Csak az olimpiai selejtező a biztos

Itt az idő elrebegni egy imát a svéd női kézilabda-válogatott lelki üdvéért. Henrik Signell csapata tegnap 35-24-re legyőzte Németországot a hetedik helyért lejátszott mérkőzésen a Japánban zajló világbajnokságon. A svéd siker „tükörfordításban” magyar reményt jelent: Kim Rasmussen társulata részt vehet a jövő márciusi olimpiai selejtezőtornán, ahol két ellenfele már ismert: Kína és Szerbia mellett a Norvégia–Oroszország bronzmérkőzés győztesével találkozik. A csoportból két válogatott kvalifikálja magát a tokiói olimpiára. Az olimpiai selejtezőn való szereplést és a felkészülést befolyásolhatja, hogy a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) fegyelmi eljárás indított Kim Rasmussen ellen a Magyarország–Románia vb-csoportmérkőzést követően tett nyilatkozata miatt, az ezzel kapcsolatos határozatot viszont csak a későbbiekben hozza meg az IHF.

2019. 12. 14. 10:16
Háfra Noémi
Háfra Noémi (labdával) góljaira márciusban is szükség lesz Fotó: MTI/EPA/Jamamura Hirosi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettőből egyszer biztosan lehet számítani a svédekre. Montenegró ellen felsültek a hét közepén, de tegnap magabiztosan fektették két vállra Németországot; a 35-24-es végeredmény fölényes sikert sejtet, pedig az első félidőben még négy góllal vezettek a németek. Innen fordított a skandináv válogatott, a szünetben öt, a végére tizenegy gól lett a különbség. Svédország győzelmével teljesült a magyar álom: a részvétel az olimpiai selejtezőn.

A tavalyi Európa-bajnokságon elért hetedik helyünk azért vált értékessé, mert a kontinensviadalon a magyar csapat előtt végző hat válogatott közül csak Románia és a már korábban tokiói részvételi jogot szerző Európa-bajnok Franciaország nem került be a világbajnokság legjobb hét csapata közé. Az Eb-ezüst- és bronzérmes, valamint az ötödik helyezett, az orosz, a holland és a norvég válogatott vb-elődöntős, a tavalyi torna hatodik helyén végzett Svédország pedig a hetedik helyet szerezte meg az idei világbajnokságon.

(labdával) góljaira márciusban is szükség lesz
Fotó: MTI/EPA/Jamamura Hirosi

A 2020. március 20–22. között esedékes olimpiai selejtezőtornán a magyar válogatott a világbajnokság harmadik helyezettjével, az Oroszország–Norvégia mérkőzés győztesével, a vb-hatodik Szerbiával és az ázsiai olimpiai selejtező második helyezettjével, Kínával kerül egy csoportba. A négyes első két helyezettje jut ki a tokiói olimpiára. A torna helyszínéről még nem született döntés.

Egyes források tudni vélik, hogy a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) döntéshozói Győrt bíznák meg a rendezéssel, ám ez nem tekinthető hivatalos döntésnek. Egyebek mellett azért sem, mert a helyszín kijelölése nem sürgeti az IHF-et. Legkésőbb jövő februárban kell határozniuk a helyszínről.

A magyar szövetség jóval a világbajnokság előtt benyújtotta az igényét egy esetleges olimpiai selejtezőtorna megrendezésére, a pályázatban a legnagyobb befogadóképességű (5500 fős) hazai kézilabdacsarnok, a Győri Audi Aréna szerepel, a budapesti Papp László Sportaréna nem jött szóba, mert a létesítmény foglalt az olimpiai selejtező időpontjában.

Az olimpiai selejtezőn való részvétel biztos, minden más bizonytalan.

A torna helyszíne mellett a világbajnokságon a csalódást keltő tizennegyedik helyen végzett válogatottunk szövetségi kapitányának sorsa is kérdéses. A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) tegnap meghallgatta Kim Rasmussen szóbeli beszámolóját a vb-ről. A 2016 óta hivatalban lévő dán szakember a közeljövőben elkészíti írásos beszámolóját, és az MKSZ ezt követően szavaz a szakmai anyagról, majd dönt a magyar válogatott olimpiai selejtezőre való felkészüléséről.

Az olimpiai selejtezőn való szereplést és felkészülést jelentősen befolyásolhatja, hogy az IHF fegyelmi eljárás alá vonta Kim Rasmussent a Magyarország–Románia csoportmérkőzést követő nyilatkozata miatt.

A szövetségi kapitány az elmondása szerint személyes támadásként élte meg a bírópáros tevékenységét. – Ezek az emberek nem is tudják, mennyit ártanak a csapatoknak, sőt az egész sportágnak ezzel a viselkedéssel – nyilatkozta a 28-27-re elveszített találkozót követően. Az IHF csak a későbbiekben hozza meg a magyar szövetségi kapitányt érintő fegyelmi határozatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.