Bearanyozta családja életét a futballistafeleség

A sok halasztás után csütörtökön végre lebonyolítottak két versenyt a Cortina d’Ampezzóban zajló alpesisí-világbajnokságon. A nők között Lara Gut-Behrami, a férfiak mezőnyében Vincent Kriechmayr lett a szuperóriás-műlesiklás aranyérmese.

2021. 02. 12. 10:10
Valon Behrami és Lara Gut-Behrami
Forrás: Instagram/Lara Gut
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki otthon van a futballtörténelemben, az pontosan tudja, hogy Svájc a közelében sem járt a világbajnoki címnek. A koszovói születésű Valon Behrami négy vb-n is részt vett a svájci válogatott tagjaként, de csak három nyolcaddöntőt tud felmutatni. A Genoa játékosának családjában viszont csütörtöktől már van világbajnoki aranyérem felesége, Lara Gut-Behrami révén.

Lara Gut a 2009-es világbajnokságon robbant be az alpesi sí világelitjébe, amikor 17 évesen két ezüstérmet is nyert. Igaz, született maximalistaként már akkor is inkább bosszankodott, hogy elmaradt az aranyérem. Arra végül még tizenkét évet kellett várnia.

Gut további pályafutása rendkívül hullámzó volt, a formaingadozását pedig csak részben lehetett a sérülések számlájára írni. 2016-ban megnyerte az összetett világkupát, 2018 és 2020 között viszont volt több mint kétéves nyeretlenségi sorozata. A világbajnokságokon további három érmet nyert, de egyik sem volt arany.

2018 nyarán hozzáment a negyedik világbajnoksága után a nemzeti csapattól visszavonuló Valon Behramihoz, azóta már Lara Gut-Behrami néven versenyez. Az aktuális idényben pedig újra csúcsformát mutat, különösen szuperóriás-műlesiklásban.

Ebben a számban esélyesként állt rajthoz a Cortina d’Ampezzóban zajló világbajnokságon, és a hétfőről csütörtökre halasztott versenyen nem is borult a papírforma: Lara Gut-Behrami végre megszerezte maga és családja első világbajnoki aranyérmét!

Közel a nagy fricskához

Romed Baumann 2007 és 2015 között öt világbajnokságon képviselte Ausztriát, 2017-ben és 2019-ben viszont már nem került be a sínemzet sűrű keretébe. A síző azonban úgy érezte, van még benne erő, és német feleségének köszönhetően a 2019/20-as idény óta német színekben versenyez.

A 2021-es világbajnokság első férfiversenyén, a szuperóriás-műlesiklásban az osztrák Vincent Kriechmayr vezetett, amikor Baumann jött lefelé a lejtőn. A pálya tetején hibázott, utána viszont egyre közelebb került korábbi honfitársához. Felmerült a nagy fricska esélye, az osztrákok kezdtek izzadni, de végül hét századmásodperc megmaradt Kriechmayr előnyéből, aki Gut-Behramihoz hasonlóan karrierje első vb-aranyát nyerte. Baumann így sem szomorkodott nagyon, hiszen osztrák színekben csak vb-bronzig jutott, most, 35 évesen szerzett egy ezüstérmet is.

AlpesiSí-világbajnokság, Cortina D’Ampezzo

Női szuperóriás-műlesiklás

1. Lara Gut Behrami (svájci) 1:25,51

2. Corinne Suter (svájci) +0,34

3. Mikaela Shiffrin (amerikai) +0,47

Férfi szuperóriás-műlesiklás

1. Vincent Kriechmayr (osztrák) 1:19,41

2. Romed Baumann (német) +0,07

3. Alexis Pinturault (francia) +0,38

A következő versenyszám a jelenlegi tervek alapján a női lesiklás lesz szombaton.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.