Elhunyt Vermes Albán, a magyar úszósport kiemelkedő alakja

Hatvanhárom éves korában elhunyt Vermes Albán, a magyar úszósport kiemelkedő alakja, aki mellúszásban olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmet is nyert. A későbbi nagyszerű sikerek fényében talán kissé fura, ám ettől még tény: ő volt az első, nemzetközileg is kiváló eredményeket elérő férfi mellúszónk, aki 1976 és 1984 között egymás után nyolcszor volt magyar bajnok 200 méteren.

Magyar Nemzet
2021. 02. 03. 12:44
Vermes Albán
Vermes Albán Forrás: Magyar Úszó Szövestég
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vermes Albán 1957-ben Egerben született, itt tanult meg úszni hatévesen, ám mivel messze volt a lakhelyüktől az uszoda, csupán 11 évesen versenyzett először. Tizenhat évesen lett ifjúsági bajnok, egy évre rá 100-on először lett a felnőttek között aranyérmes, majd rá egy évre elindult csodálatos sorozata kétszázon. Relatíve későn, 20 esztendősen került Széchy Tamás csoportjába, ahol döbbenetes fejlődést produkált: két év alatt hét másodpercet javult, így az 1978-as vb-6. helyet Moszkvában olimpiai ezüstérem követte – mutatja be Vermes Albán életpályáját a Magyar Úszószövetség honlapja.

– A történelminek mondható férfi-mellúszóéremnek akkor nem volt olyan nagy visszhangja, hiszen a játékok kapcsán inkább a politikáról beszélt a közvélemény, de ezzel én nem foglalkoztam. Annál is inkább, mert az ott úszott magyar csúcsom jobb volt, mint az amerikai rekord – mondta erről később.

Három évvel később Rómában az Európa-bajnokságon is második lett, ám mint oly sokaknak, 1984 számára is a befejezést jelentette: miután csupán az „ellenolimpián” vehetett részt Los Angeles helyett – ahol bronzérmes lett –, a visszavonulás mellett döntött.

– Hogy elégedett vagyok-e a pályafutásommal? Egy dolog valószínűleg jelentősen befolyásolhatta volna az eredményeimet, ha már tizenhat évesen felköltözöm a fővárosba, és Széchy Tamás műhelyébe kerülök, de így utólag már kár ezzel foglalkozni – mondta 2016-ban, amikor beválasztották a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába Százhalombattán.

Vermes Albánt a a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába is beválasztották
Fotó: Magyar Úszószövetség

Miután az úszás mellett közgazdászdiplomát szerzett, klubjában, az Újpestnél főkönyvelőként, majd gazdasági elnökhelyettesként dolgozott, aztán a sportlétesítmények világába került, a BM-sportlétesítmények igazgatósága után az újonnan felavatott egri Bitskey-uszoda igazgatói széke következett. Innen került a Magyar Úszószövetségbe, ahol már évek óta a felügyelőbizottság elnökeként tevékenykedett, 2000 óta elnökségi tagként, 2004 és 2006 között pedig szakfelügyelőként, utána pedig ismét uszodavezetőként dolgozott Kőbányán.

„Magától az úszástól sem szakadt el – az elmúlt években folyamatosan versenyzett a szeniorok között, akár az egészséges életmód egyik nagyköveteként is tekinthettünk rá, épp ezért érte a magyar úszócsaládot sokként, hogy az alattomos betegség ily rövid időn belül elszólította közülünk” – olvasható a Magyar Úszószövetség honlapján.

Vermes Albánt a Magyar Úszószövetség saját halottjának tekinti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.