Kétszeres világbajnokunk bizakodik, de számol a legrosszabbal is

Az afrikai kvalifikációs tornán megesett, hogy csupán három induló harcolt két tokiói kvótáért.

2021. 05. 05. 12:50
null
Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója Forrás: MBSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Birkózásban versenyzőink eddig öt kvótát szereztek a július 23-án kezdődő tokiói olimpiára. Kötöttfogásban Korpási Bálint (67 kg), (77 kg) és (87 kg), szabadfogásban a honosított Muszukajev Iszmail (65 kg), a nőknél Sastin Marianna (62 kg) harcolta ki korábban a szereplés lehetőségét. A többieknek erre már csak egy lehetőségük maradt, a Szófiában csütörtöktől vasárnapig zajló világkvalifikációs torna. A bolgár fővárosban csak a döntőbe jutás ér Japánba szóló repülőjegyet. A feladat tehát rendkívül nehéz, már csak azért is, mert a nevezések alapján minden súlycsoportban népes mezőny jön össze, nem egy esetben harminc feletti indulói létszámmal.

A csütörtökön kezdő szabadfogásúaknál a Muszukajevhez hasonlóan Oroszországból, Dagesztánból honosított Kuramagomedov Murad (74 kg), Veréb István (86 kg) és Ligeti Dániel (125 kg), a pénteken rajtoló női versenyben Dénes Mercédesz (53 kg), Barka Emese (57 kg) és Németh Zsanett (76 kg), míg az először szombaton szőnyegre lépő kötöttfogásúaknál Kecskeméti Krisztián (60 kg), (97 kg) és Varga Ádám (130 kg) képviseli a magyar színeket.

Az Európa-bajnok Barka Emese is az utolsó esélyt próbálja megragadni
Fotó: MBSZ

– Három-négy kvótával lennék igazán elégedett, de a helyzet az, hogy ez a maximum, amit elérhetünk. Megtörténhet, hogy egyet sem szerzünk, ahogyan az is, hogy négyet. Fogásnemenként legalább egyet-egyet remélek. Az biztos, hogy kellenek a bravúrok azoktól a versenyzőktől, akik be akarnak jutni a döntőbe, itt nem lesz egyszerű sorsolás – szögezte le Bácsi Péter, a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) szakmai igazgatója.

A kétszeres világbajnok sportvezető elmondta, a középső súlycsoportokba lesz a legnehezebb kvótákat szerezni, a nehézsúlyúak között valamivel kedvezőbb a helyzet, mert ezekben a kategóriákban a legkiemelkedőbb sportolók már kijutottak a tokiói játékokra.

– Senkire nem lehet azt mondani, hogy sansztalan lenne az aranycsatába jutásra, de vannak olyanok, akik különösen nehéz feladat előtt állnak – jegyezte meg Bácsi Péter a magyar szövetség honlapján.

Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója
Fotó: MBSZ

A tokiói olimpián minden súlycsoportban csak 16 versenyző indul, így egy győzelemmel már jó eséllyel a pontszerzők között lehet végezni. Mind a három szakágban (kötöttfogás, szabadfogás, nők) hat súlycsoport van az olimpiai műsorban, így egy ország maximum 18 kvótát szerezhet. Jelenleg az Egyesült Államok 15, Oroszország 13, Kuba 12, Kína, Irán és Kazahsztán 11, Japán és Tunézia tíz kvótával rendelkezik. Ehhez azonban az a megjegyzés mindenképpen hozzákívánkozik, hogy a pánamerikai, de főleg az afrikai kontinentális kvalifikációs tornán jóval könnyebb volt kvótát szerezni, mint az európain; ezeken a versenyeken is – mint most Szófiában a világkvalifikációs tornán – a súlycsoportok győztesei és második helyezettjei értek révbe. Ám az afrikai tornán a női 76 kg-ban például mindössze három induló volt, a 68 kg-ban négy, de kötöttfogásban a férfi 130 kg-ban is csak négy. Szóval, a tunéziai birkózás „előretörésének” alapvetően ez a magyarázata, mert az észak-afrikai ország házigazdaként természetesen népes csapatot indított Tuniszban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.