Fucsovics elköszönt Olivier Taumától

Még hogy az ember nem léphet kétszer ugyanabba a folyóba! Fucsovics Márton az idei Australian Openen korábbi edzője, Sávolt Attila nélkül versenyzett. A tavasszal kinevezett Olivier Tauma korábbi problémái miatt nem léphetett be az Egyesült Államokba, így nem lehetett ott a jelenleg zajló US Openen sem. Fucsovics az első fordulóban búcsúzott, csalódottságát nem leplezve változást sürgetett. Öt hónap alatt a 31.-ről a 64. helyre zuhant vissza a világranglistán.

2019. 08. 28. 7:06
FUCSOVICS Márton
A magyar versenyző fokozatosan távolodik a céljaitól Fotó: MTI/EPA/Daniel Murphy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem nyert mérkőzést a US Open főtábláján, pedig egy rossz szava sem lehetett a sorsolásra: a grúz Nikoloz Baszilasvilit idén Rotterdamban, Stuttgartban és Monte-Carlóban is legyőzte, csak Rómában kapott ki tőle. Az US Openen is neki állt a zászló, a döntő szettben 3:1-re vezetett, fogadóelőnyhöz jutott, de már nem nyert több játékot. Sorozatban a harmadik ötjátszmás mérkőzését veszítette el a Grand Slam-főtáblán, és idén már másodszor edző nélkül utazott Grand Slam-versenyre.

A magyar versenyző fokozatosan távolodik a céljaitól
Fotó: MTI/EPA/Daniel Murphy

Az Australian Open idején hivatalosan Sávolt Attila volt a felkészítője, de ő nem kísérte el Melbourne-be. Fucsovics tavasszal a francia Olivier Taumát bízta meg, de ő korábbi problémái miatt nem utazhatott az Egyesült Államokba. Némileg érthetetlen, hogy a tavaly októberben ambiciózus célokat megfogalmazó, a top 30-ba vágyó Fucsovics miért nem olyan szakembert szerződtetett, aki a világ bármely szegletébe elkísérheti. Olivier Tauma vélhe­tően a megbízás pillanatában sem felelt meg ennek a kritériumnak; korábban Sávolt Attila határozottan kijelentette, hogy nem szándékozik több hetet utazással tölteni.

Márciusban Fucsovics a 31. helyen állt a világranglistán, azóta fokozatosan távolodik a céljaitól, egészen a 64. helyre csúszott vissza a rangsorban. Egyre nyilvánvalóbb, hogy nem Olivier Tauma fogja visszavezetni a legjobbak közé, erre pontos utalást tett, az MTK versenyzője lényegében elbúcsúztatta edzőjét a Baszilasvili elleni vereség után. „Tanulságos volt az idei Grand Slam-szezon. Kétszer is az edzőm nélkül versenyeztem. Jövőre ez nem fordulhat elő. Olyan edzővel szeretnék dolgozni, aki minden versenyre el tud jönni velem. Ez fontos.”

Az itthoni, megfelelő nemzetközi tapasztalattal bíró szakemberek száma véges, talán Kuhárszky Zoltán az egyetlen: egy időben ő edzette Jennifer Capriatit, Ana Ivanovicot és Szávay Ágnest is, jelenleg Valkusz Mátéval foglalkozik. Sávolt már bizonyított, de csekély az esélye annak, hogy újra együtt dolgozzon korábbi tanítványával.

Ha Fucsovics még nem tett le a top 30-ról, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hogy felfogadjon egy hozzáértő, elkötelezett edzőt. De csak akkor, ha tényleg komolyan gondolja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.