Budapestet választották a Szuperkupa-mérkőzés helyszínének

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága mai, videokonferenciás ülését követően sajtótájékoztatót tartottak, ahol bejelentették az európai kupasorozatok és válogatott mérkőzések folytatását, a következő nemzetközi kupák döntőinek helyszínét és időpontját – többek között azt is, hogy az európai Szuperkupa-mérkőzés helyszíne a Puskás Aréna lesz szeptember 24-én.

Magyar Nemzet
2020. 06. 17. 15:52
Ceferin, EB, Puskás Aréna
Még nem biztos, hogy jöhetnek-e nézők a szeptemberi mérkőzésre fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy meglepetéssel nem rukkolt elő az UEFA végrehajtó bizottsága. A tervezetek már napokkal korábban kiszivárogtak, és a Magyar Nemzet is megírta azt, amit a mai ülést követően Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke megerősített: szeptember 24-én a Szuperkupa-mérkőzés helyszíne Budapest, pontosabban a Puskás Aréna lesz. Ez a Bajnokok Ligája és az Európa-liga győztesének a találkozója, tehát a magyar főváros rangos eseményt rendezhet. A döntés sporttörténelmi jelentőségű, mert Magyarországon korábban még sosem rendeztek egymeccses döntőt egyetlen férfi nemzetközi kupában sem, a Szuperkupa-mérkőzés lesz az első. Magyarország az utóbbi években több rangos európai futballeseménynek is elnyerte a rendezését: 2019-ben női Bajnokok Ligája-döntő színhelye volt a Groupama Aréna, társrendezője lesz a jövő évre halasztott férfi Európa-bajnokságnak és a szintén 2021-es U21-es kontinensviadalnak, márciusban pedig megkapta a 2022-es Európa-liga fináléját is, amely most 2023-ra módosul.

https://www.facebook.com/domotor.csaba.gov/photos/a.516009932092220/1181824235510783/?type=3&theater

Bajnokok Ligája

Budapest egyébként Porto helyett lesz a Szuperkupa-mérkőzés házigazdája, a váltásra pedig azért van szükség, mert a portugáloknál rendezik a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjét. Előtte augusztus 7–8-án lejátsszák a BL nyolcaddöntőjének még hátralévő négy visszavágóját. A Paris Saint-Germain, az Atlético Madrid, az Atalanta, valamint a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig már nyolc közé jutott, az viszont még nem dőlt el, hogy a maradék négy helyért az eredeti házigazda csapatok otthonában vagy Portóban lépnek pályára a csapatok. Ezután viszont biztosan Portugáliába költözik a Bajnokok Ligája, és egy nyolccsapatos kieséses tornát rendeznek: a negyeddöntők augusztus 12–15. között, az elődöntők augusztus 18–19-én lesznek, míg a döntőt augusztus 23-án rendezik – utóbbit Lisszabonban, míg a korábbi szakaszban Portóban és Guimaraesben is rendeznek mérkőzéseket, amelyek egységes kezdési időpontja 21 óra lesz. Az idei BL-döntőnek eredetileg otthont adó Isztambul a jövő évi döntőt rendezi majd meg, és így a további finálék helyszínei is egy évet „csúsznak”: Szentpétervár 2022-ben, London 2023-ban lesz a rendező.

„Az UEFA Szuperkupa-mérkőzés rendezésével hazánk ismét kiemelkedő sporteseménynek adhat otthont. Remélhetőleg a magyar futballszurkolók személyesen, a helyszínen láthatják majd a kontinens legjobbjait. Az UEFA a döntéssel a magyar labdarúgás fejlődését, az infrastruktúra megújulását, valamint azt ismerte el, hogy a futballélet koronavírus utáni újraindulásában Magyarország az élen járt” – idézi az Mlsz.hu Csányi Sándort, az MLSZ elnökét.

 

Európa-liga

Apró eltérésekkel hasonlóan módosul az Európa-liga programja is, a döntők tolódásai miatt Budapest nem két, hanem három év múlva rendezheti meg a finálét. Az idei kiírás a BL-lel megegyezően nyolcas döntővel zárul, amelynek négy német város, Köln, Düsseldorf, Duisburg és Gelsenkirchen ad otthont augusztus 10. és 21. között. A hátralévő nyolcaddöntőket augusztus 5–6-án rendezik18.55-ös és 21.00 órai kezdési időponttal, és itt is később döntik el, hogy a nyolcaddöntők visszavágóit a hazai csapat stadionjában vagy Németországban játsszák-e le. Azokban a párharcokban, amelyekben elmaradt az első meccs, egy később kijelölendő helyszínen, egy mérkőzésen dől el a továbbjutás. A negyeddöntőkre augusztus 10–11-én, az elődöntőkre augusztus 16–17-én, a döntőre pedig augusztus 21-én kerül sor.

Európa-bajnokság

Aleksander Ceferin örömmel jelentette be, hogy a jövő nyárra halasztott Európa-bajnokság mind a 12 helyszíne, köztük Budapest vállalta a 2021-es rendezést is, így a magyar főváros az eredeti terveknek megfelelően három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek lehet a házigazdája. Az UEFA szerdán kijelölte a márciusban elmaradt Eb-pótselejtezők új időpontját is, a magyar válogatott október 8-án lép pályára Bulgáriában, a párharc győztese pedig november 12-én fogadja az izlandi–román mérkőzés továbbjutóját, ennek a tétje már közvetlenül az Eb-részvétel lesz. A Nemzetek Ligája 2020–21-es kiírása közben már szeptemberben elkezdődik: 3–5., 6–8. között egy-egy meccset játszik minden válogatott, majd október 10–11. és 13–14. között is lemegy egy-egy forduló, végül november közepén 14–15. és 17–18. között is. Az Eb-részvételért zajló NL-rájátszás mérkőzéseinek időpontjaiban az ott nem érintett válogatottak felkészülési mérkőzéseket játszhatnak. A jövő nyári Európa-bajnokság budapesti csoportmérkőzéseit 2021. június 15-én 18 órakor (a rájátszásból továbbjutó csapat Portugália ellen), 19-én 15 órakor (rájátszásból továbbjutó csapat Franciaország ellen) és 23-án 21 órakor (Portugália–Franciaország) rendezik a Puskás Arénában, míg a budapesti nyolcaddöntőre június 27-én 18 órakor kerül sor.

A 2021-es, magyar–szlovén közös rendezésű U21-es Eb-nek az elhalasztott kontinenstorna miatt szintén új időpontot kellett találni: rendhagyó módon két részletben rendezik, illetve rendezzük, ugyanis a csoportkörre március 24. és 31. között, a kieséses szakaszra pedig május 31. és június 6. között kerül sor, a döntőt 6-án játsszák Ljubljanában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.