Szívfacsaró történet, halott edzőjének üzent a királyszám olimpiai bajnoka

Elképesztően szoros befutó végén, felfoghatatlan, mindössze öt ezredmásodperces különbséggel nyerte meg a királyszám, a 100 méteres síkfutás döntőjét Noah Lyles a párizsi olimpián, majd az amerikai klasszis azon nyomban letépte magáról a rajtszámát és maga elé tartotta azt. Nem Lionel Messi ikonikus gólörömét másolta le, Lyles gesztusa ennél sokkal mélyebb volt: a halott edzőjének üzent.

2024. 08. 05. 10:12
Paris 2024 Olympic Games - Athletics
Noah Lyles szívfacsaró gesztusa a halott edzőjének, miután megnyerte a 100 méteres síkfutás, az olimpiai királyszám döntőjét Párizsban. Fotó: EPA/YOAN VALAT
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap este rendezték meg minden olimpia egyik legnépszerűbb száma, vagyis az atlétikai királyszám, a 100 méteres síkfutás döntőjét a párizsi játékokon, amely elképesztő drámát hozott. Noah Lyles és a jamaicai Kishane Thompson is ugyanúgy 9,79 másodperces idővel ért a célba, de mindössze öt ezredmásodperccel az amerikai volt a gyorsabb. Lyles így a tavalyi budapesti vb-n megszerzett aranyérme után Párizsban is győzött 100-on, és karrierje első olimpiai bajnoki címét ünnepelhette. S tette ezt sajátos módon.

Paris 2024 Olympic Games - Athletics
A királyszám szoros befutójából Noah Lyles került ki győztesen. Fotó: EPA/Ronald Wittek

Lyles a győzelméről született döntés után egyből letépte magáról a rajtszámát, majd maga elé tartotta azt. Az embernek rögtön beugrott Lionel Messi ikonikus gólöröme, amikor az argentin futballsztár még az FC Barcelona színeiben úgy ünnepelte a Real Madrid elleni El Clásicón lőtt utolsó perces győztes gólját (egyben pályafutása 500. találatát), hogy levette a mezét és maga elé tartotta azt.

Most azonban kiderült, hogy Lyles nem Messi legendás gólörömének atlétikai verzióját mutatta be a világ leggyorsabb embereként Párizsban, hanem a halott edzője, Rashawn Jackson emléke előtt tisztelgett. 

Ezt ő maga tette tisztába az alábbi üzenetével az X-en, amelyben elárulta, hogy a volt edzőjének szólt a gesztus.

Csak nemrég hunyt el Noah Lyles volt edzője

Rashawn Jackson volt Lyles középiskolai futóedzője a TC Williams High Schoolban. A bajnok sprinter július elsején szívfacsaró posztban búcsúzott el az akkor elhunyt volt edzőjétől:

„Hé edző, megcsináltuk. Felértünk a csúcsra! Mindig azt hittem, hogy itt leszel, hogy megnézhesd, amikor elérem a csúcsot. Azt hiszem, tudnod kell, hogy nézd a mennyből. Nagyon örülök, hogy az útjaink keresztezték egymást, mert tudom, ki lennék most, ha nem így történt volna. Szeretlek, nyugodj békében!”

A 27 éves Noha Lyles jelenlegi edzője Lance Brauman.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.