Bravúr után, próba előtt

Nagy bravúrt ért el csütörtök este Szombathelyen a magyar férfi-kosárlabdaválogatott, amikor a címvédő Szlovéniát legyőzve kezdte meg a 2021-es Európa-bajnokság selejtezőit. Sok idő nem volt az ünneplésre, tegnap reggeltől már a következő, a vasárnapi ellenfél, Ukrajna került fókuszba.

2020. 02. 23. 7:00
null
Vojvoda Dávid (9) az Európa-bajnok ellen is remekelt Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott felborította a papírformát azzal, hogy az Eb-selejtezők F csoportjának nyitányán 77-75-re legyőzte a regnáló Európa-bajnok szlovénokat. A csoport másik mérkőzésén Ukrajna viszont a várakozásoknak megfelelően 88-73-ra nyert Ausztria ellen Grazban. És ha már erőviszonyok: a FIBA csütörtök reggel nyilvánosságra hozta a selejtezők erősorrendjét, a 32 ­tagországot rangsorolta szubjektív szempontok alapján.

A csoportunkból Szlovénia került a legelőrébb, a 14. helyre, Magyarország a 19., Ukrajna a 23., Ausztria a 32. (A hivatalos világranglistán a 16., az európain a 12. helyen állnak.) Ez is alátámasztja a szlovénok legyőzésének értékét, amely után már elegendő a papírforma minimumát érvényesíteni – Ausztriát oda és vissza legyőzni – ahhoz, hogy az ukránok elleni meccsek szinte közömbösek legyenek a már Eb-szereplést érő harmadik hely megszerzése szempontjából.

– Ennek a hétnek mindkét mérkőzését meg akarjuk nyerni – emlékeztetett Ivkovics Stojan a tegnap délutáni edzés előtt. – Mi nem számolgatunk, hanem játszunk, nekünk ez a dolgunk. Ez a közösség már többször megmutatta az erejét, amikor egy-egy meccsen gondjaink akadtak, a csapat nem esett szét, hanem szorosan összezárt, mint egy jó család. Ez történt a szlovénok ellen, és erre számítok Zaporizzs­jában is.

Vojvoda Dávid (9) az Európa-bajnok ellen is remekelt
Fotó: Havran Zoltán

Az ukránok más stílusban játszanak, mint a szlovénok, de fizikálisan ők is roppant erősek, és hazai pályán nagyon jók, nehezebb dolgunk lesz, mint sokan hinnék. A csütörtöki meccs sokat kivett a játékosokból, vasárnapig azonban van idő regenerálódni, most ez a legfontosabb feladatunk a kezdésig.

Ukrajna keretében hat légiós szerepel, közülük hárman az Európában legmagasabb szinten jegyzett spanyol bajnokságban edződnek, egy-egy kosaras pedig Oroszországban, Görögországban és Japánban játszik. Kiemelkedik Artem Pustovji, aki csapattársa Hanga Ádámnak az Euroligában második helyen álló Barcelonában. Érdekes, hogy a Barca őt elengedte a selejtezőkre, Hangát pedig nem.

Elfogadhatatlan, helyesebben annak tűnő eljárás. Amiből azt olvashatjuk ki, hogy az Euroligában szereplő klubok – köztük a Barcelona – nem törődnek a nemzetközi szövetséggel, a FIBA-val. A Barcelona csakis a saját szempontjait mérlegelve döntött így: Hanga kulcs-, Pustovji viszont nélkülözhető peremember. Ettől még Pustovji persze remek kosárlabdázó. Önmagában a magassága is tekintélyt parancsoló – a különböző források 215, 216 és 218 centimétert írnak –, nehéz lesz vele megküzdeni a palánkok alatt, hiszen a leghosszabbra nyúlt magyar játékos, Keller Ákos „mindössze” 208 centi.

A FIBA azt is megírta a honlapján, hogy a magyarok bemutatkozását várja a legjobban. A szerző szerint az este legszebb pillanata mindig a mérkőzéseink után következik, amikor a játékosok és a stáb tagjai összeölelkezve éneklik a szurkolókkal együtt a nemzeti Himnuszt, és a 2017-es Euró­pa-bajnokságnak is ez az egyik legszebb emléke.

A távoli Zaporizzsjában aligha lesz sok magyar szurkoló, de ok az ünneplésre talán így is akad majd.

Eb-selejtező, 2. kör, F csoport, vasárnap: Ukrajna–Magyarország 17.00 (tv: M4 Sport).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.