Feczkó Tamás nem kertelt, elégtelent is adott a csapatának

A labdarúgó NB I lezárása után a kilencedik helyen záró Diósgyőr vezetőedzője, Feczkó Tamás értékelte csapata teljesítményét. A szakember az az őszi teljesítményt jóra, a kora tavaszit csillagos ötösre, az újraindulást követő időszakot azonban elégtelenre osztályozta. Ami persze nem meglepő, hiszen a járványszünet után a DVTK volt a mezőny leggyengébben teljesítő csapata: a nyolc meccsen egy győzelem és egy döntetlen mellett hatszor kikapott.

Forrás: DVTK.hu2020. 06. 30. 13:44
null
Forrás: dvtk.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Stabil középcsapatot akartam formálni a DVTK-ból, ami az én definícióm szerint egy olyan, 5-8. helyen záró csapat, amelyiknek nincsenek kiesési gondjai. Három fordulóval a vége előtt matematikailag is biztosítottuk a bennmaradást, ezzel a második feltétel megvalósult, az elsőtől viszont elmaradtunk. A mezőny kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy az 5. helytől – még egy ilyen rossz zárással is – mindössze egyetlen győzelemmel csúsztunk le. A számokkal nem lehet vitatkozni, mégis azt mondanom, a 9. hely nem a csapat valós tudását tükrözi – szögezte le a klub honlapjának adott interjúban Feczkó Tamás.

A tréner három részre osztotta az idényt.

– Miután átvettem a csapatot, az utolsó helyről indultunk, és fel kellett építeni a játékoskerethez igazított játékfilozófiát, össze kellett rakni a védekezést. A vonal felett teleltünk, ezért jónak ítélem az őszi teljesítményünket. Ráadásul szakítva a „hagyományokkal”, elkezdtük idegenben is gyűjteni a pontokat. A téli felkészülés jól sikerült a ciprusi edzőtáborban, a kényszerszünetig a legtöbb pontot szereztük, a legtöbb gólt lőttük. Minden elfogultság nélkül csillagos ötöst érdemel a csapat ezért az időszakért. A visszatérést követően azonban kétségtelenül rosszul teljesítettünk, tanáremberként erre elégtelennél jobbat nem tudok adni. Végül azonban mégsem mi buktunk meg, hanem a DVSC és a Kaposvár, mert ahogy az iskolában, úgy a bajnokságban is az egész éves teljesítmény alapján értékelik az évet. Még ha a szurkolókban és bennünk is az utolsó mérkőzések eredménytelensége a legélénkebb emlék jelenleg.

Feczkó Tamás elmondta, a visszaesés okait feltárva a szavai magyarázkodásnak tűnhetnek, amit el akar kerülni, de három tényezőt kiemelt.

A bajnokság hajrájában nemcsak képletesen került féltérdre a diósgyőri alakulat Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– A járvány előtti időszakban igyekeztünk már a támadó térfélen letámadni az ellenfelet, ami rengeteg energiát igényelt a labdarúgóktól. Az újraindulást követően viszont a sűrű program miatt spórolni kellett az erővel, és fel kellett adni ezt jól működő játékot, így sokkal közelebb, a kapunktól 30-40 méterre húztunk védővonalat. A másik, hogy a téli felkészülés során sikerült olyan taktikai kommunikációt kialakítani, ami sorra szállította az eredményt, hat mérkőzésen keresztül nem is kellett változtatni az összeállításon. Még a Mezőkövesd és az FTC ellen is csak egyet-egyet kellett cserélni, ezt követően a vasárnap-szerda-vasárnap ritmusban viszont képtelenség lett volna változtatás nélkül játszani. Akkor már nem az edzés- és a meccsteljesítmény, hanem a fizikai teljesítmény határozta meg, ki kerül be a kezdőbe. Harmadszor, az a három csapat, a DVTK, a Mezőkövesd és a DVSC nyújtott önmagához képest gyengébb teljesítményt az újraindulást követően, amelyik játéka a legtöbb magas intenzitású futást, a legtöbb kontrajátékot, a legtöbb hosszú sprintet tartalmazza. E három csapat játékosai tudtak legkevésbé regenerálódni a mérkőzések közti rövid időben, ami megmutatkozott a teljesítményben. Magunkról nem beszélve, biztos vagyok benne, hogy ha megszakítás nélkül az eredeti menetrend szerint ér véget a bajnokság, akkor a Mezőkövesd nagy valószínűséggel megszerzi a bronzérmet, míg a DVSC nem búcsúzik az élvonaltól – mondta el Feczkó Tamás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.