A közleménytől a nyílt színi dicséretig

Egy évvel ezelőtt szinte ugyanez volt a helyzet. A Ferencváros tavaly decemberben a Fehérvár FC (akkor még Vidi) előtt öt ponttal vonult téli pihenőre. Most csak négy pont a Fradi előnye a legnagyobb riválisával szemben a labdarúgó NB I-ben, igaz, egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. Mégis, a különbség ordító: a Fehérvár válságból kilábalva igyekszik rendezni a sorait, az FTC csillaga viszont egyre emelkedik.

2019. 12. 18. 7:23
null
A két csapat között még éles lehet a harc az aranyéremért Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a Vidi–Ferencváros-rangadó zárta az őszi szezont. A kemény, helyenként már-már durva találkozót végül a hazaiak nyerték meg 2-1-re, amivel öt pontra faragták a hátrányukat. Ráadásul úgy készülhettek a februári folytatásra, hogy már csak a bajnokságra kell összpontosítaniuk. Egy éve a Vidi is megállta a helyét a nemzetközi porondon, volt esélye a továbbjutásra az Európa-ligában, s emlékezetes döntetlent játszott a Chelsea-vel. Az volt az általános vélemény, a selejtezőkkel együtt játszott tizennégy nemzetközi mérkőzés leterhelte annyira a fehérváriakat, hogy ettől megszabadulva szárnyalni fognak az NB I-ben.

A Ferencvárosnál viszont az edzőváltás – öt forduló után Thomas Dollt menesztették, s Szergej Rebrovot nevezték ki vezetőedzőnek – az ősszel nem hozta meg a remélt hatást, a Fradi abból az előnyből élt, amit még Doll-lal szerzett, ráadásul a csapat helyenként roppant ötlettelenül játszott. Tavasszal is nehezen lendült bele az együttes, a 2-1-es debreceni vereség után Kubatov Gábor, az FTC elnöke kritikus hangvételű nyilatkozatot adott a klub honlapjának. Végül mégis kitartott az előny, a Ferencváros megnyerte a bajnokságot.

A két csapat között még éles lehet a harc az aranyéremért
Fotó: Mirkó István

A Petrjak-ügy – az ukrán szélső a nyáron a Fraditól a Vidihez igazolt – arra utal, a Fehérvár FC-nek mindig jobbak az anyagi lehetőségei. A pályán azonban ez cseppet sem mutatkozott meg. Marko Nikolics együttese ezen az őszön végig botladozott, s a november 25-én a Puskás Akadémiától elszenvedett vereség után felmentették a szerb trénert. A Ferencvárost a nemzetközi menetelés viszont nem kifárasztotta, hanem összekovácsolta, már nemcsak eredményesen, hanem olykor tetszetősen is játszik Szergej Rebrov gárdája. Immár Kubatov Gábor is teljes mértékben elégedett az ukrán vezetőedző munkájával, a békéscsabai kiesést a Magyar Kupából is elintézte annyival: ilyen a futball. A közleménytől a nyílt színi dicséretig – az elnök reakciói is arról árulkodnak, hatalmas utat járt be egy év alatt a Ferencváros.

A két csapat között, most úgy tűnik, nagyobb a különbség hét pontnál. Pedig a piaci értékek között a mértékadó szakportál, a Transfermarkt szerint sincs lényeges differencia (mindkettőé durván húszmillió euró). Mégis, miközben a Fradinál több játékos (mindenekelőtt Dibusz, Isael, Tokmac és Civic) egyre javuló formát mutat, a Fehérvár FC-ben senki sem nyújtott kiemelkedő teljesítményt az ősszel. A Ferencváros vagy tudatosabban rakta össze a keretét, vagy Rebrov végzett lényegesen jobb munkát a kollégájánál.

Érdekes módon az őszi szezonzárás után Rebrov beszélt arról, hogy a télen a kevésbé motivált játékosokat motiváltabbra kell cserélni, miközben azt gondolnánk, inkább Fehérváron van nagyobb szükség vérfrissítésre. Persze Joan Carrillo, a rég-új tréner a jelenlegi keretből lényegesen többet is kihozhat.

Nagyobb becsvágy

– A játékosállomány alapján nincs lényeges eltérés a két csapat között, a Fradi mégis nagyságrenddel jobban néz ki – mondta az érdeklődésünkre Bekő Balázs, a Tatabánya vezetőedzője, aki játékosként egykoron mindkét klubban megfordult. – Abban látom a lényeges különbséget, hogy a Ferencváros rendre hatalmas becsvággyal játszott, a Fehérvár viszont olykor jóllakott csapat benyomását keltette. Ezzel együtt még nem látom lefutottnak a bajnokságot. Kétségtelen, hogy a Fradi lépéselőnyben várja a tavaszt, de a két együttes még kétszer találkozik egymással, és ahogy ősszel, tavasszal is okozhatnak a többiek meglepetést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.