Elhunyt a Jazz szimbóluma, aki nem bírt Michael Jordanékkal

Ha valaki a helyszínen volt szemtanúja az 1997-es és 1998-as NBA-döntőnek, az sohasem feledheti azt a kínt, amit Jerry Sloan, a Utah Jazz edzője érzett, és ami tükröződött a kőkemény edző arcán: ő és két szupersztárja, John Stockton és Karl Malone minden követ megmozgat, ami csak emberileg lehetséges, mégis jön egy emberfeletti képességekkel megáldott kosaras, Michael Jordan, és győzelemre vezeti azt a Chicago Bullst, amelynek hajdanán maga Sloan is játékosa volt. A vereségre ítéltetett mester – talán a legnagyszerűbb kosarasedző azok között, akiknek hiányzik az ujjáról a bajnoki aranygyűrű – pénteken, május 22-én örökre lehunyta szemét.

Ch. Gáll András
2020. 05. 22. 20:24
null
Forrás: Instagram / Chicago Bulls
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken 78 éves korában elhunyt Jerry Sloan, a Utah Jazz kosárlabda-csapatának egykori nagyszerű edzője. Sloan évek óta Parkinson-kórban szenvedett, és demencia is gyötörte. A szakember személyében az NBA történetének egyik legkiválóbb, leghűségesebb, egyszersmind legbalszerencsésebb edzője távozott az élők sorából.

A tízgyerekes családba legkisebbként született Jerry Sloan játékosnak sem volt akármilyen, profi pályafutását a Baltimore Bulletsnél kezdte, majd 1966-ban az úgynevezett „expansion drafton” a ligához csatlakozó a Chicago Bulls kiválasztotta, a Szeles Városba került. És csodák csodája, mindjárt az első idényükben a rájátszásba masíroztak!

Sloan játékos-pályafutását a gyakori sérülések rövidre szabták, 11 év után, 33 évesen visszavonult, pontátlaga tiszteletre méltó 14,0 volt, kétszer játszott az All Star-gálán, négyszer bekerült az idény legjobb védőjátékosainak ötösébe.

Sloanról Jerry Reinsdorf, a Bulls tulajdonosa is szép szavakkal emlékezett meg, a franchise szimbólumának nevezve az elhunyt sportembert.

Ám a sors iróniája, hogy Sloan – immár edzőként – éppen a Bullstól a döntőben elszenvedett 1997-es és 1998-as drámai vereségek következtében emelkedett világhírnévre. Előzőleg 1978-ban másodedzőként visszatért a klubhoz, egy évre rá kinevezték vezetőedzőnek, de három idény és egy playoff-szereplés után 1982-ben kirúgták.

Sloan nagy korszaka 1985-ben kezdődött, amikor a Jazz másodedzője lett, mígnem 1989-ben kinevezték vezetőedzőnek. A csapat ettől kezdve 16 nyerő mérlegű szezont produkált, és megszakítás nélkül tizenötször bekerült a rájátszásba. Aztán miután Stockton és Malone visszavonult, három sovány év következett, de 2006 és 2010 között Deron Williams és Carlos Boozer vezetésével megint playoff-szereplések következtek.

Sloan a 2010-2011-es szezon kellős közepén, 54 mérkőzés után váratlanul lemondott, a mai napig tisztázatlan okokból. Az edző 2024 NBA-meccsen ült a kispadon, 1221 győzelmet aratott, mindkettővel negyedik az örökranglistán az alapszakaszt figyelembe véve. 202 playoff-mérkőzésével ugyancsak a negyedik.

Fotó: Instagram / Chicago Bulls

Sloan edzői karrierjének csúcspontja – tragikus csúcspontja – 1997-ben és 1998-ban érkezett el. Mindkétszer a döntőbe kormányozta csapatát, amely azonban mindkétszer 4:2 arányban alulmaradt a Chicago Bullsszal szemben, pedig az utóbbi évben már a mormonoké volt az alapszakasz legjobb mérlege és a döntőben a pályaelőny. (Mindkét csapat 62/20-as mérleggel fejezte be az alapszakaszt, csakhogy a Jazz mindkétszer megverte a Bullst, és ezért előnyt élvezett.) Csakhogy a hetedik mérkőzésre nem került sor, mert a hatodikat a Delta Centerben 87-86-ra megnyerte a Bulls, a győztes kosarat – Jordan tempója Bryon Russell átjátszása után – épp a közelmúltban nyilvánították minden idők legemblematikusabb dobásának. Ezzel 4:2-re megnyerte a finálét a Bulls, és befejeződött az „Utolsó tánc”. Amelyből – hasonló címmel dokumentumfilmet forgattak, amelyet a napokban mutattak be tíz folytatásban a Netflixen. Valójában ekkor lett Jerry Sloan is – bukásában – világhírű.

Isten nyugosztalja.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.