Csak Lionel Messi veheti fel a versenyt a Főnökök főnökével

Magyar idő szerint február 8-án, hajnalban rendezik az évről évre a legnézettebb sportesemények közé tartozó Super Bowlt. A Kansas City Chiefs címvédésre készül a fináléban.

2021. 02. 05. 8:55
A Főnökök a címvédésre hajtanak
Chris Jones (95) a védők, Patrick Mahomes (15) a támadók vezére Fotó: Jamie Squire Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat éve nem látott bravúrra, azaz a címvédésre készül az NFL-idényt záró Super Bowlon a Kansas City Chiefs. A csapat keveset változott a tavalyi bajnoki cím óta, és meggyőző teljesítménnyel jutott el az újabb nagy döntőbe. A Főnökök teljesítették a legjobb mérleggel az alapszakaszt, a rájátszás első meccsén kezdő irányítója agyrázkódását is elbírta, majd viszonylag simán nyerte meg a főcsoportdöntőt. A Kansas City kulcsjátékosai előtt még sok nagy siker állhat, a Tampa Bay Buccaneers rutinos klasszisaival szemben pedig cí mvédő létükre is a trónkövetelő szerep jut nekik.

Patrick Mahomes

Az NFL történetének első irányítója, aki első három, kezdőjátékosként teljesített idényében egyaránt legalább a konferenciadöntőig vezette a csapatát. (Az ellenlábas Buccaneers irányítójának, Tom Bradynek ehhez négy idényre volt szüksége.) Persze Mahomes teljesítményéhez kellett az is, hogy sok tehetséges irányítóval ellentétben eleve jó csapathoz került a drafton, első évében pedig Alex Smith mögött tanult, aki három egymás utáni évben rájátszásig vezette a Chiefst. A most 25 éves Mahomes kezdőbe állítása azonban szintlépést jelentett, tavaly pedig a döntő legértékesebb játékosaként (MVP) szerezte meg a bajnoki aranygyűrűt. Az új szezonra gigaszerződést kapott , csak mostanában sokat tárgyalt kontraktusa szól nagyobb összegről a sportolók körében. A Buffalo Bills elleni főcsoportdöntőben nem látszott meg a játékán, hogy egy héttel korábban, a Cleveland Browns ellen agyrázkódást szenvedett.

Mahomes és Brady között több mint 18 év a korkülönbség, ami rekord a Super Bowlon egymással farkasszemet néző irányítók esetében.

Travis Kelce

A minden idők legjobb tight endjének tartott Tony Gonzalez is sokat játszott Kansas Cityben, de rájátszásmeccset nem tudott nyerni a Főnökök színeiben. Az aktív amerikaifutballisták közül ketten pályázhatnak Gonzalez helyére a pozíció történetében, és mindketten ott lesznek a pályán a Super Bowlon. A különbség, hogy Rob Gronkowski (Tampa Bay) már túl van karrierje csúcsán, (Kansas City) viszont éppen idén döntötte meg a tight end által egy idényen belül szerzett yardok rekordját (1416). Ráadásul Kelcet a sérülések is elkerülték, az elmúlt hét idényben csak egy meccset hagyott ki: az idei utolsó alapszakaszfordulót, amikor a Chiefs már pihentette legjobbjait a rájátszásra.

A két csapat alapszakaszmeccsén nem Kelce, hanem Tyreek Hill volt a Főnökök legjobb elkapója, aki 269 yardot és három touchdownt szerzett, lényegében egymaga nyerte meg a meccset a Kansas Citynek. Ha ezt megismételné a Super Bowlon, minden bizonnyal ő lenne az MVP.

Chris Jones (95) a védők, Patrick Mahomes (15) a támadók vezére Fotó: Jamie Squire / Getty Images

Chris Jones

– Hat-hét gyűrűvel az ujjaimon akarok visszavonulni – a Chiefs védelmének legnagyobb sztárja határozott célokat tűz ki maga elé. Jelenleg az ellenfél Tampa irányítója, a csúcstartó hat bajnoki címmel. A 26 éves Jonesnak papíron van még ideje hasonló csúcsok felállítására, és ő teheti a legtöbbet azért, hogy Brady ezúttal ne tudjon nyugodtan passzolni. Jones 2018-ban már felállított egy NFL-csúcsot, amikor zsinórban tizenegy mérkőzésen jegyzett sacket (ilyenkor az ellenfél irányítójának földre vitele által a védelem szerez yardokat).

Története eddigi három Super Bowlján a Kansas City még egyetlen védelmi touchdownt sem szerzett. A Tampa Bay egyetlen fellépése alkalmával hármat is.

Andy Reid

Két csapat van az NFL történetében, amely egymás után három hazai konferenciadöntőt játszott. A Philadelphia Eagles (2003-05) és a Kansas City Chiefs (2019-21). Mindkettőnek Andy Reid (volt) a vezetőedzője, ehhez képest meglepő, hogy csak tavaly szerezte meg első aranygyűrűjét főedzőként, elhárítva az utolsó akadályt, ami miatt nem kerülhetett a legnagyobb NFL-szakvezetők közé. Idén rögtön lehetősége nyílik a címvédésre. Amikor ez utoljára összejött a Super Bowlon, akkor Andy Reid búsúlhatott miatta: 2005-ben a Philadelphia Eagles vezetőedzőjeként nem tudta megállítani Tom Bradyt és a New England Patriotsot.

Andy Reid 1999 óta minden idényben főedzőként dolgozott az NFL-ben, ami a leghosszabb aktív sorozat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.