, hogy megakadályozta volna ennek a fél férfinek az indulását. Hatalmas erőfölényben van a valóban női bunyósokkal szemben, és az olasz Carini elleni brutalitását látva azonnal ki kellett volna zárni a további küzdelmekből – állította Csötönyi Sándor.

Pribojszki Kata pontozással kapott ki a 2021-es Bocskain az algériaitól. Fotó: MÖSZ

A MÖSZ egykori elnöke szerint Hámori Luca remek ökölvívó, aki igazán megérdemelné, hogy érmet szerezzen az olimpián.

– Luca technikás, ügyes bunyós, de az algériaihoz képest törékeny, igazi női bokszoló. Ugyanakkor van esélye Helif ellen, ugyanis az oldalirányú mozgásokkal ki tudná venni az algériai ütéseinek az erejét, és akkor verhető. Megmutatta ezt már egy-két női bunyós korábban, most Lucán a sor – fogalmazott Csötönyi Sándor. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.