Csercseszov megdicsőült

Az 56 éves szövetségi kapitány vezetésével a szbornaja sorozatban ötödször jutott ki vasárnap az Európa-bajnokságra a Cipruson aratott 5-0-s győzelemmel.

Ch. Gáll
2019. 10. 15. 7:18
Euro 2020 Qualifier - Group I - Cyprus v Russia
Megdőlt a tétel, hogy kapusból nem lehet jó tréner Fotó: REUTERS/Yiannis Kourtoglou
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amilyen gyorsan el tud múlni a világ dicsősége, ugyanolyan gyorsan hőssé válhatnak a minap még gyűlölt ­páriák. Mint például Sztanyiszlav Szalamovics az orosz labdarúgó-válogatott 56 éves szövetségi kapitánya, akinek vezetésével a szbornaja sorozatban ötödször jutott ki vasárnap az Európa-bajnokságra a Cipruson aratott 5-0-s győzelemmel.

Az Észak-Oszétiából származó, a Szovjetunió, a FÁK, végül Oroszország válogatottjában összesen 49 alkalommal szerepelt kapus több szállal is kapcsolódik a magyar futballhoz. 2014-ben a Dinamo Moszkva vezetőedzőjeként játszott a keze alatt, majd amikor a Legia Warszawához került, ott Nikolics Nemanja ontotta a gólokat a csapatában. 2016-ban felkérték orosz szövetségi kapitánynak, s kezdetben gyűlölte a publikum. Csakhogy a hazai rendezésű világbajnokságon a legjobb nyolc közé vezette csapatát, amely azóta szárnyal. Jelenleg nyolc meccsből szerzett 21 ponttal, 27-4-es gólkülönbséggel második a csoportjában Belgium mögött, Olaszország, Lengyelország és Belgium társaságában negyedikként biztosította be a kijutást a kontinenstalálkozóra. Nem csoda, hogy Csercseszovot hovatovább a legendás Valerij Lobanovszkijjal emlegetik egy napon.

Megdőlt a tétel, hogy kapusból nem lehet jó tréner
Fotó: REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Legutóbbi két meccsén kilenc gólt rúgott az orosz válogatott Skóciának (4-0) és Ciprusnak (5-0), s ha november 16-án legyőzi a világranglistát – nem csak a csoportot – vezető belgákat, akkor akár az élen is fejezheti be a sorozatot.

Két válogatott százszázalékos: a már említett Belgium és az elsőként az Eb-re kijutó Olaszország. A Vörös Ördögök gólkülönbsége káprázatos, 30-1, a vasárnapi áldozat Kazahsztán volt Nurszultanban, az egykori Asztanában. A 2-0-ra megnyert meccsen a gólokat Batshuayi és Meunier lőtte. A selejtezők legeredményesebb gólszerzője azonban nem a belga, még csak nem is az orosz válogatottból kerül ki – bár a kilencgólos Artyom Dzjuba második a listán –, hanem egy olyan együttesből, amelyiknek már nincs esélye a kvalifikációra: az izraeliből. Eran Zahaviról, a kínai Kuangcsou csatáráról beszélünk, aki a válogatott tizenkét góljából tízet szerzett, ami félelmetes hatékonyság. Ám a csapat így is utolsó előtti…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.