A vereség ellenére még él a remény

Sajnos nem teljesült Ligetvári Patrik óhaja: nem volt ellenséges hangulat a malmői csarnokban – és nem is nyert a magyar válogatott. A Svédország elleni 24-18-as vereség ellenére még ki lehet harcolni az olimpiai selejtezőn való részvételt. Ehhez ma délután minimum egy pontot kell szerezni Portugália ellen, és akkor meglehet a csoportharmadik hely. Az Európa-bajnokság elődöntőjéhez viszont nyerni kell, de a norvégoknak is le kell hozzá győzniük Szlovéniát.

Szilágyi László (Malmö)
2020. 01. 21. 22:24
null
Ligetvári Patrik elkapta a koronavírust Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leegyszerűsödött a képlet a magyar válogatott harmadik középdöntős mérkőzése előtt. A magyar szempontból közömbös meccsen Norvégia 31-28-ra legyőzte Izlandot, minket jobban érdekelt az előtte zajló találkozó: Szlovénia 29-24-re nyert Portugália ellen, így Gulyás István csapata abban a tudatban kezdte a házigazda Svédország elleni mérkőzést, hogy ha nyer – sőt ha netán kikap –, de ma legyőzi Portugáliát, és a csoportelső Norvégia az utolsó fordulóban ugyanezt teszi Szlovénia ellen, akkor biztosan elődöntős az Európa-bajnokságon.

Az olimpiai selejtező eléréséhez a két meccsen egy pont is elég, ehhez persze az is kellett, hogy Németország hétfőn legyőzze a szintén olimpiai indulásról álmodozó Ausztriát.

Ligetvári Patriknak ezúttal nem ment a játék

Mérsékelt lelkesedéssel szállingóztak a hazai nézők a malmői arénába, ennek épp az ellenkezője lett volna meglepő. Svédország Norvégiától és Portugáliától is kikapott a középdöntőben. A magyar válogatott viszont legyőzte Izlandot, majd Szlovéniát, talán ezért nézte végig a Norvégia–Izland meccset angyali nyugalommal, karba tett kézzel ülve a szakmai stáb.

Mikler Roland és Szita Zoltán sem izgult: a szegedi kapus öt védést mutatott be az első tíz percben, a plocki átlövő három lövésből három góllal kezdett. Bármilyen hihetetlen, még ez sem volt elég egy tetemes előnyhöz: akadozott a támadójáték, főleg a beálló megjátszásával akadtak gondok. De ne legyünk telhetetlenek, a magyar válogatott a vezetést nem engedte ki a kezéből, elsősorban a két kapuson múlott, hogy bő negyedóra után 4-4-re álltak a csapatok. Sajnos nemcsak Mik­ler, de svéd kollégája, Mikael Appelgren is elkapta a fonalat.

Továbbra sem ültek a támadásaink, s ennek az lett a következménye, hogy a házigazda átvette a vezetést a Veszprémben játszó beálló, Andreas Nilsson góljával, s ha Mikler nem halmozza a bravúrokat, nem csak eggyel, 10-9-re vezettek volna a svédek az első félidő végén. Abban bíztunk, hogy a szünet után megint csoda történik, bár nem volt elég „megnyugtató a hátrányunk”, Izland és Szlovénia is három góllal vezetett ellenünk a szünetben, Svédország csak eggyel…

Ha még nem lenne unalmas (nem az, nyilván), Mikler-védéssel és Szita-góllal indult a második félidő. Zúgott a „ria-ria, Hungária”, de valahogy nem találta a ritmust a magyar válogatott. Pellas hétméteresével először vezetett két góllal (12-10) a házigazda. egy szép átlövéssel érkezett meg a meccsbe, Bánhidit viszont kiküldték két percre.

