A címvédő ellen az első lehetőséggel nem élt a válogatott

Megkezdte az utolsó Európa-bajnoki selejtezőtornáját a magyar férfiválogatott. A csapatra négy meccs várt, az elsőt tegnap – elsősorban a gyenge kezdésnek és a rossz dobóteljesítményének köszönhetően – elveszítette a címvédő szlovénok ellen. Ma a nyeretlen osztrákok következnek.

2021. 02. 18. 21:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kimondva könnyű, megcsinálni annál nehezebb. A magyar férfiválogatottnak az eredeti program mellett be kellett pótolnia a koronavírus miatt novemberben elmaradt selejtezőit is, ezért tegnap ritka menetelésbe kezdett: öt nap alatt négy meccset kell lejátszania. Ebből a négyből egyet kell megnyernie ahhoz, hogy a szlovénok és az ukránok mellett kijusson a csoportból az Európa-bajnokságra, ami első ránézésre egyszerűnek tűnik, ám már az első mérkőzésen kiderült, ehhez remek teljesítményre van szüksége.

Az ellenfél a címvédő Szlovénia volt, amely nélkülözte az NBA-ben kosárlabdázó világklasszisait, de így is erős csapatot alkotnak a magasan jegyzett bajnokságban edződő játékosai. A magyar válogatott nagyon rosszul kezdte a meccset. Puhán védekezett, tanácstalanul támadott, pontatlanul dobott, és a magabiztos, jó felépítésű szlovénok szabadon eleresztett triplákkal két és fél perc alatt elhúztak 12-2-re. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány gyakori cserékkel forgatta a csapatot, amely fogcsikorgatva, lassan csökkentette a hátrányát, mert távolról továbbra is hiába ostromolta a gyűrűt.

 

Perl Zoltán a magyar csapat egyik legjobbja volt, 16 pontig jutott
Forrás: Fiba.com

 

Hátráltatták a felzárkózást az eladott labdák is, ám mert a védekezés szigorúbbá vált, több lepattanót is szereztünk, mint az elején. Elsősorban Perl Zoltán, Váradi Benedek és Filipovity Márkó révén sikerült visszajönni a meccsbe, így félidőben 40-36-os szlovén vezetést mutatott az eredményjelző. Az ellenfél a pontjai többségét triplákból érte el, a magyar válogatott ezen a téren nagyon gyenge volt, és tudni lehetett, hogy ez sokat jelenthet a végelszámolásnál. A szlovénok a kinti embereket roppant keményen fogták, akik így alig jutottak tiszta dobóhelyzetekbe. Szinte csak egyéni akciókból és büntetőkből sikerült kosarat elérni. Sokat elárul, hogy a csapat egy félidő alatt mindössze egyetlen gólpasszt írhatott be a statisztikájába.

Ez sajnos a folytatásban sem változott: amint feljöttünk egy pontra, az ellenfél két triplával ismét ellépett. A magyar együttes küzdött, nem adta fel egy pillanatra sem, de folyamatosan csak mennie kellett az eredmény után, és a harmadik negyed közepén egyről tizenegyre pontra nőtt a hátrány. A szlovén csapatból kiemelkedett Jaka Blažič, aki szórta a hárompontosokat, adta a gólpasszokat, de lepattanókat is szedett, őt nem sikerült semlegesíteni. A magyar válogatottból ezúttal hiányzott az ilyen vezéregyéniség, nagy szívvel játszott, de nem kosárlabdázott jól. Üde színfoltnak számított, hogy a negyed lefújásának pillanatában Perl Zoltán elsüllyesztett egy hárompontost a szlovénok gyűrűjében. Az utolsó tíz percre így lőtávolon belül maradt a csapat, hét pontot kellett volna ledolgoznia. Ez azonban minden erőfeszítés ellenére már nem sikerült. Győzött Szlovénia 84-72-re, de nincs baj, péntek este máris lehet javítani, 18.15 órakor a még nyeretlen Ausztria lesz az ellenfél; az M4 Sport azt a mérkőzést is élőben közvetíti.

Európa-bajnoki selejtező, F csoport: Szlovénia–Magyarország 84-72 (23-15, 17-21, 25-22, 19-14)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.