Damoklész kardja lóg az Australian Open felett

A teniszezők kéthetes karantén után végre pályára léphettek Melbourne-ben – néhány napig. Csütörtökre ugyanis kényszerű szünetet rendeltek el, mivel a játékosoknak otthont adó egyik hotelben pozitív lett egy koronavírusteszt.

2021. 02. 04. 10:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A melbourne-i Grand Hyatt hotelben dolgozik az a huszonhat éves férfi, aki elsőként kapta el a koronavírust a mintegy egy hónapja fertőzésmentes Victoria államban. Ugyanitt lakik az Australian Open résztvevői közül százhatvan játékos, a stábtagokkal együtt pedig több mint ötszáz személy.

Habár az érintett férfi a legutóbbi, szállodabeli munkanapján, január 29-én még negatív mintát szolgáltatott, csütörtökön a hat felvezető torna egyikén sem rendeznek mérkőzéseket, ellenben tömeges tesztelést végeztek. Ha a játékosok között nem lesz fertőzött, akkor pénteken folytatódhatnak a versenyek.

– Ez csak egyetlen eset, nem kell pánikba esni – hangsúlyozta Victoria állam miniszterelnöke, Daniel Andrews, a reakciók azonban mégis kissé pánikszerűen hatottak. Az érintett beteg elmúlt napjainak percre pontos napirendje alapján kérték az esetleges kontaktszemélyeket, hogy teszteltessék magukat.

Melbourne lakói nem támogatják egyöntetűen az év első Grand Slam-tornáját, amely ráadásul politikai vita tárgya is lett. A helyiek különösen kritikusak voltak a tizennégy napos karantén ellen ágáló teniszezőkkel szemben.

– Az Australian Open hétfőn elkezdődik – jelentette ki határozottan Craig Tiley versenyigazgató. A felvezető tornák programja kisebb módosításokkal a szünnap ellenére lebonyolítható vasárnapig, kedvezőtlen időjárás esetén fedett teniszpályákat is igénybe vesznek a szervezők. Az Australian Open egyes főtábláinak sorsolását csütörtökről péntekre halasztották, ekkor derül ki, hogy ki lesz a magyar résztvevők, Balázs Attila és első fordulós ellenfele.

Az azonban még mindig kérdés, mi lesz, ha találnak újabb koronavírus esetet akár a csütörtöki teszteken, akár a következő két és fél hét során. Az Australian Open rajtjának egy-két napos halasztása még beleférhet a versenynaptárba, és nem jönne feltétlenül rosszul a kisebb sérüléssel küzdő Balázs Attila vagy illetve a párospartnert kutató Babos Tímea számára. Ha viszont elmarad a torna, akkor az elmúlt hetek ausztráliai kálváriája hiábavaló volt.

Az Australian Open szervezői fontosnak tartották az idei torna megrendezését, mert tartottak tőle, hogy más keleti ország lecsapna a lehetőségre, hogy a hivatalosan Ázsia és a csendes-óceáni térség Grand Slamjének számító torna új helyszíne legyen. Ha viszont Victoria állam vezetése mégis leállítja az Australian Opent annak bármelyik pontján, akkor sokkal rosszabbul jár a torna, mintha meg sem próbálkoztak volna az idei megrendezéssel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.