Elúszott a páros, bravúr kell a belgák ellen

Belgium nyerte a párost, három mérkőzés után 2-1-es hátrányból várja a további egyes mérkőzés(eke)t a magyar válogatott a debreceni tenisz Davis-kupa-találkozón.

2020. 03. 07. 15:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köves Gábor nem cserélt, de ez aligha lepett meg bárkit is. A Davis-kupa válogatott szövetségi kapitánya a pénteki zárás után sokat sejtetően közölte: szombat délelőtt 11 óráig van lehetősége változtatni, de kevesen gondolták, hogy tényleg rászánja magát a cserére. A Fucsovics, Balázs kettős egyik tagját sem jegyzik előkelő helyen a páros világranglistán, előbbi a 338., utóbbi az 544. helyen áll, de eddig, amikor összeálltak, valamennyi Davis-kupa találkozón, a Szlovákia, az Oroszország, Belgium és Ukrajna elleni párharc során is nyertek. Volt tehát miben bízni annak ellenére, hogy a túloldalon igazi páros-specialisták várt Balázsékra. Sander Gille és Joran Vliegen is top 50-es teniszező, ketten együtt négyszer jutottak döntőbe ATP-versenyen, amiből hármat megnyertek, ebből kettőt salakon rendeztek.

Mindez a felhalmozott belga tapasztalat nem látszott a pályán – legalábbis az első szettben biztosan nem. Fucsovics és Balázs kifejezetten bátran kezdte a meccset, az első két játékban már-már szokatlanul sokat egyeztetett a két magyar az adogatások előtt.2:1-es vezetés után érkezett el a meccs első fordulópontja: Gille ugyanis nem tudta hozta az adogatójátékát, ezzel brékelőnybe került a magyar páros. Úgy tűnt, minden rendben, elég lesz csak „elgyalogolni” a szett végéig, de váratlan bonyodalmak léptek fel: 3:1-, 40-0-ig nem volt különösebb gond, de aztán két szerencsés belga ponttal, 40-30-ra alakult az állás. Végül Fucsovicsot – ahogy pénteken is – megmentette a szervája. A magyar kettős hozta az adogatójátékot, „érvényesítette” a bréket, 4:1-re elhúzott az első szettben. Innentől pedig sima volt az ügy: mindenki hozta a hátralevő szervajátékát, így 33 perc után 6:3-ra söpörte be az első játszmát a Fucsovics, Balázs duó.

A második szettben korán jött az esély, Vliegen adogatásánál megvolt a lehetőség az újabb brékre, de ezt nem sikerült kihasználni. Juhász Gábor, a tenisz-szövetség főtitkára eksztázisban szurkolt, ő diktálta a ritmust a közönségnek. A belga tábor is hallatta a hangját, Ruben Bemelmans nem tudta csillapítani az étvágyát, a második számú belga a páros meccs alatt elfogyasztotta az ebédjét. Hosszabb mérkőzésre számított, és sajnos neki lett igaza…

A belga páros lekopírozta a magyarokat: ugyanúgy 2-1-es vezetésüknél „brékeltek”, mint Balázsék az első szettben, és szó mi szó, lendületesebben, agresszívebben játszottak. Balázs teljesítménye – nem csak a rontott szervajátéka miatt – visszaesett, Fucsovics elbizonytalanodott, 6:1 lett oda a második felvonás.

Bő egy óra kezdődött a döntő szett – nem túl jól. 1:1 után Fucsovics elveszítette a szerváját, a belgák pedig köszönték szépen, ha nem is könnyen (bréklabdáról), de hozták a saját adogatásukat.

És a sorminta nem szakadt meg, a belga kettős előnye kitartott a szett végéig. Gille, Vliegen duó 3:6, 6:1, 6:4-re győzött a Balázs, Fucsovics kettős ellen. A páros győzelemmel Belgium 2-1-re vezet Magyarország ellen.

A magyar válogatott csak abban az esetben nyerheti meg a belgák elleni párharcot, ha Balázs Attila előbb legyőzi Kimmer Coppejanst, majd a mindent eldöntő ötödik mérkőzésen nyer Ruben Bemelmans ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.