Gera Zoltán tíz éve játszott az európai kupadöntőben

2010. május 12-én szerepelt legutóbb magyar labdarúgó európai kupadöntőben. Gera Zoltán csapata, a Fulham hosszabbítás után 2-1-re kikapott az Atlético Madridtól.

Munkatársunktól
Forrás: NSO2020. 05. 12. 12:36
Gera Zoltán
Budapest, 2015. március 30. Gera Zoltán a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének F csoportjában játszott Magyarország - Görögország találkozón a fővárosi Groupama Arénában 2015. március 29-én. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felejthetetlen volt a Fulham 2009-2010-es Európa-liga szezonja. A Gera Zoltánt is felvonultató londoni kiscsapat a későbbi angol szövetségi kapitány, Roy Hodgson vezetésével bravúrt bravúrra halmozva menetelt egészen a sorozat döntőjéig.

Az oda vezető úton az élete formájában játszó Gera Zoltán összesen hat gólt szerzett, a Sahtar Donyeck ellen egy, a Juventus ellen két, a Hamburg elleni elődöntőben egy találatot jegyzett.

A 2018-ban visszavonult futballista összesen hat gólt jegyzett a menetelés során, csupán a brémai Claudio Pizarro, valamint a Benficát erősítő Óscar Cardozo volt eredményesebb nála a 2009-10-es Európa-liga szezonban.

A döntőben sokáig nem jutottak dűlőre a csapatok, az Atlético Madrid szerzett vezetést, de Gera Zoltán gólpassza után Simon Davies még az első félidőben egyenlített. A rendes játékidőben maradt az 1-1-es állás, hosszabbításban az Atlético harcolta ki a győzelmet.

Gera Zoltán a Nemzeti Sportban felidézte a tíz évvel ezelőtti emlékeket. – Kiegyenlített találkozó volt erős ellenféllel szemben. David de Gea védett, játszott a fiatal Juan Antonio Reyes és persze Diego Forlán, aki a különbséget jelentette aznap. Apróságokon múlt. Előttem van, amint kapok egy passzt, de a labda centikkel hosszabban érkezett, sőt centikkel hosszabban vettem át – ha elviszem a kapus mellett, büntető és kiállítás lehetett volna, akkor alighanem nyerünk. A hosszabbítás utolsó perceiben már a tizenegyesekre készültem, amikor Forlán betalált.

– Gera mindmáig az utolsó magyar labdarúgó, aki európai kupadöntőben szerepelt. S hogy életre szóló élmény vagy az elvesztett mérkőzés miatt csalódás volt-e a hamburgi finálé? Erre a pécsi születésű labdarúgó így válaszolt. – Azt hiszem, a kettő egyszerre. A klub később kiesett, több idényt a másodosztályban töltött, feljutott, újra kiesett – szurkolok, hogy ha folytatódik a szezon, ismét visszakerüljön a Premier League-be. Innen nézve különlegesen sikeres volt az az év az Európa-liga-döntővel. A szurkolók is így emlékeznek vissza rá, és ez jó érzés, de van bennem hiányérzet. Futballistaként győzni szerettem volna minden mérkőzésen, főleg akkor, ha már eljutottunk a döntőig. Így az eredmény végül csalódást okozott. Ettől még persze felejthetetlen, örök élmény, és jó visszagondolni rá – nyilatkozta Gera Zoltán.

A Nemzeti Sport írását itt lehet elolvasni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.