Öt-öt találat: miért mégis Ronaldo lett egyedül a gólkirály?

Az UEFA megnevezte az Európa-bajnokság gólkirályát is, aki Cristiano Ronaldo lett. Ezt egy gólpasszának köszönheti, egyenlőség esetén ugyanis ez az első szempont, ami alapján az európai szövetség különbséget tesz, és a portugál ezzel előzte meg az ugyancsak öt gólig jutott cseh Patrik Schicket.

Magyar Nemzet
2021. 07. 12. 9:33
CRISTIANO RONALDO
Budapest, 2021. június 15. A portugál Cristiano Ronaldo a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának elsõ fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkõzésen a Puskás Arénában 2021. június 15-én. MTI/EPA/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a portugál és a cseh Patrik Schick egyaránt öt gólig jutott az Európa-bajnokságon, az UEFA végül az ötszörös aranylabdás Ronaldót hozta ki a torna gólkirályának. Ezt annak köszönhette, hogy a németek ellen 4-2-re elveszített csoportmeccsen adott egy gólpasszt Diego Jotának, a cseh csatár neve mellett viszont nem szerepel ilyen segítség. Az európai szövetség egyébként ezen szempontok alapján készítette el a rangsort: 1. gólok száma, 2. gólpasszok száma, 3, kevesebb játékperc, 4. a selejtezőkben elért gólok száma.

Cristiano Ronaldo éppen a magyar válogatott ellen kezdte meg a gólgyártást, a hajrában kétszer is betalált kapujába, először tizenegyesből, majd egy ziccerig kijátszott akcióból. Ezután Münchenben egy kontra végén közelről talált a németek hálójába, majd következett Franciaország ellen két újabb büntető. A portugál válogatott a nyolcaddöntőben 1-0-ra kikapott Belgiumtól, és ezzel kiesett, így Ronaldo négy meccsen 360 percet játszott az Európa-bajnokságon, ez mérkőzésenkénti 1,25-ös átlagot jelent.

 

Cristiano Ronaldo egyik gólja az ötből, itt éppen a franciák ellen értékesíti az egyik tizenegyest
Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

 

Az UEFA statisztikája szerint a portugál klasszis tizenhatszor próbálkozott a gólszerzéssel, nyolcszor eltalálta a kaput, ötször nem, háromszor pedig blokkolták a védők a lövését, a góljai közül pedig hármat a jobb, kettőt a bal lábával ért el. Fontos statisztikai adat, hogy Ronaldo 179 válogatottságnál tart, és az Európa-bajnokságon már 109 gólig jutott el a nemzeti csapat mezében. Ezzel beállította az iráni futball-legenda, Ali Daei rekordját, aki ugyanennyi góllal fejezte be a pályafutását. Mivel a portugál még nem tervezi a visszavonulását, várhatóan nem sokára egyedül tartja majd a csúcsot.

A góllövő lista második helyén a már említett Patrik Schick végzett öt góllal, ezeket öt meccsen szerezte 404 perc alatt, Csehország egy körrel tovább jutott el az Európa-bajnokságon, mint Portugália, a dánok ejtettek ki a negyeddöntőben 2-1-es győzelmükkel. A harmadik a francia lett négy góllal, gólpassz nélkül és 349 játékperccel. Történelmi összehasonlítást tenni csak öt évre visszamenően érdemes igazán, hiszen akkor lett először huszonnégy csapatos az Európa-bajnokság döntő szakasza. Franciaországban hat góllal lett gólkirály, a francia csatár a döntőig jutott el, ahol a csapata éppen Portugáliától kapott ki. A csúcstartó egyébként szintén francia, Michel Platini 1984-ben kilenc góllal ült fel a trónra, és a jelek szerint ez az örökös gólkirálysága nemigen forog veszélyben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.