A kardtündér megfordította

Damoklész, vagyis inkább a lengyelek kardja nem egyszerűen csak ott lebegett felettünk, félig már le is csapta a fejünket, de Pusztai Liza az utolsó asszóban 32-40-es állás után emberfeletti bravúrral 13-1-re verte ellenfelét, így női kardcsapatunk végül 45-41-re megnyerte a nyolcaddöntős összecsapását a budapesti vívó-világbajnokságon. Vagyis a vb mai záró napjára is maradt érdekeltségünk a BOK-csarnokban.

2019. 07. 23. 7:06
null
Pusztai Liza ellenállhatatlanul vívott a hajrában, 41-33-as hátrányból fordított Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Férfitőrcsapatunk tegnap a 15. helyen kötött ki, nagyjából ennyit várhattunk tőle, az idei Eb-n ezüstérmes női kardcsapatunk számára viszont jóval magasabban van a mérce. A vb-t a világranglista hatodik helyéről kezdte, és az egyéni top 10-be két versenyzőt adunk, Márton Anna a negyedik, Pusztai Liza a nyolcadik. Együttesünk a 32 között 45-21-re legázolta a románokat, ám a nyolc közé jutásért vívott mérkőzésen szinte reménytelen helyzetbe került.

Katona Renáta a harmadik párban beleszaladt egy 12-1-es vereségbe, ami az utána következő Mártont is sokkolta, Pusztai Liza pedig az utolsó asszóra 40-32-es lengyel vezetésnél kötött be. 41-33 után azonban már csak a 17 éves szőke „kardtündér” talált, tizenkétszer egymás után. Csodát láttunk, csapatunk 45-41-re nyert, és ma a legjobb nyolc között folytathatja.

Pusztai Liza ellenállhatatlanul vívott a hajrában, 41-33-as hátrányból fordított
Fotó: Mirkó István

– Szerintem mindenki elkönyvelte, hogy ez a meccs már elment, én is így voltam vele, hogy valószínűleg kikaptunk. De aztán sorban jöttek a tusok, és 41-37 körül már kezdtem hinni, hogy fordíthatok. Éreztem, hogy mi következik, tudtam, hogy mit kell csinálnom, és utána már végig terrorizáltam a páston a szegény lengyel lányt – adta meg a siker receptjét a nap pihegő hőse.

A női tőrözők és a férfi párbajtőrözők csapatversenyében a legjobb nyolc között már nem voltunk érdekeltek, a vasárnapi előcsatározások során mindkét gárdánk elvérzett, az alsó ágon hadakozva végül a 10., illetve a 11. helyen kötött ki. Különösen a férfiak betlije fájó, hiszen együttesünk a hat évvel ezelőtti budapesti vb-n aranyérmes lett, a riói olimpián pedig a dobogó harmadik fokára állhatott. Igaz, abból a gárdából csak Rédli András maradt meg hírmondónak, ám így is a világranglista ötödik helyéről indítottuk a vb-t. A csapat a júniusi Eb-n harmadikként zárt, pénteken pedig az egyéni vb-arany a 21 éves nyakába került.

A vb műsorfüzetében csapatunk bemutatásánál a Honvéd versenyzőjének neve mellett legjobb egyéni eredményként a junior-vb-bronza áll, de említsük meg, hogy májusban a párizsi világkupán 373 fős (!) mezőnyben bronzérmet szerzett, vagyis már a felnőttek között sem volt ismeretlen. Azon a versenyen amúgy a 19 éves Koch Máté lett a másik bronzérmes, okkal vártunk, hogy a magyar csapat a legjobbak között zár itthon az olimpiai kvalifikációs sorozat legfontosabb, dupla szorzójú állomásán.

S most tudathasadásos állapotban lehetünk, mert olimpiai szemüvegen keresztül a szakágnak jobban jött volna, ha Siklósi aranya helyett inkább a csapat nyer bronzot. Világbajnokunk jó eséllyel az egyéni ranglistáról is kijuthat Tokióba, de ott a csupán 34 fős mezőnyben egy lenne a tizenöt-húsz olyan induló közül, akik reálisan éremre pályáznak. Ha viszont a csapatunk kvalifikálja magát, akkor az automatikusan három egyéni kvótát is jelentene, s mivel csak nyolc gárda indulhat az olimpián, már egy győzelem is garantálja az érmes helyosztót. Arról persze szó nincs, hogy a csapatkvóta megszerzésének lehetősége elúszott, de jóval rögösebb lett a Tokióba vezető út.

Siklósi Gergely is így értékelt, amikor tegnap megállítottuk a BOK-csarnokban: „Az egyik szemem nevet, de a másik sír, és így nehéz élvezni a sikert. A csapat volt a mindenünk. Úgy indultunk neki a vb-nek, hogy a jó egyéni eredményeket megtapsoljuk, ám elsősorban csapatban kell jól szerepelnünk. Ez sajnos nem sikerült, így mostantól nagyon nehéz dolgunk van. Még négy kvalifikációs világkupát rendeznek, ezeken bizonyítanunk kell, hogy ott a helyünk Tokióban.”

Ma női kardozóink is ezzel a szándékkal lépnek pástra a tegnapi izgalmak után.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.