Eddig tartott az altatás, tarolással indítottak a norvégok

A norvégok a világ legerősebb sífutó nemzete. Az idei északisí-világbajnokságra távolról sem szokványos módon készültek, de a kezdés olyan volt, amilyenben reménykedtek.

2021. 02. 26. 20:52
A váltó aranya is meglett
Nordic World Ski Championships Oberstdorf Fotó: KARL-JOSEF HILDENBRAND Forrás: DPA/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös világkupaidény előzte meg az idei, oberstdorfi északisí-világbajnokságot. A versenyeket általában uraló norvég sífutó-válogatott több mint egy hónapon keresztül távol maradt a futamoktól. A hivatalos indok a koronavírustól való félelem volt, azonban a norvégok egyetlen másik síszakágban sem hozott meg hasonló döntést. Könnyen ott lehet a faktorok között, hogy a tökéletes formaidőzítésre hajtottak rá azokkal – elsősorban a tavalyi és idei összetett világkupagyőztes, de még első vb-aranyára vadászó Alekszander Bolsunovval – szemben, akik az előző hónapokat szinte végigversenyezték.

A kihagyás után Johannes Høsflot Klæbo, a sprint címvédője és olimpiai bajnoka is minden létező fórumon levette magáról az esélyesség terhét. A döntőben, a célegyenesbe érve viszont úgy hagyta faképnél a riválisokat, mintha azok egy helyben álltak volna. Erik Valnes és Håvard Solås Taugbøl biztosította Norvégiának a másik két dobogós helyet is, így a norvég férfi sífutók ott folytatták, ahol két évvel ezelőtt, a seefeldi vb-n befejezték. Akkor mind a hat aranyat ők vitték haza.

Honfitársa, a sprint fináléról lemaradó Emil Iversen szerint Klæbo pontosan tisztában volt azzal, hogy verhetetlen, és csapaton belül így is viselkedett. A sprintkirály tagadja a vádakat. Az viszont nem lehet kérdéses, hogy a csütörtöki produkció után a vasárnapi csapatsprintben a norvégok toronymagasan esélyesek. Sőt, ha a formaidőzítés tényleg olyan jól sikerült, akkor valamennyi férfi versenyszámban, így a szombaton 13.30-kor kezdődő, klasszikus és szabadstílust ötvöző síatlonban is ugyanez a helyzet.

Pénteken két számot rendeztek Oberstdorfban: a férfi északi összetett mezőnyben a norvég Jarl Magnus Riiber megvédte címét, a női síugrók csapatversenyét pedig Ausztria nyerte. Szombaton az északisí-vb-k történetében először versenyeznek érmekért a női északi összetett sízők, míg vasárnap a sífutók csapatsprintjében Kónya Ádám és Lágler Kristóf párosának is szoríthatunk.

A hétvégi program

Szombat

10.00: női északi összetett

11.45: női síatlon

13.30: férfisíatlon

16.30: férfisíugrás, normál sánc

Vasárnap

10.00: északi összetett, férfiváltó

11.00 férfi és női sífutó csapatsprint

17.00 síugrás, vegyes csapatverseny.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.