Az edzők manapság már színészek is

A kelet-európai labdarúgás lehetőségeiről és jövőjéről beszélgetett a Bálványosi Szabadegyetemen Dárdai Pál volt szövetségi kapitány és Világi Oszkár, a dunaszerdahelyi DAC futballcsapatának tulajdonosa.

Magyar Nemzet
2019. 07. 27. 14:04
null
A székely válogatott meze igazi ajándék Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kelet-európai labdarúgás lehetőségeiről és jövőjéről beszélgetett a Bálványosi Szabadegyetemen volt szövetségi kapitány és Világi Oszkár, a dunaszerdahelyi DAC futballcsapatának tulajdonosa. A telt ház előtt zajló vitán Világi Oszkár kifejtette, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb hibája volt, hogy az ifjúsági edzők képzésére és kiválasztására nem fektettek megfelelő hangsúlyt.

A klubtulajdonos szerint követni kell a nemzetközi trendeket a labdarúgásban, és azokat a modern, a digitalizációból fakadó új lehetőségeket, amelyekkel Nyugaton már élnek, Kelet-Európában is ki kellene használni. Világi Oszkár szerint ez azért is különösen fontos, mert anyagi téren nem lehet a nyugati topbajnokságokkal versenyezni. Példaként említette, hogy amíg a Premier League éves költségvetése ötmilliárd euró, addig a magyar bajnokságé csupán 80 millió. A DAC tulajdonosa szerint gondot jelent, hogy túl sokat keresnek a játékosok.

Összetettebben látja a kérdést Dárdai Pál, aki szerint tudomásul kell venni, hogy mivel a labdarúgás fő bevételi forrása a televíziós jogok értékesítése, a legjobb játékosok fizetése – akik miatt a szurkolók a meccseket nézik – érthető módon az egekbe szökik. Dárdai a Juventusba igazoló Ronaldót említette példaként, aki az árát a mezeladásokból hamar visszahozta, és a nézőszám is emelkedett a torinói csapat meccsein odaigazolása után. „Nagy pénz, nagy foci” – idézte a futballközhelyet.

A székely válogatottól egy névre szóló mez volt az ajándék
Fotó: Havran Zoltán

Dárdai Pál tapasztalata szerint a legjobb játékosokat pénzzel valóban nem lehet motiválni, de a szabadsággal és a terheléssel variálva egy karakán edző, akinek van tekintélye, el tudja érni, hogy hallgassanak rá. A volt szövetségi kapitány szerint a trénerek ma már egy ötvenfős közösséget irányító színészek, akiknek az edzésterv és a taktika összeállítása mellett a nevelés, a sajtó kezelése is feladatuk. A volt szövetségi kapitány úgy látja, hazánkban a labdarúgásban az értékteremtésen kell dolgozni, ami a labdarúgásban a fiatal tehetségek nevelését jelenti, akik később a legjobb bajnokságokban játszhatnak majd.

A tegnapi programban több sporttal kapcsolatos téma is szerepelt. Görbicz Anita, a Győri Audi ETO kézilabdázója és Vincze Ottó korábbi válogatott labdarúgó egy párt alkot, és velük Kézilabda és futball – család és karrier címmel zajlott beszélgetés, majd Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang olim­piai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázók, valamint Bánhidi Ákos, a szakág szövetségi edzője osztotta meg a gondolatait a szépszámú közönséggel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.