Kezdett állandósulni a kétgólos hátrány, de még több mint húsz perc volt hátra. Sipos Adrián kiegyenlíthetett volna, de a lécet találta el ziccerben. Máthé góljával egy csodálatos kínai figura végén 15-nél utolértük a svédeket. Kezdett éledezni a remény. Negyedórával a vége előtt 16-16-ra álltak a csapatok. Nilsson nagyon feléledt a meccsre, nehezen tudtuk tartani a hosszú loboncától megvált svéd beállót. Bánhidi is hozzászólt a mérkőzéshez, felváltva estek a gólok.

Egy-két magyar védekezési hibát kihasználva új erőre kaptak a svédek, főleg a szélsők, megint megléptek két góllal, sőt lehetett volna három is a hátrány, ha Mikler nem véd zseniálisan. A szerencse is elpártolt a magyar válogatottól, Bánhidi lövése a kapufáról pattant vissza a mezőnybe, Gottfridsson góljával elúszni látszott a hajó, ekkor időt kért Gulyás István. 22-18-nál bedobták a meccslabdát a svédek, 24-18 lett a vége.

Nem teljesült Ligetvári Patrik kívánsága: szó sem volt ellenséges hangulatról a malmői csarnokban, de sajnos a győzelem is elmaradt. Ma Portugália ellen zárja a középdöntőt a magyar válogatott, s ha legalább egy pontot szerez, akkor részt vehet az olimpiai selejtező tornán.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, II-es csoport, eredmények: Szlovénia–Portugália 29-25, Norvégia–Izland 31-28. Svédország–Magyarország 24-18. Az állás: 1. Norvégia 8 pont, 2. Szlovénia 6, 3. Magyarország 4. Izland 2, 5. Svédország 2.

„Egy negyven százalékos svéd csapatot nem tudtunk legyőzni”

Nem repestek örömükben a magyar férfikézilabda-válogatott tagjai és a szövetségi kapitány sem volt boldog a svédek elleni vereség után. volt a legkritikusabb közülük.

„Egy negyven százalékos játszó svéd válogatottat nem tudtunk megverni, mert fejben nagyjából húsz százalék körül lehettünk. Nem tudom, mi történt velünk… Sajnos birkák vagyunk, mindig várunk az utolsó lehetőségre és nem tudjuk megragadni azt, amikor kellene. Remélem, holnap ez sikerülni fog. Lassan játszottunk támadásban, sétálgattunk, elszórtuk a labdát, előre kell lépnünk a portugálok ellen” – mondta a 24-18-as svéd győzelemmel végződött meccs után Bánhidi Bence.

„Nyilván segít a szakmai stáb, rájuk mindenben számíthatunk. Ki kell elemeznünk a problémákat, mert sajnos kijöttek új hibák a csapatjátékunkban. Nagyon fontos lett volna ez a két pont, de holnap Portugáliát le kell győznünk. A svédek elleni egy nyerhető mérkőzés volt, valamiért mi mégsem úgy mentünk bele a második félidőbe, ahogy korábban. Hiányzott a szünet utáni varázs” – értékelt Szita Zoltán.

„Muszáj lesz mindenkinek kipihenni ezt a szomorú vereséget. Próbáltam lövöldözni, a kapus is jobban figyelt rám, ők is készülnek ellenünk. Holtponton voltunk, de sürgősen át kell lendülnünk ezen” – ezek pedig már Ligetvári Patrik szavai voltak a vereség után.

„Mintha fásultabbak lettünk volna a korábbi meccsekhez képest, Mikler Roli kiválóan védett, de elől nem találtuk a megfelelő ritmust. Nem tudom, hogy mentálisan vagy fizikálisan voltunk fáradtabbak, mindenesetre nagyon bizonytalanok voltak a játékosok. Ugyan kikérhettük volna az időt az első félidőben, de akkor még csak egy volt a különbség, sőt, a negyvenedik percig teljesen nyitott volt a meccs. A Portugália elleni meccsen dől el a sorsunk” – mondta Gulyás István szövetségi kapitány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.