Női kézilabda: skandináv választék, magyar esély a negyeddöntőben

Brazília kiütötte Angolát, ezzel eldőlt, hogy Magyarország a harmadik helyen végez a női kézilabdatorna B csoportjában. Szombat estére az is kiderült, hogy a keddi negyeddöntőben Svédország lesz Golovin Vlagyimir csapatának az ellenfele. Az A csoportban a Norvégia, Svédország, Dánia skandináv trió végzett az élen azonos pontszámmal, az egymás elleni eredmények alapján Svédország a második. Nekünk talán ez a legkedvezőbb, a norvégok a mumusaink, a svédeket viszont az áprilisi olimpiai selejtezőn legyőztük.

2024. 08. 03. 20:29
Párizs Olimpia Magyarország - Hollandia kézilabda
A magyar válogatott kikapott Hollandiától, mégis van ok az örömre Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angola nagyon jól helytállt az olimpián, az utolsó akadályban azonban elbukott. Az afrikaiak csupán három góllal kaptak ki Hollandiától, legyőzték Spanyolországot, döntetlent játszottak Magyarországgal, az utolsó fordulóban Brazília ellen döntetlennel is továbbjutottak volna, de lényegében esély nélkül 30-19-re kikaptak. Ezzel eldőlt, hogy a magyar női kézilabda-válogatott a Hollandia ellen vereség dacára Franciaország és Hollandia mögött, Brazília előtt a harmadik helyen végez a B csoportban.

Győri-Lukács Viktória, magyar kézilabda-válogatott, negyeddöntő, olimpia 2024
Győri-Lukács Viktória sem bánhatja, hogy nem kerül össze a győri norvég csapattársakkal (Fotó: Csudai Sándor)

A lebonyolítás szerint az A csoport második helyezettje lesz a mieink ellenfele a keddi negyeddöntőben. A másik hatosban az utolsó fordulóban érvényesülni látszik a papírforma. Svédország nagy csatában, de végül 27-23-ra győzött Szlovénia ellen, majd Norvégia verte 30-18-ra Németországot. Végül este kilenctől a várakozásoknak megfelelően Dánia is magabiztosan győzött Dél-Korea 28-20-ra, így Norvégia, Svédország, Dánia hármas holtversenyben, egyaránt nyolc ponttal végzett az élen.

Norvég, svéd, dán körbeverés

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény dönt. Ennél kicsit bonyolultabb a helyzet, hiszen a három csapat körbeverte egymást az alábbi eredményekkel:
Svédország–Norvégia 32-28
Norvégia–Dánia 28-17
Dánia–Svédország 25-23

Ebből a körben a következő tehát az érintett csapatok gólkülönbsége:
Norvégia: +7
Svédország: +2
Dánia: -9

A sorrend tehát a következő: 1. Norvégia, 2 Svédország, 3. Dánia. Ez tehát azt jelenti, hogy Svédország–Magyarország lesz az egyik párosítás a keddi negyeddöntőkben.

 

A norvégok nyomasztó fölényben

A három csapat közül talán a svédek ellen lehet a legtöbb esélyesünk, mindenesetre az a legfontosabb, hogy elkerültük a norvégokat, akik a mumusaink. Íme néhány nem éppen szívderítő adat a magyar–norvég múltból.

  • A két csapat a 2023–24-es idényben az Európa-kupán barátságos sorozatban kétszer találkozott egymással, Norvégia mindkétszer magabiztosan, 38-31-re, illetve 33-18-ra győzött.
  • A mieink legutóbb kereken tíz éve, a 2014-es Európa-bajnokságon tudták legyőzni (29-25-re) a norvégokat.
  • A norvégok az esetek többségében nem csupán legyőzik a magyarokat, hanem általában kiütéses vereséget mérnek rájuk.
  • Az elmúlt évtizedben több norvég világklasszis fordult meg a magyar bajnokságban, jellemzően a Győr játékosaként, a mieink óhatatlanul tisztelik őket.

A svédek tarthatnak a magyaroktól

Svédországgal szemben viszont van okunk az önbizalomra

  • A svédekkel szemben sokkal kiegyensúlyozottabb a mérlegünk, a legutóbbi négy egymás elleni mérkőzésből kettőt megnyertünk.
  • Három éve a tokiói olimpia csoportkörében, az utolsó fordulóban 24-21-re nyertünk, igaz, a svédeknek az már tét nélküli meccs volt, mi viszont a sikerrel továbbjutottunk
  • A 2023-as vb-n a svédek 26-22-re, a 2022-es Eb-n pedig 30-25-re nyertek.
  • S ami a legfontosabb: idén áprilisban a debreceni olimpiai pótselejtezős tornán a magyar válogatott fegyelmezett játékkal 28-25-re győzött.

A sors kegyéből az esély tehát adott. Jó lenne élni vele.

Női kézilanda, a negyeddöntők keddi párosítása:
Norvégia–Brazília
Dánia–Hollandia
Svédország–Magyarország
Franciaország–Németország

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.