Baljós meteorológia: Berlin felett beborult az ég

A Bayern–Dortmund Bundesliga-csúcsrangadót kapufával nyitották a vendégek a labdarúgó Bundesligában, de aztán csak egy csapat volt a pályán, a bajorok.

Ch. Gáll András
2019. 04. 08. 10:54
FC Bayern Munich vs Borussia Dortmund
Lewandowski (balra) duplázott, előztek a bajorok Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bayern–Dortmund Bundesliga-csúcsrangadót kapufával nyitották a vendégek a labdarúgó Bundesligában, de aztán csak egy csapat volt a pályán, a bajorok. Az 5-0 nem szokatlan arányú Bayern-siker, tavaly 6-0-ra győztek Lewandowskiék az Allianz Arénában. A bajnoki cím sorsa még nyílt, ezzel a győzelemmel előzött Niko Kovac csapata. Herthája viszont egyre súlyosabb válságba sodródik – még szerencse, hogy kiesni már nem tudnak a berlini kék-fehérek. Szombaton az Olympiastadionban kaptak ki 2-1-re az újonc Düsseldorftól, amely ezzel meg is előzte a fővárosiakat. Sorozatban negyedik veresége volt ez a csapatnak, a 2015 óta tartó Dárdai-érában ez a második négyes vesztőszéria. „A felelősség megoszlik a csapat és közöttem – magyarázkodott az edző a Berliner Morgenpostnak. – Alábecsültük a múlt heti, 5-0-s lipcsei vereség hatását.

Valamennyi támadóm csődöt mondott, a kreatív játékosaim bizonytalanok voltak, a fiatalok pedig behúzott kézifékkel futballoztak.” Ideje lenne kiengedni a kéziféket, mert most még csak füttykoncert harsant fel a 30. perctől kezdve a nézőtéren, de a szurkoló már csak olyan, hogy előbb-utóbb az edző fejét is követelni fogja… Jövő vasárnap Hoffenheimbe utazik a Hertha, Szalai Ádámékhoz. A feledhetetlen Wim Wenders-film parafrázisával: Berlin felett beborult az ég…

Bundesliga, 28. forduló: Bayern München–Borussia Dortmund 5-0, Leverkusen–Leipzig 2-4 (Gulácsi Péter és végigjátszotta a meccset a Lipcsében), Hertha–Düsseldorf 1-2, Augsburg–Hoffenheim 0-4 (Szalai Ádám 90 percig a pályán volt). Az élcsoport: 1. Bayern 64 pont, 2. Dortmund 63, 3. Leipzig 55.

Lewandowski (balra) duplázott, előztek a bajorok
Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Bár az El Mundo szerint még Messi is jobbára csak poroszkált, és arra várt, hogy kecsegtető szabadrúgáshoz jusson, a bő egy órán keresztül emberelőnyben futballozó Barcelona így is könnyedén elintézte 2-0-ra az Atlético Madridot a spanyol bajnokság rangadóján. Immár 11 pont a katalánok fórja, és hét fordulóval a befejezés előtt ez már behozhatatlannak tűnik. A két gólt amúgy Suárez és Messi szerezte a hajrában, addig Oblak, a világ – sokak szerint – legjobb kapusa mindent fogott. Diego Costát a 28. percben kiállította Gil Manzano játékvezető, ugyanis – a jegyzőkönyv tanúsága szerint – a Brazíliában született spanyol válogatott center ezt találta mondani neki: „Me cago en tu puta madre.” Ez olyan csúnya, hogy le sem fordítjuk, annyi mindenesetre biztos, hogy kevesebbért is kést rántanak a barcelonai kocsmákban.

Suáreznek ez a 20. gólja volt a bajnokságban, Messinek a 33., utóbbi hét gól előnnyel vezet (PSG) előtt az Aranycipőért folyó versengésben. Messi eddig 29 gólt lőtt az Atléticónak! Az argentin, akinek Patrick Kluivert adta át a március legjobbjának járó trófeát, immár 345 győzelmet számlál a spanyol élvonalban, s ezzel egyedül első, megelőzve a Real Madriddal 344-szer győztes Iker Casillast. Még egy statisztikai adat: 92 453-an látták a meccset a Nou Campban, ami az idény harmadik legnagyobb nézőszáma. Ha a Barca bajnok lesz (ami szinte holtbiztos), akkor tizenegy év alatt nyolcadszor ér a hazai csúcsra. Mi több, 2009 és 2015 után harmadszor triplázhat, azaz behúzhatja a bajnoki cím mellé a Király-kupát (a Valenciával játszik a döntőben május 25-én, Sevillában), és még a BL-ben is áll, a negyeddöntőben a Manchester United ellen toronymagas esélyes.

Primera División, 33. forduló: Barcelona–Atlético Madrid 2-0, Real Madrid–Eibar 2-1 (a Madrid 0-1-ről fordított Benzema duplájával). Az élcsoport: 1. Barcelona 73, 2. Atlético 62, 3. Real Madrid 60.

Angliában az FA-kupa állt a figyelem középpontjában, a Manchester City 1-0-ra legyőzte a Brightont Gabriel Jesús góljával, és bejutott a döntőbe. A másik elődöntőben a Watford hosszabítás után 3-2-re verte a Wolverhamptont. A finálé május 1-én lesz a Wembley-ben.

Premier League, 33. forduló: Everton–Arsenal 1-0. Az élcsoport: 1. Liverpool 82, 2. Manchester City 80, 3. Tottenham 64, 4. Arsenal 63, 5. Chelsea 63, 6. Manchester United 61.

A Serie A 31. fordulójában a Juventus 40 057 néző előtt 2-1-re legyőzte a Milant, Dybala 11-esből szerzett góljával és az utóbbi öt meccsén ötször eredményes, 19 éves Moise Kean találatával. Ez azt jelenti, hogy ha a lapzártánk után játszott Napoli–Genoa mérkőzésen esetleg kikapott a dél-olasz gárda, akkor az Öreg Hölgy már matematikailag is bajnok. Ez lesz sorozatban a nyolcadik, összesítésben a harmincötödik scudettója. Ami Keant illeti: ő az első, 2000-ben vagy később született labdarúgó, aki pályára lépett a Serie A-ban (2016. november), gólt szerzett az öt európai topliga egyikében (2017. május) és gólt lőtt az olasz nemzeti válogatottban (2019. március).

Serie A, 31. forduló: Juventus–Milan 2-1. Az élcsoport: 1. Juventus 84, 2. Napoli 63, 3. Inter 56.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.