City–Liverpool rivalizálás újratöltve

A játékosok jelentős része még ki sem pihente az előző idény fáradalmait, sokan a hazájuk válogatottjában szerepeltek a különféle tornákon júniusban, sőt még júliusban is, de — a topligák közül elsőként — ma már meg is kezdődik az angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League. Csakúgy, mint az előző évadban, ezúttal is a címvédő Manchester City és a Bajnokok Ligája-győztes Liverpool versenyfutására számíthatunk.

2019. 08. 09. 7:06
Salah, Mohamed
Szalah az új idényben is a Premier League legfényesebb csillaga lehet Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két rivális csapat trénere, Jürgen Klopp és Pep Guardiola is amondó, hogy túl sokáig tart egy futballidény, a játékosoknak rendkívül kevés idejük jut a pihenésre. Válogatottbeli kötelezettség miatt a Liverpoolnak négy, a Citynek három labdarúgóját kellett nélkülöznie a külföldi felkészülési túrája során. És míg Guardiola kispadján vannak elegen, akik pótolni tudják a „túlórázókat”, addig a BL-győztes alakulat góllövésben leginkább a nyáron sem sokat pihenő Szalah–Firmino–Mané hármasra támaszkodik.

Így már az idény elején nehéz helyzetbe kerülhetnek a Vörösök, akiknek egyébként sem lesz könnyű dolguk, ha harminc év után végre ismét bajnoki címet szeretnének ünnepelni. Sokan éppen ezért arra számítottak, hogy Klopp új emberek egész garmadájával erősíti meg a keretét, ő azonban e tekintetben is a maga útját járja, késznek érzi a csapatát. A Liverpool és a City is három-három játékost igazolt – amire idén csak augusztus 8-ig volt lehetőség –, közülük az Atlético Madridtól 70 millió euróért a Cityhez érkező a legnagyobb fogás.

Nem véletlenül emeljük ki ezt a két együttest: ebben az idényben is kettejük versenyfutására lehet számítani. A BT Sport által végzett számítógépes elemzés szerint a világoskékek megvédik bajnoki címüket, ezúttal azonban nagyobb különbséget, az előző szezonnal szembeni egy helyett hatpontos előnyt jósolnak a City javára.

Szalah az új idényben is a Premier League legfényesebb csillaga lehet
Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

A harmadik hely legfőbb várományosa a Tottenham, amely két csendes átigazolási időszak után most mélyen a zsebébe nyúlt. A londoniak klubrekordot jelentő 60 millió euróért szerződtették a kongói származású Tanguy Ndombélét a Lyontól. Ennek ellenére aggódhat a jövő miatt Maurucio Pochettino, mert angol sajtóértesülések szerint bármelyik pillanatban bejelenthetik, hogy a Tottenham karmestere, a Manchester Unitedhez távozik.

A negyedik helyért a Manchester United, az Arsenal és a Chelsea triója lehet harcban. A Vörös Ördögök ennek érdekében folytatták az elmúlt idények elképesztő költekezését. Az Alex Ferguson távozása után eltelt hat évben több mint egymilliárd eurót költöttek, miközben az eladásokból származó bevételük csupán 276 millió euró volt, ennek ellenére adósak az eredményekkel, csak kétszer végeztek a BL-indulást jelentő első négy hely egyikén! A rengeteg kapott gól alapján elsősorban a védelem megerősítésére volt szükség, ezért szerződtették az évek óta várt Harry Maguire-t (Leicester) és Aaron Wan-Bissakát (Crystal Palace).

Az Arsenal szokásához híven legfőképpen Franciaországból igazolt. Kérdés, hogy mire lehet képes Unai Eme­ry együttese, amelynek ugyan támadószekciója mindenkire veszélyesnek ígérkezik a Lacazette, Aubameyang és a Lille-től frissen igazolt Nicolas Pépé hármassal, azonban a védelem ­lyukait aligha fogja betömni a 18 éves William Saliba (Saint Étienne). Jelentős erősítés a Real Madridtól kölcsönbe érkezett Dani Ceballos, de így sem számíthatnak könnyű idényre az Ágyúsok szurkolói.

A Chelsea lehet a fekete ló, a londoniak idei szereplését nagyon nehéz lenne megtippelni. Az együttest eddig hátán cipelő távozott a Real Madridhoz, s a csapatra rótt átigazolási tilalom miatt mindössze Mateo Kovacic kölcsönszerződését véglegesítették. A Derby Countyval jól szereplő, mégis kevés tapasztalattal rendelkező Frank Lampardra nehéz feladat vár.

A korábbi idényekből kiindulva gólzáporos mérkőzésre számíthatunk a mai Liverpool–Norwich bajnoki nyitányon, az első forduló rangadóján pedig vasárnap a United a Chelsea-t fogadja.

Angliában is videóbíró

A spanyol, a német és az olasz bajnokságot követve idén már a Premier League-ben is bevezetik a videóbírós rendszert, illetve először lesz a csapatoknak pihenőjük télen: februárban két hétvégén a szokásos tíz helyett csak öt-öt mérkőzést rendeznek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.