A junior Ajax leckét adott Torinóban

Az Ajax ámulatba ejtette a világot: a selejtezőből indulva immár a negyeddöntőben a Juventust is kiejtette a Bajnokok Ligájából. A Barcelona fölényesen lépett túl a Manchester Uniteden, a siker főszereplője ezúttal is Lionel Messi volt.

2019. 04. 18. 10:27
Champions League Quarter Final Second Leg - Juventus v Ajax Amsterdam
Legutóbb kilenc éve rendeztek BL-elődöntőt Ronaldo nélkül Fotó: REUTERS/Massimo Pinca
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért egy nagy sorozat. 2010 óta először játsszák majd a Bajnokok Ligája elődöntőjét nélkül. Az ötszörös aranylabdás hozta a szokásos gólját, ő szerzett vezetést a Juventusnak, ám a második félidőben az Ajax egyszerűen lefutballozta a torinóiakat, a 2-1-nél lehetett volna nagyobb különbségű is a vendéggyőzelem. Ronaldo azzal próbálta meg levezetni a dühét, hogy a 94. percben szemlátomást dühből nagyot rúgott Veltmanba, s a játékvezető megkönyörült rajta, csak sárga lappal büntette.

„Teljesen megérdemelten ment tovább az Ajax az elődöntőbe, de a projektünk folytatódik – nyilatkozta az olasz klub elnöke, Andrea Agnelli. – Évek óta stabilan ott vagyunk a BL-negyeddöntőben, sorozatban a nyolcadik bajnokságunkat nyerhetjük, egy évtizede a Juventus a negyvenharmadik volt az UEFA ranglistáján, most az ötödik, szóval így kell nézni a fejlődési folyamatunkat.” A kiesés tehát nem kerül a vezetőedző állásába, Allegri marad a Juventusnál, és ezt ő is megerősítette, hozzátéve, „át kell gondolni a klub jövőjét”.

Allegri azzal magyarázta a Juventus kiesését, hogy az Ajax nagy csapat. Ez még akkor is igaz, ha most történetesen „kicsiként” tesz csodát.

A BL történetében eddig még sohasem fordult elő, hogy egy klub a selejtezőkből indulva eljutott volna az elődöntőig. – Ha a sorozat előtt ezt mondjuk, ez a célunk, kinevettek volna bennünket – mondta az Ajax egyenlítő gólját rúgó Donny van de Beek a meccs után.

Legutóbb kilenc éve rendeztek BL-elődöntőt Ronaldo nélkül
Fotó: REUTERS/Massimo Pinca

Lenyűgöző teljesítményt nyújtott kedd este a Barcelona is, az élén Lionel Messivel. A bátran kezdő United ugyan ráijesztett a katalánokra az első tíz percben – Marcus Rushford a keresztlécet is eltalálta –, a Barcelona azonban összekapta magát, és a félidő derekán Messi előbb egy parádés egyéni alakítás végén vezetést szerzett, majd ezt hamar meg is duplázta (ez a lövése a furcsán vetődő David de Gea hóna alatt csúszott be a kapuba), végül a 61. percben Coutinho pazar lövése állította be a végeredményt. Az angolok menedzsere, Ole Gunnar Solskjaer nem is vitatta, melyik volt a sokkal jobb csapat: „Lionel Messi jelentette ma a különbséget, a két gólja után számunkra gyakorlatilag véget is ért a mérkőzés. Teljesen más szint, ma megmutatta, milyen minőséget is képvisel valójában. Arra vágyunk, hogy a Barcelona szintjére érjünk, szeretnénk jövőre is játszani ellene, hogy lemérhessük, mennyit fejlődtünk.”

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, keddi mérkőzések. Juventus–Ajax 1-2 (1-1), tj.: Ajax 3-2-es összesítéssel; Barcelona–Manchester United 3-0 (2-0), tj.: Barcelona (4-0). Szerdai eredmények: Manchester City–Tottenham Hotspur 4-3 (3-2), tj.: Tottenham 4-4-es összesítéssel; Porto–Liverpool 1-4 (0-1), tj.: Liverpool 1-6-os összesítéssel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.