A kerékpársport térképén

Ha csak azt nézzük, hogy a protokoll szerinti felszólalókon kívül jelen volt Stephen Roche, az 1987-es Tour de France és a Giro d’Italia győztese, az esztendő országúti világbajnoka, továbbá Fran Contador, az utóbbi évtized egyik legnagyobb profi kerékpárosának bátyja, a Contador Alapítvány vezetője, akkor értjük meg igazán, mekkora jelentősége volt a tegnapi sajtótájékoztatónak, amelyen az Olasz Kulturális Intézetben bejelentették, hogy Budapestről rajtol 2020-ban a Giro d’Italia kerékpáros-körverseny.

Ch. Gáll András
2019. 04. 16. 7:53
null
Paolo Bellino az Olasz Kulturális Intézetben írta alá a rendezést szentesítő szerződést Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valóban történelmi esemény színhelye volt hétfőn a Bródy Sándor utcai Olasz Kulturális Intézet. A Giro d’Italia az erre az idényre prognosztizált 818 millió tévénézőjével vitathatatlanul a földkerekség legnézettebb sporteseményei közé tartozik, ezért büszkeségre ad okot, hogy a 2020-as körverseny Budapestről rajtol el, és az első három szakasz küzdelmeit hazánkban rendezik meg.

A bejelentést Mauro Vegni versenyigazgató tette meg: – Büszke vagyok, hogy itt és most bejelenthetem a ­2020-as rajtot, 2018, Jeruzsálem után újból visszatér Európába a Grande Partenza. Megmutathatjuk a főváros mellett a további két szakasz szépségeit is. A Giro rendkívüli kommunikációs eszköz, értékhordozó. Nemcsak a magyaroknak, hanem az olaszoknak is.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy két éve a Giro d’Italián járt, és azóta az volt az álma, hogy elhozza Magyarországra a Girót. „Megvalósult az, amit elképzelni sem nagyon mertünk. 2020 májusában Budapestről indul a Giro! Ebben elsők vagyunk a régióban. Két éve találkoztunk a ­Girón Vegni úrral, aki nem is volt elutasító.

Paolo Bellino az Olasz Kulturális Intézetben írta alá a rendezést szentesítő szerződést
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Elkezdtünk dolgozni az ügyön, valamennyi minisztérium mellénk állt, a Fővárosi Önkormányzattal és a Magyar Kerékpáros-szövetséggel együtt. Miért érte meg küzdeni a Giro rajtjáért? Egyetlen más sportág sem tudja ilyen látványosan bemutatni természeti és kulturális értékeinket. A kormány 7,8 milliárd forintot biztosít a rendezésre, s hogy ez mennyire nem kidobott pénz: nemzetközi tapasztalatok szerint a Girón minden befektetett forint kettőt fial.

Ezt követően elhalványultak a fények, és bemutatták a Giro trófeáját, amelyért jövőre hazánkban is küzdenek.

Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár beavatott az előzményekbe: – Egy éve, amikor a Külgazdasági és Külügyminisztériumban megalapították a sportdiplomáciai főosztályt, ilyen pillanatokról álmodtunk. Januárban már találkoztam Vegni úrral, megpróbáltam meggyőzni, hogy jó rendezők leszünk – és ő szerencsére elhitte, ezért ül most itt. Minden idők legjobb rajtját szeretnénk rendezni.

Az esemény záróakkordjaként Szabó Tünde és Paolo Bellino, a Girót szer­vező RCS Sport igazgatója aláírta a rendezést szentesítő szerződést. Stephen Roche, a Tour- és Giro-győztes ír legenda lapunknak elmondta, hogy öt éve ő szervezte a Giro belfasti rajtját, Fran Contador – Alberto fivére – pedig arról beszélt, hogy alapítványával szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy 2020-ban magyar résztvevője is legyen a Girónak.

Úgy azért egy kicsit más szemmel követnénk a 3500 kilométeres versenyt…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.