Fel az évezred első férfi Eb-aranyáért!

Az ember nem is hinné, de a harmadik évezredben még nem nyert Európa-bajnoki aranyérmet a férfiaknál a vízilabdázás történetének kiemelke­dően legsikeresebb nemzete, Magyarország.

Ch. Gáll András
2020. 01. 12. 7:42
null
Budapest, 2017. július 25. A magyar csapat a férfi vízilabdatorna negyeddöntõjében játszott Magyarország - Oroszország mérkõzés elõtt a 17. vizes világbajnokságon a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 25-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ember nem is hinné, de a harmadik évezredben még nem nyert Európa-bajnoki aranyérmet a férfiaknál a vízilabdázás történetének kiemelke­dően legsikeresebb nemzete, Magyarország. Az eddigi utolsó kontinensbajnoki diadalunk az 1999-es firenzei via­dalra datálódik, és ennek bizony már huszonegy éve.

Most itt az alkalom a vasárnap – a férfiaknak kedden – a Duna Arénában kezdődő 34. Európa-bajnokságon a hiánypótlásra.

Maga Vári Attila (képünkön), a szövetség elnöke is jelezte a Magyar Nemzetnek a pénteki, az Eb-t felvezető sajtótájékoztatón: – Jómagam is játszottam az 1999-es csapatban, mint ahogy Märcz Tamás, a jelenlegi szövetségi kapitány, valóban itt az ideje már, hogy megszerezzük a tizenharmadik férfiaranyérmünket. És úgy látom, erre meg is van az esélyünk, mert egyre jobb a válogatott, de nemcsak a férfiaké, hanem a nőké is. Sikeres Európa-bajnokságra számítok.

A Duna Arénában rendezett sajtóeseményen a két szövetségi kapitány, Bíró Attila és Märcz Tamás, illetve a két csapatkapitány, Keszthelyi Rita és mellett az európai szövetség vezetői is megjelentek. Fernando Carpena, a LEN alelnöke tolmácsolta főnöke, Paolo Barelli jókívánságait, s mintha hájjal kenegettek volna bennünket, amikor hangsúlyozta: – Magyarország és a vízilabda magától értetődően összekapcsolódó fogalmak.

Varga Dénes a tőle megszokott bátor stílusban nem köntörfalazott. – Jól tudom, hogy a 2020-as év főeseménye az olimpia, de egy hazai rendezésű Euró­pa-bajnokságot nem lehet csak úgy átugrani – hangsúlyozta.

– Természetesen fontos a kijutás Tokió­ba, de nekem a csapat vezéreként az aranyérem megszerzése a célom, bárki is az ellenfél. Nekem ez már a sokadik Eb-m, és pontosan tudom, hogy egy ilyen tornát az előkészületi meccsekkel nem lehet modellezni. Egy Euró­pa-bajnokság óriási esemény, főleg, ha a Duna Aréna a helyszín.

Märcz Tamás a kedvező előjelekről beszélt, a sikeres cuneói tornáról, amelyet a világbajnok, egyben házigazda olaszok előtt sikerült megnyerni. Örömmel konstatálta, hogy jól halad a jegyértékesítés, a hazai közönség előtt öröm lesz játszani. Bíró Attila szerint ő és játékosai mindent beletettek a közvetlen felkészülés három és fél hetébe, és ő is úgy érzi, hogy a válogatott csúcsformában, vagy ahhoz közeli állapotban várja a vasárnapi, Horvátország elleni rajtot.

A hölgyek csoportbeli ellenfelei a horvátokon kívül Szlovákia (hétfő), Oroszország (szerda), Görögország (péntek) és Szerbia (vasárnap), a férfiaknak Törökország (kedd), Spanyolország (csütörtök) és Málta (szombat).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.