Kerekesszékben tolták le a pályáról az olimpia sztárját, itt a Covid-botrány?

Vasárnap Noah Lyles nyerte meg az atlétika királyszámát a párizsi olimpián, és a 100 méteres síkfutás után csütörtök este 200-on is a legnagyobb aranyesélyesnek számított, de nagy meglepetésre csak harmadik lett. Miután beért a célba, annyira kikészült, hogy kerekesszékben kellett letolni a pályáról. Kiderült, hogy Lyles betegen futott, Covid-fertőzött, ami a 2021-es tokiói játékok fényében megdöbbentő.

2024. 08. 09. 6:45
Paris 2024 Olympic Games - Athletics
Miután beért a célba, Noah Lyles annyira kikészült, hogy kerekesszékben kellett letolni a pályáról. Kiderült, hogy az amerikai betegen futott, covidos volt. Fotó: EPA/CHRISTIAN BRUNA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmasat fordult a világ három év alatt. A 2021-ben megrendezett tokiói olimpián ha csak a Covid-fertőzés gyanúja felvetődött, már nem is engedtek senkit az olimpia közelébe, most pedig Párizsban megeshetett az is, hogy a 200 méteres síkfutás döntőjében Noah Lyles covidosan, pozitív teszttel a birtokában állt rajthoz.

Paris 2024 Olympic Games - Athletics
Noah Lyles teljesen kikészült a 200 méter végére (Fotó: EPA/Mohammed Badra)

Az amerikai volt a szám legnagyobb esélyese, hiszen a 2019-es, a 2022-es és a 2023-as világbajnokságon is ő nyert. Lyles ráadásul jó formában volt az olimpián, korábban megnyerte a királyszámot, a 100 métert, ami után a halott edzője előtt tisztelgett.

Ezúttal viszont Lyles meglepetésre lemaradt az aranyról, sőt még a második helyről is. A botswanai Letsile Tebogo szerzett aranyérmet 19,46 másodperccel, így ő lett az első afrikai, aki megnyerte a férfi 200 méteres bajnoki címet. Az amerikai Kenny Bednarek lett az ezüstérmes, és csak utánuk ért a célba Lyles, aki ezután erőtlenül elterült a földön, majd az orvosi személyzettel beszélt, s végül kerekesszékben tolták le a pályáról.

Hogy futhatott Covid-fertőzötten Noah Lyles?

– A Covid határozottan befolyásolta a teljesítményemet – ismerte el Lyles, aki később már maszkban jelent meg, és azt is elismerte, hogy a 100 méter vasárnapi döntője után, hétfőn éjjel hidegrázásra ébredt, majd kedd hajnalban 5 óra körül lett pozitív a Covid-tesztje. – Ennek ellenére futni akartam, és azt mondták, hogy lehetséges.

Az előző olimpiát el kellett halasztani egy évvel a Covid-járvány miatt, Lyles most fertőzötten döntőt futhatott, ez mindenképpen magyarázatra szorult, és az amerikaiak ki is adtak egy közleményt az ügyben., amelyben azt állítják, hogy minden érvényes irányelvet betartottak.

„Alapos orvosi értékelés után Noah úgy döntött, hogy versenyezne. Tiszteletben tartottuk a döntését, és továbbra is szorosan figyelemmel kísérjük az állapotát” – írták.

A 27 éves klasszis az amerikaiak 4x100 méteres váltójában is futna, hogy abban rajthoz áll-e, arról egyelőre nem született döntés. A párizsi olimpia alatt több sportoló is Covid-fertőzött lett, többek között a britek sztárúszója, Adam Peaty is koronavírussal bajlódott, de róla csak a 100 méteres mellúszás döntője után derült ki, hogy beteg, nem előtte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.