A franciák a legjobbak a gyengék között

Ma este hétkor Franciaországgal csap össze a magyar női vízilabda-válogatott a Duna Arénában, az Európa-bajnokság negyeddöntőjében.

Ch. Gáll András
2020. 01. 21. 13:54
null
Szövetségi kapitányunk (középen) cseppet sem elbizakodott Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma este hétkor Franciaországgal csap össze a magyar női vízilabda-válogatott a Duna Arénában, az Európa-bajnokság negyeddöntőjében. Hajlamosak vagyunk egy legyintéssel elintézni ellenfelünket, hiszen már többször is leírtuk, a női mezőny élesen két részre válik, az első hat és a második hat között szakadéknyi a különbség, ahogy azt az eddigi eredmények is tükrözték.

– Az lehet, csakhogy a franciák kiemelkedően a legjobbak a második hatosban, és még véletlenül sem szabad lebecsülni őket – mondta lapunknak Bíró Attila, a magyar válogatott szakvezetője. – De hát amúgy sem arról vagyok híres, hogy bármelyik ellenfelet félvállról venném. Hiba is lenne, hiszen keddi ellenfelünk centere, Geraldine Mahieu nagyszerű pólós, a Dunaújváros csapatában játszik, és bármelyik európai topválogatott elfogadná. Úgyhogy készülünk becsülettel, az imént érkeztem vissza a futásból, mert magamat is karban tartom, aztán kezdjük a videózást a lányokkal, megnézzük a franciák korábbi meccseit.

A francia válogatott nem csupán Mahieu személye miatt érdekes, hanem azért is, mert a kapusát Gaál Csengének hívják. A 22 éves magyar lány 2016-ban került ki mai ellenfelünkhöz, és alig várja már a számára felettébb pikáns összecsapást.

Szövetségi kapitányunk (középen) cseppet sem elbizakodott
Fotó: Mirkó István

– Akkoriban a Szentesben védtem, Tóth Gyula keze alatt, és azt mondják, nem is rosszul. Éppen leérettségiztem, és hirtelen ötlet hatására elfogadtam egy francia klub ajánlatát, nekivágtam az ismeretlennek – árulta el a 186 centis, kiváló adottságokkal rendelkező lány. – Bordeaux-tól nem messze, a Saint-Jean D’Angely kínált szerződést, és olyan jól ment a védés, hogy meghívtak a válogatottba. Mivel odahaza nem szerepeltem a nemzeti együttesben, nem okozott gondot a honosításom, így védhetek most szülőhazám legjobbjai ellen.

Csenge kezdetben egy szót sem tudott franciául, de ma már nincs gondja Rousseau nyelvével. Időközben felkerült Párizsba, ahol a klubként működő francia válogatott kapusa lett. – Egyben tartják a keretet, mivel a 2024-es párizsi olimpiára ütőképes válogatottat akarnak kialakítani – folytatta a kapus. – Most még elmaradunk a legjobb hat európai válogatott játékerejétől, de rohamosan fejlődünk, a gyengébbek között mi vagyunk a legjobbak. Biztos, hogy nagy élmény lesz a magyarok ellen vízilabdázni, győzelemre nyilván nem számíthatunk, de bízom benne, hogy nem kapok túl sok gólt.

A magyar–francia női negyeddöntő tehát ma esedékes, holnap pedig a férfiak mérkőznek meg a négy közé jutásért az oroszokkal, akik a manapság már Georgiának nevezett Grúziát verték meg 14-13-ra. Azon a mérkőzésen is a mieink az esélyesek, de jóval keményebb csata várható, mint női fronton. Ahol – ha legyőzzük a gallokat – a spanyol–görög találkozó győztese vár Keszthelyi Ritáékra az elődöntőben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.