Fucsovics gratulált, Noszály segített

Balázs Attila megtörte Fucsovics Márton hegemóniáját. A tegnap közzétett legfrissebb világranglistán a hetvenhatodik helyen álló harmincegy éves játékos Magyarország első számú férfi teniszezője, megelőzve a nyolcvannegyedik pozíciót elfoglaló Fucsovics Mártont. Balázs a fél életét a teniszközegben töltötte, a magánéletének nem tett jót az évi negyven hét utazás, de ha már beverekedte magát az első százba, akkor egy ideig lecövekelne az elitben. Így megtérülhet az eddigi befektetés.

2020. 03. 03. 7:06
null
Későn érő, küzdő típus a hazai férfitenisz jelenlegi első számú játékosa Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapra előre tervezett, a végletekig kiszámított forgatókönyvvel kezdte az idei versenyszezont Balázs Attila. Tudatosan nem nevezett az Australian Open selejtezőjére, mert a megszerezhető világranglistapontok lebegtek a szeme előtt.

Amíg a menők Mel­bourne-ben ütögettek, ő Bangkokba utazott challenger-versenyre, amit meg is nyert. Erre többen felkapták a fejüket, de még hátravolt a nagy durranás, a dél-amerikai túra, Buenos Airesben és Rióban is benevezett egy ATP 500-as tornára. A brazil városban az elődöntőig jutott, s mivel a tavalyi szezonban nem volt ebben az időszakban megvédendő pontja, jelentősen előreugrott a ranglistán. Jelenleg a hetvenhatodik helyen áll.

Későn érő, küzdő típus a hazai férfitenisz jelenlegi első számú játékosa
Fotó: Teknős Miklós

– Természetesen nagyon boldog vagyok, mert mindig is ezt akartam, az első száz volt a célom. Többször elmondtam már, hogy a profi tenisz kemény világ. Igaz, ha valaki imád utazni és évente negyven hetet utazni a világban, annak biztosan felemelő élmény. Én kevésbé szeretek utazni, van egy kislányom, vannak barátaim, de tisztában vagyok azzal, hogy mivel jár a profi sportoló élete.

Ha két-három évig meg tudnék ragadni az első százban, akkor térülne meg anyagilag az a rengeteg befektetés, amit a teniszre áldoztam – mondta a harmincegy éves játékos.

Balázs Attila pályaíve 2014-ben megtörni látszott: sorozatos sérülései miatt visszavonult, de két év múlva visszatért, azóta Szendrei Dániel újrafelfedezése volt az egyik legjobb dolog, ami történhetett vele.

A korábbi általános iskolai osztálytárs másfél éve mentorként segíti a munkáját. – Sajnos nagyon kevés itthon a profi teniszedző, aki vállalja az utazásokat, beszél angolul és tudja, hogy mire van szüksége egy ATP-játékosnak. Nem is ilyen típust kerestem, sőt nem is volt az a célom, hogy edzőt találjak. Dani amolyan mindenes a csapatban, együtt tervezzük meg a versenynaptárat, de mindig az enyém az utolsó szó – mesélte Balázs. Szendrei mellett egy régi-új ismerős, Noszály Sándor is tagja a stábnak. A korábbi Davis-kupa-játékos konkrét szakmai javaslatokkal játszotta be magát a „kezdőcsapatba”.

– Sanyi mondta, hogy kevesebbet nyessek a fonákoldalról, és az ő segítségével állítottunk egy kicsit a tenyeresemen. Elkísért a dél-amerikai versenyekre, és most itt van velem a Davis-kupa-párharcra készülő válogatott edzésein is – úgy tűnik, egyelőre gyümölcsöző az együttműködés. A Balázs Attila–Fucsovics Márton-kapcsolat is kiegyensúlyozott. – Soha nem versengtünk egymással. Én nem tulajdonítok nagy jelentőséget annak, hogy most én vagyok előrébb a világranglistán. Marci gratulált nekem, mint ahogy korábban én is neki, amikor elért egy-két szép eredményt.

A belgák elleni hét végi Davis-kupa-párharccal kapcsolatban Balázs magától értetődő természetességgel jelentette ki, hogy ha mindenki hozza a maximumot, akkor meglesz a győzelem, és a magyar válogatott bejut a 18 csapatos madridi szuperdöntőbe. – Még egy kicsit le vagyok gyengülve, fáradtnak érzem magam az átállás miatt, de már alig várom a pénteken kezdődő párharcot. A napokban balkezes edzőpartner, Madarász Gergő is csatlakozik hozzánk (mivel a belgák legjobbja, Ruben Bemelmans is balkezes – a szerk.) a felkészülés hajrájában. Bizakodó vagyok.

A pénteken kezdődő csata előtt Balázs hobbija szóba sem jöhet. Az első számú magyar teniszező amatőr snookerjátékos, a sportág legendája, Ronnie O’Sullivan a kedvence, de majd csak két-három év múlva cseréli le az ütőt a dákóra. Miután kiélvezte a világranglistás helyezésének az előnyeit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.