Sima Hamilton-siker, csupán Räikkönen vitt színt a versenybe

A szoros időmérőt követően izgalmakban reménykedhettünk, de nem így lett, a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton rendkívül simán nyerte meg a Formula-1-es Portugál Nagydíjat. A pályafutása 97. sikerét ünneplő brit mögött Max Verstappen és Valtteri Bottas végzett a második és a harmadik helyen.

2021. 05. 02. 18:28
Lewis Hamilton
A brit pilóta 97. alkalommal pezsgőzhetett a dobogó tetején Fotó: EPA/JOSE SENA GOULAO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valtteri Bottas a kvalifikáción egy hajszállal happolta el csapattársa, elől a pole pozíciót. A Mercedes duóját a két Red Bull követte, és Sergio Pérez sorrendben. Dörzsölhettük a kezünket, hogy a szoros időmérő után a futamon is hasonlóan nagy csata alakul ki, de csalódnunk kellett.

Még a rajt is csendesre sikerült: az első három sorrendje nem változott, csupán a negyedik helyezett Pérezt gyűrték le az üldözők. Viszont a második körben már jelenése volt a biztonsági autónak, méghozzá a mezőny veteránja, Kimi Räikkönen miatt, aki furcsa hibát vétett, eltalálta csapattársa, Antonio Giovinazzi hátsó gumiját. A világbajnok Alfa Romeójának első szárnya bánta a koccanást, és Räikkönen számára itt véget is ért a verseny, ezzel egyúttal a pályabíróknak a tavaszi nagytakarítás időszaka következett, ugyanis a célegyenest törmelékek lepték el.

A mezőny öt kört töltött el a biztonsági autó mögött, majd következhetett az újraindítás, amit Bottas és a harmadik Verstappen is rendkívül jól kapott el. Utóbbi azonnal levadászta Hamiltont, majd az éllovas finn üldözésébe kezdett. A nagy igyekezetnek azonban nyögés lett a vége, a holland hibázott és brit visszavette tőle a második pozíciót, majd ő eredt csapattársa nyomába. Körökig követte, majd a külső íven meg is előzte a finnt. Közben Verstappen sem szakadt le a Mercedes kettősétől, de csak az abroncsait „gyilkolta” Bottas mögött, nem tudott elmenni mellette, így az éllovas Hamiltontól is egyre inkább leszakadt.

A futam eseménytelenül folytatódott, csupán a hátsó traktusokban történtek – nem túl emlékezetes – események: Carlos Sainz (Ferrari) a 22. körben megkezdte a kerékcserék sorát. Az élmenők csak a 36. körben szánták rá magukat ugyanerre: a Red Bull Verstappennel megpróbált a Mercedesek elé vágni. A stratégia kifizetődött, a holland a boxutcában tett látogatása után a pályán megelőzte Bottast. Hamilton is kiállt, Pérez vette át a vezetést, s elnyűhetetlennek tűnő gumijaival rótta a köröket. A mexikói egészen az 52. körig az élen autózott, de miután a hétszeres világbajnok utolérte, majd játszi könnyedséggel meg is előzte őt, Pérez számára is elérkezett a kerékcsere ideje.

A brit pilóta 97. alkalommal pezsgőzhetett a dobogó tetején
Fotó: EPA/JOSE SENA GOULAO

Lewis Hamilton ezután senkitől sem zavartatva autózott az élen, s végül majdnem harminc másodperces előnnyel intették le az első helyen. Mögötte az utolsó két körben stratégiai harc vette kezdetét: előbb Bottas jött ki a második cseréjére, majd ugyanezt megtette Verstappen is. Az ok egyszerű: a győzelem helyett legalább a leggyorsabb körért járó egy pontot megkaparintották volna a brittől. Verstappen begyújtotta a rakétákat, de túlzott igyekezetének újra nyögés lett a vége, mert hiába futotta meg a leggyorsabb kört, pályakiszélesítés miatt később törölték azt. Bottas nevető harmadikként köszönte szépen az egy pontot, de feltehetően Hamilton sem bánkódott emiatt, mivel Portimãóban megszerezte pályafutása 97. sikerét, és ezzel a pilóták pontversenyének élére ugrott.

Végeredmény, Portugál Nagydíj, Portimão (66 kör, 306,826 km, a pontszerzők):

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:34:31.421 óra

2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 29.148 másodperc hátrány

3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 33.530 mp h.

4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 39.735 mp h.

5. Lando Norris (brit, McLaren) 51.369 mp h.

6. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 55.781 mp h.

7. Esteban Ocon (francia, Alpine) 1:03.749 perc h.

8. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 1:04.808 p h.

9. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 1:15.369 p h.

10. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 1:16.463 p h.

Leggyorsabb kör: Bottas, 1:19.865 perc (65. kör)

A vb-pontversenyek állása 3 futam után (még 20 van hátra):

versenyzők:

1. Hamilton 69 pont

2. Verstappen 61

3. Norris 37

4. Bottas 32

5. Leclerc 28

6. Pérez 22

7. Ricciardo 16

8. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 14

9. Ocon 8

10. Gasly 7

11. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 5

12. Alonso 5

13. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 2

csapatok:

1. Mercedes 101 pont

2. Red Bull 83

3. McLaren 53

4. Ferrari 42

5. Alpine 13

6. Alpha Tauri 9

7. Aston Martin 5

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.