Butragueño: Disztl Péter topkategóriás kapus volt

Harmincöt éve játszott legutóbb nemzetközi kupadöntőt magyar labdarúgó-csapat. A Videoton hazai pályán 3-0-ra kikapott a Real Madridtól, de a Santiago Bernabéuban 1-0-ra győzött az UEFA-kupa fináléjában. Mindkét találkozón pályára lépett a királyi klub legendás csatára, Emilio Butragueño, a Keselyű becenevű játékos ma már a Real Madrid nemzetközi igazgatójaként dolgozik, de múltidézésre mindig szakít időt.

Forrás: Magyar Nemzet2020. 05. 29. 12:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1985. május 22-én játszották az UEFA-kupa döntő visszavágóját Madridban. Az első találkozón a sorrendben a Dukla Praha, a Paris SG, a Partizan Beograd, a Manchester United és a Željezničar Sarajevo csapatát elbúcsúztató Videoton 3-0-ra kikapott Székesfehérváron a Real Madridtól. Kovács Ferenc együttese négy kulcsemberére sem számíthatott, Csuhay József, Májer Lajos, Szabó József és Csongrádi Ferenc is kihagyta az odavágót. A madridi mérkőzés formalitásnak tűnt, a Real ifjú titánja, az akkor még csak 21 éves Emilio Butragueño igyekezett eloszlatni egy félreértést: csapata még a 3-0-s előny birtokában sem becsülte le a Videotont.

– Szó sem volt arról, hogy félvállról vettük volna a visszavágót. Igaz, hogy a döntő első mérkőzésén számunkra csodálatos eredmény született, de még nem tettük fel a pontot az i-re. A mai napig fel tudom idézni Jorge Valdano kihagyott tizenegyesét, amit Disztl Péter kivédett. Ő akkoriban topkategóriás kapus volt, amikor én még csak bontogattam a szárnyaimat. Na, de ez a kihagyott büntető sem törte meg a lendületünket. Az első félidőben is több helyzetet sikerült kialakítanunk, de sajnos ezeket nem tudtuk gólra váltani. Hozzáteszem, a Videoton is magas szinten futballozott – mondta lapunk érdeklődésére a madridi El Buitre, azaz a Keselyű. A spanyol futball későbbi korszakos csatáregyénisége később, az 1986-os és az 1990-es világbajnokságon is meghatározó játékos volt a Seleciónban, ám az UEFA-kupa döntő idején még a 22. életévét sem töltötte be. 1984-ben mutatkozott be a spanyol élvonalban, a Cádiz elleni mérkőzésen állította be a csapatba Alfredo Di Stéfano, a Real korábbi legendája, későbbi edzője.

Nos, Butragueño harmincöt év távlatából is azt állítja, cseppet sem becsülték le a Videotont, s azt is elárulta, hogy miért nem. – 1966 óta nem nyert fontos európai klubtrófeát a Real Madrid, és a 3-0-s győzelmünkkel végződött odavágón a szurkolók megtöltötték a stadiont, hihetetlen hangulatot teremtettek a Bernabéuban. Mi pedig azt szerettük volna, hogy élvezzék a játékunkat a klubtörténelem egyik jeles eseményén. –

Májer Lajos góljával végül 1-0-ra nyert a Videoton, a madridi közönség nem csak a saját a kupagyőztes kedvenceiket, a székesfehérvári labdarúgókat is megtapsolta a találkozó végén. Butragueño 1985 óta néhány alkalommal járt Magyarországon, és találkozott a Vidi akkori játékosaival. – Néhányan találkoztam, amikor szakmai ügyekben Magyarországra utaztam. Mindannyian a labdarúgó-családhoz tartozunk, és örültem, hogy egy kis időt velük tölthettem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.